Kmetijska ministrica obiskala Haloze

 Kmetijska ministrica obiskala Haloze
Lokalne novice

Ministrica Irena Šinko se je na povabilo predstavnikov kmetov iz Haloz včeraj udeležila organiziranega terenskega ogled Haloz. Ogledala si je pogoje, kjer kmetujejo na območjih z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost. Pogoji za kmetovanje na teh območjih so res težki. 

Namen obiska je bil ogled in seznanitev z dejanskimi razmerami v povezavi z možnimi prilagoditvami ukrepov SKP na način, da bodo še bolj v podporo kmetom, da bodo lahko še naprej obdelovali težko dostopna območja in skrbeli za obdelano podeželje, ohranjali poseljenost in proizvajali hrano.

Svoj obisk na terenu je ministrica začela v Žetalah, kjer se je najprej srečala z županom, nato pa je s predstavniki iz Haloz odšla na skupni terenski ogled. Ob ogledu kmetij je ministrica izpostavila, da so tukajšnje razmere za kmetovanje zelo težke. Ministrica je pohvalila kmete, da kljub težkim pogojem skrbijo, da je pokrajina lepo obdelana. »Da bodo kmetije lažje živele, bi glede na razmere morale dopolniti svoje delovanje. V strateškem načrtu SKP 2023 -2027 imamo določene intervencije za male kmetije, da se preusmerijo v tržno proizvodnjo; le tako bodo lahko preživele. Strinjam se, da je to pri majhnih kmetijah problem zato jim bo ministrstvo z različnimi intervencijami v pomoč pri nakupih strojev, da se lahko zemlja na teh območjih obdeluje.« V pogovoru so se dotaknili tudi metodologije ocenjevanja OMD v novem strateškem načrtu skupne kmetijske politike (SKP), kjer pa je ministrica dejala, da bodo le-to pregledali in poskusili razrešiti zaplete v okviru danih možnosti.

Ob zaključku ogleda se je ministrica udeležila posveta v Žetalah. Na srečanju so prisotni kmetje, predstavniki lokalnih skupnosti in kmetijskih organizacij odprli razpravo o konkretnih primerih in možnih rešitvah za ustrezno podporo kmetijam, ki tukaj opravljajo težko delo. »Glede na merila za vrednotenje naravnih omejitvenih dejavnikov je celotno območje Haloz uvrščeno v Območja z naravnimi in posebnimi omejitvami za kmetijsko pridelavo.« Udeležencem je ministrica predstavila tudi novosti in spremembe pri plačilih za OMD, ki jih prinaša strateški načrt SKP za obdobje 2023 – 2027. »Ključna sprememba v strateškem načrtuje poleg posodobitve točkovanja še ukinitev fiksnega dela plačila. Prenova sistema plačil za OMD ohranja zavezo po skrbni obravnavi teh območij, hkrati pa bolj ciljno naslavlja ohranjanje najtežjih pridelovalnih površin.« Dodala je, da bo pri različnih intervencijah pozornost namenjena tudi spodbujanju trajnostne rabe kmetijskih zemljišč in posledično trajnostni proizvodnji hrane, kar bo pozitivno vplivalo na okolje in kakovost življenja.

Obisk ministrice na terenu v Halozah je sledil včerajšnji dopoldanski seji Odbora DZ za kmetijstvo, ki je obravnaval spremembe pri plačilih za kmetovanje na območjih z omejitvami. Na seji je ministrica dejala, da ogled Haloz ne bi bil v načrtu, če s pregledom in revizijo modela točkovanja ne bi mislili resno. »Na terenu se moramo prepričati, kaj je tisto, kar je problematično; in da potem tudi vidimo, kaj lahko v modelu točkovanja naredimo«. Ob tem je poudarila, da je za plačila za kmetovanje na območjih z omejenimi dejavniki (plačila OMD) v obdobju 2023-2027 rezerviranih 48 milijonov evrov letno, morebitni popravek pa se bo izvajal znotraj tega zneska.

Foto: MKGP

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Uhajal dušik
Sreda, 08 Februar 2023 09:14
Na praznično jutro. K sreči, nadzorovano.  

Preberite več...

V Kidričevem predstavili katalog umetnin...
Torek, 07 Februar 2023 15:11
Začelo se je leta 1992, ko je slikar Branko Gajšt,...

Preberite več...

Dobitnik visokega priznanja oljenke Mes...
Torek, 07 Februar 2023 07:42
Včeraj podelili tudi priznanja Zveze kulturnih dru...

Preberite več...

Za volan brez vozniškega dovoljenja in ...
Ponedeljek, 06 Februar 2023 13:40
Zgodilo se je v nedeljo zgodaj zjutraj.

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Marjan Nahberger

voditelj

Sledite nam

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

appstore  googleplay

radioptuj300