Napovedane nizke temperature in nevarnost pozebe

Napovedane nizke temperature in  nevarnost pozebe
Lokalne novice

Jutranje temperature v torek od -7 do -1.

Vremenoslovci za torek zjutraj za večji del države napovedujejo negativne temperature. In ker je nadpovprečno toplo zgodnje pomladansko vreme v marcu pospešilo fenološki razvoj rastlin, negativne temperature predstavljajo nevarnost pozebe tako cvetnih brstov in cvetov kot tudi zgodnjih zelenjadnic, opozarjajo pri Agenciji RS za okolje. 

Temperature zraka pred nekaj dnevi so bile podobne že skoraj zgodnje poletnim, že jutri pa bodo povsem zimske, saj se bodo v večjem delu Slovenije zopet spustile pod ničlo," so opozorili pri Arsu. Za hladno fronto, ki je ponoči prešla Slovenijo, doteka k nam od severa v višinah hladen in postopno bolj suh zrak. V noči na torek se bo razjasnilo, veter pa se bo sredi noči polegel. "Jasna noč ter suh in hladen zrak bosta predvsem v zatišnih nižinskih legah botrovala precej nizkim jutranjim temperaturam za ta čas v letu," so sporočili z Arsa.

V torek zjutraj bodo skoraj povsod po državi negativne temperature, z izjemo Obale. Po napovedih bodo jutranje temperature od minus sedem do minus ena, ob morju malo nad nič stopinjami Celzija.

Najnižje temperature, ki jih rastlina še lahko prenese in njena odpornost proti pozebi so odvisne od same rastline in drugih dejavnikov, so ob tem razložili pri Arsu. Stopnja fenološkega razvoja rastlin je trenutno zelo različna in odvisna od lokacije, vrste, sorte, lege in kondicije rastlin.

Negativne temperature lahko ogrozijo vse razvojne faze, še posebno, če bodo trajale več ur. Za odpirajoče in odprte cvetove je nevarno že, če se temperature spustijo pod minus dve stopinji Celzija, kakšno stopinjo več mrazu še lahko preživijo odpirajoči se cvetni brsti, za mlade plodiče pa je lahko usodna že minus ena stopinja.

"Sadjarji tako že petič v zadnjem desetletju znova preživljajo stresno obdobje spomladanskih ohladitev in nevarnosti pozeb cvetnih brstov in cvetov v svojih sadovnjakih. V nevarnosti pa ni le sadno drevje temveč tudi zgodnje zelenjadnice, ki jih je dobro v tem času preventivno zaščiti s kopreno. Sadjarji, ki lahko aktivno izvajajo zaščito, pa morajo preveriti ali so sistemi za zaščito pripravljeni," še svetujejo pri Arsu.

 

Slika je simbolična.

 

 

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Vlom na Ormoškem
Nedelja, 04 Junij 2023 11:45
Ukradli več tobačnih izdelkov.

Preberite več...

Na 21. Poli maratonu več kot 4000 kolesa...
Nedelja, 04 Junij 2023 04:08
Letošnji Poli maraton bo zaznamovalo preko 4000 na...

Preberite več...

Rekordno število slastnih čalapink in ob...
Nedelja, 04 Junij 2023 03:23
Zbiranje sredstev za otroke Spodnjega Podravja in ...

Preberite več...

Ukradeno Toyoto so odkrili pri Gruzijcu
Petek, 02 Junij 2023 12:41
Odkrito ukradeno vozilo.

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Tone Topolovec

voditelj

Sledite nam

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

appstore  googleplay

radioptuj300