Rock večer v znamenju zasedb Siddharta in Leteći odred
Kurentovanje 2023

Kurentovanje ima na Ptuju in v okolici poseben čar. Vse je prilagojeno noremu pustnemu vzdušju, na vsakem koraku je moč srečati vesele pustne like – tiste avtohtone, kot tudi karnevalske maske.

Po covidnem premoru bo pustno vzdušje 2023 še toliko bolj veselo, saj so vsi, od najmlajših do najstarejših, pogrešali pustno izročilo, rajanje, maske in povorke in se bodo z veseljem prepustili zabavi in druženju. Karnevalska dvorana bo med 3. in 20.februarjem 2023 ponudila izjemne zabave ob izbranih glasbenih gostih.

Ptuj je prestolnica etnografije, kjer lahko v intimnem vzdušju spoznate tradicionalne pustne like. Ob večerih jih je moč vsak večer srečati v osrčju najstarejšega slovenskega mesta. 11. februarja bo na Ptuju potekalo Medcelinsko srečanje tradicionalnih pustnih likov in mask. Ne zamudite tega edinstvenega etnografskega doživetja, ki ponuja dragocen vpogled v slikovite pustne navade od blizu in daleč. Na ptujskih ulicah in trgih vam bodo delali družbo številni tradicionalni pustni liki, kot so kurenti, kopjaši, cigani, orači, ruse, piceki, medvedi in še kdo.

kopjasi

Na čelu številnih pustnih povork boste v naših krajih zagotovo uzrli kopjaše, ki sicer dajejo poseben slavnostni značaj ženitovanjskemu sprevodu, poleg tega pa vnašajo v obred življenje, veselje in poskočne plesnege ritme. Kopjaš nosi črno suknjo in hlače, belo srajco ter črne škornje, čez desno ramo ima pripeto slovensko trobojnico, t.j. obramnico, na glavi ima črn klobuk. Krasijo ga trije pušeljci (šopki), ki so pripeti na levem rokavu, klobuku in na levi strani prsi. V rokah nosi kopje na katerem je pritrjena lepa kmečka ruta s številnimi raznobarvnimi trakovi. Včasih so rekli, da bo lepo na gostiji, če bo dober kopjaš. Pravijo tudi, da je pri dekletih najbolj cenjen tisti kopjaš, ki vrže kopje najvišje v zrak. Na poroki mora ves čas paziti, da mu svatje ne ukradejo kopja ali da mu med plesom ne pade na tla. Kopjaši so redni udeleženci pustnih povork na Ptuju in v vseh okoliških krajih.

 siddharta

4.februarja bo karnevalsko dvorano napolnil Rock večer, kajti na oder prihajata izjemni zasedbi Siddharta in Leteći odred.

Skupina Siddharta, danes največje ime na slovenski glasbeni sceni, je nastala leta 1995 v postavi Tomi M. (vokal, kitara), Primož B. (kitara, spremljevalni vokal), Primož M. (bas) in Boštjan M. (bobni). Za ime so si nadeli naslov romana nemškega pisatelja Hermanna Hesseja. Kmalu so začeli ustvarjati svojo glasbo, svoj zvok. Želeli so si drugačnosti, zato so zvok obogatili s saksofonom in klaviaturami. Skupini sta se pridružila saksofonist Cene R. in kasneje še klaviaturist Tomaž O. R. Po več kot dvajsetih letih glasbenega ustvarjanja Siddharta ohranja status ene najbolj priljubljenih glasbenih skupin v Sloveniji. Skozi leta so prejeli številne nagrade, na glasbeni poti pa so nastopili na mnogih domačih in tujih prizoriščih. Njihova glasba ima prepoznaven zvok, ki so ga skozi leta do potankosti izoblikovali in za vedno shranili na svoje albume.

 

Najcenejše vstopnice za Kurentovanje 2023 lahko kupite na vseh prodajnih mestih Eventim in Petrol. Na voljo je tudi nakup vstopnice, ki omogoča vstop na vse prireditve v karnevalski dvorani (zgolj za stojišče v parterju) in je prenosljiva.

Organizatorji: Radio-Tednik Ptuj, Event 24 in Arena Sava Campus Ptuj

 kurentovanje1