Pred vrati je vrhunec letošnje festivalske sezone
Festival narodnozabavne glasbe Ptuj

50 let Festivala narodno-zabavne glasbe Ptuj bomo praznovali kar tri dni: 9., 10. in 11. avgusta.

Sprehod skozi zgodovino

Prvi festival se je zgodil leta 1969 v organizaciji Radia Ptuj, ki se je tako vključil v praznovanje 1900-letnice prve omembe mesta Ptuja.

Ansambli tekmujejo v dveh kategorijah: v kategoriji klasičnih kvintetov in kategoriji drugih zasedb. Na festivalu vsak ansambel sodeluje z dvema novima skladbama, ki še nista bili javno predvajani ali izdani na nosilcih zvoka in z neobjavljenim besedilom. Leta 2015 smo ob 46. festivalu začeli z Odštevanjem do abrahama, torej 50. festivala.

Prvo desetletje ptujskega festivala

Prvo desetletje so na Ptuju ponovno odgrnili leta 2015. Ansambli niso tekmovali, temveč so nas s svojimi nastopi popeljali v prvo desetletje festivala, v obdobje 1969/1979, ko so nastale številne festivalske uspešnice, ki se jih ljubitelji narodno-zabavne glasbe še dobro spominjajo, še bolj pa njihovi avtorji, glasbeniki, ki so v tistem času uspešno vižali na ptujskem festivalskem odru. Večer spominov se je obiskovalcev dotaknil z vižami takrat ravno preminulega legendarnega Slavka Avsenika in najuspešnejšimi vižami ansamblov, ki danes vladajo na odru slovenske narodno-zabavne glasbe.

Občinstvo je na prvem festivalskem večeru Odštevamo do abrahama izbralo skladbo prvega desetletja. Pričakovano so največ glasov prejele skladbe Stoj še dolgo, Ptuj ponosni (Jože Kreže), Stari kočijaž (Viki Papeš), Tam v vinski kleti (Franček Žibrat) in Tebi, Slovenija (Jože Galič), ki je na koncu premočno zmagala in tako postala viža prvega desetletja najstarejšega slovenskega festivala narodno-zabavne glasbe Slovenije.

V tem večeru so nastopili Ognjeni muzikanti, Vera in Originali, ansambel Ekart, Ptujski kvintet, Ansambel Nejca Kastelica, Vikend, Jože Kobler, Alfi Nipič, ansambel Štrk, ansambel Petka in KGB kvintet. Občinstvo je bilo navdušeno, še posebej, ko so na oder stopili vsi nastopajoči in zaigrali legendarno Avsenikovo Golico, največkrat predvajano skladbo na svetu, brez katere ni uspešne veselice.

Drugo desetletje ptujskega festivala

Ptujski festival narodno-zabavne glasbe smo 1. septembra leta 2016 pripravili na novem prizorišču, na turnirskem prostoru ptujskega gradu. Večer je bil v znamenju spominov, obuditve starih festivalskih viž iz obdobja 1979/1988. Ansambli, več kot polovica iz tistega obdobja jih še nastopa, so zaigrali 19 uspešnic.

Jaka Šraufciger (Vinko Šimek) in Dudek (Martin Sagner) sta odpela zmagovalno pesem drugega Večera spominov (1979/1988) Odštevamo do abrahama z naslovom Mi mejaši smo pajdaši. Prvič sta jo pela na Ptuju leta 1988, takrat s Celjskim instrumentalnim kvintetom, leta 2016 pa s Poskočnimi muzikanti. Zadovoljna sta bila, da so si ju Ptujčani tako zapomnili, da je njuna pesem po toliko letih še vedno tako priljubljena, da se ob njej še vedno veselijo in uživajo. Za zmagovalno pesem prvega Večera spominov (1969/1978) je Tanja Žagar podelila nagrado avtorjema uspešnice Tebi, Slovenija Citi in Jožetu Galiču, ki jo je leta 1978 na Ptuju zaigral Ansambel Slovenija.

Sicer je bilo drugo desetletje eno nauspešnejših obdobij tega festivala in tudi letos, 11. avgusta, ga bodo organizatorji odstrnili. Če bo zdravje služilo, se potrudita in Mi mejaši smo pajdaši na Ptuju zapojeta legendarna Jaka Šraufciger in Dudek. Drugo desetletje nadaljujejo Fantje z vseh vetrov s himno festivala Te domače viže. Na odru bodo s skladbo Mi kovači kujemo nastopili tudi Štirje kovači, Nedeljsko mašo bodo spet predstavili v ansamblu Prerod, enega najbolj plodnih festivalskih obdobij pa bo sklenil ansambel Štajerskih 7 s skladbo Ptujska noč.

Tretje desetletje ptujskega festivala

Z že legendarno pesmijo ansambla Fantje z vseh vetrov Te domače viže v izvedbi skupine Pepi Krulet se je dvoje poletij nazaj v prelepem okolju ptujskega gradu na turnirskem prostoru pričel Večer spominov (Odštevamo do abrahama), ko so tretje desetletje obudili z najlepšimi in nagrajenimi vižami v festivalskem obdobju 1989/1998. Nastopilo je 14 ansamblov z 19 vižami, večinoma pomlajenih oziroma dopolnjenih z novimi glasbeniki. Edini, ki so nastopili v izvirni zasedbi, so bili Mladi prijatelji, ki so bili zmagovalci 26. festivala narodno-zabavne glasbe po glasovih občinstva. V vsej zgodovini ptujskega festivala so edini, ki so na enem festivalskem večeru prejeli dve nagradi občinstva. So ponosni prejemniki treh zlatih orfejev. Leta 2017 so ponovno zaigrali zmagovalno vižo o prijateljih in Štajerski z naslovom Zelena Štajerska. Četudi že sedem let niso nastopali, so se za večer festivalskih spominov ponovno sestavili.

Občinstvo so navdušili tudi Pajdaši, ki so nastopili z največjimi uspešnicami Ansambla Toneta Kmetca, hišnega ansambla Radia Ptuj, ki je svojo glasbeno pot začel leta 1963. V revijalnem delu Večera spominov je nastopil slepi harmonikar Žan Prša s prijatelji. Na oder je stopil tudi Vinko Šimek (Jaka Šraufciger), soavtor zmagovalne viže drugega desetletja Mi mejaši smo pajdaši, ki sta jo z Martinom Sagnerjem (Dudekom) prvič zapela leta 1988, skupaj s Celjskim instrumentalnim kvintetom. Šimek je v imenu obeh prevzel plaketo za izbrano vižo. Na tretjem večeru Odštevamo do abrahama je gledalce najbolj prepričala pesem ansambla Štajerski baroni Po haloških gričih Marijana Hercega in Jožeta Krivca, s katero so prepričali že na 29. festivalu narodno-zabavne glasbe.

Tretje desetletje so se nam sredi avgusta v najstarejšem slovenskem mestu predstavili Štajerski baroni, ki so se podali po Haloških gričih, Sinjorino balerino smo po dolgih letih spet spoznali z ansamblom Primorski fantje, Za materin praznik so zapeli Bratje iz Oplotnice, Najlepše je doma se je slišalo s strani Ansambla Zeme, Tebi, Soča pa so zašpilali še Ekarti.

Četrto desetletje ptujskega festivala

Festivalski večer je bil razdeljen na dva dela. Najprej se je zgodil tekmovalni del festivala z novimi skladbami izbranih ansamblov.V drugem delu, ki so ga poimenovali Odštevamo do abrahama, je sledila predstavitev najlepših viž glasbenega dogajanja na Ptuju med letoma 1999 in 2008.

Lani sta bila na istem mestu, istem odru in v istem večeru tako tekmovalni kot spominski del. Slišali smo več kot 20 izjemnih nastopov in doživeli enega vrhuncev domače glasbe za leto 2018. Na festival se je prijavilo 17 ansamblov. Po pregledu poslanih pesmi in v skladu z razpisnimi pogoji ter po skrbnem poslušanju ansamblov na izboru je žirija izbrala deset ansamblov, ki so nastopili v petek, 31. avgusta, na Ptuju s po eno novo skladbo.

V tekmovalnem delu so slavili S.O.S kvintet, ansambel Zadetek v kategoriji drugih zasedb, najboljše besedilo je spisal Matej Trstenjak, občinstvo so navdušili v ansamblu Boršt, najbolje pa je zapela pevka Ansambla Blaža Hotevca Ingrid Kralj.

Tekmovalnemu delu je sledil program z naslovom Odštevamo do abrahama, ki je bil namenjen predstavitvi najlepših viž glasbenega dogajanja na Ptuju med letoma 1999 in 2008.

Deset izbranih ansamblov je predstavilo uspešnice v izvirnih izvedbah.Vsak od teh ansamblov je izvedel še dodatno skladbo po lastnem izboru.Lani smo slišali res izjemne ansamble: Mlade Dolenjce, ansambel Štrk, Slovenske zvoke, Ekart, Strice, Pogum, Spev, Modrijane, Euro kvintet in Nove spomine. Največ glasov je zbrala skladba Nisem pozabil avtorjev Lada Šurle in Fanike Požek v izvedbi Mladih Dolenjcev.

Odšteli smo do abrahama!

V petek, 9. avgusta, se na Ptuju obeta še zadnji, peti festivalski večer Odštevamo do abrahama. Tokrat se bodo za lovoriko najboljšega med najboljšimi v petem desetletju festivala pomerili Pajdaši s skladbo Le srcu je treba verjeti, Dar bo nadomeščal Zreško pomlad z zmagovalno skladbo Naj ne beži mladost, Akordi bodo nastopili z vižo Akordi ljubezni, Petka z zmagovalno skladbo Srčni muzikant, Nemir s pesmijo Da bi nekdo, Vikend s skladbo Ko polko urežem, Žargon s skladbo Kdor jo rad ima, Prleški kvintet z vižo Izginile so sanje, Mladi Pomurci s pesmijo Mladost se ne ponovi in Boršt, lanski zmagovalec, s skladbo Kot reka svobode.

V soboto, 10. avgusta, se bo na glavnem trgu najstarejšega mesta v Sloveniji okoli poldneva najprej zgodila okrogla miza z naslovom Usoda narodno-zabavnih festivalov na ptuju in v Sloveniji, na temo prihodnosti festivalov domače glasbe v Sloveniji. K besedi bodo vabljeni vsi organizatorji festivalov in drugi, predvsem glasbeni strokovnjaki. Festivali so za razvoj glasbe izjemnega pomena, kar potrjuje predvsem ptujski festival, ki je »aktiven« le kakšno desetletje manj kot narodno-zabavna glasba sama.

Po okrogli mizi se bo na Ptuju pelo in igralo s številnimi izbranimi ansambli še dolgo v noč. Noč bo prinesla še poslednje dejanje abrahama, to je osrednji kulturno-zabavni dogodek s slavnostnim koncertom.

Predstavilo se bo več kot 20 mladih neuveljavljenih ansamblov, ki bodo igrali melodije iz zakladnice slovenske narodno-zabavne glasbe.

Festival narodno – zabavne glasbe Ptuj

V nedeljo, 11. avgusta, bo finalni večer 50-letnega festivalskega dogajanja na Ptuju, ko bodo poslušalci lahko uživali ob poslušanju 25 najlepših festivalskih viž. V finalu festivalskega dogajanja bo izbrana tudi naj viža ptujskega festivala narodno zabavne glasbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Z VAMI V ŽIVO

Natalija Škrinjar

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
radioptuj300

Sledite nam