Galama večer bo v znamenju Dražena Zečića in skupine Mambo kings
Kurentovanje 2023

Ptujsko Kurentovanje več kot pol stoletja utrjuje izjemno barvito in bogato tradicijo pustnih likov in letošnje, 63. Kurentovanje bo ponovno praznik izjemne etnološke dediščine pustnih tradicij s celega sveta. Obsegalo bo tri že uveljavljene in programsko še obogatene tematske sklope: EtnoFest, KarnevalFest ter ArtFest. Ob osrednjih dogodkih bo Kurentovanje še naprej gradilo na približevanju avtohtonih pustnih likov obiskovalcem, predvsem ob večernih dogodkih.

Pravo posebno doživetje pa so večeri v karnevalski dvorani, ki prinašajo obilico zabave, nepozabna druženja, ples in najboljšo glasbo. Karnevalska dvorana Campus bo med 3. in 20.februarjem 2023 ponudila obilico zabave ob najboljših glasbenih gostih. Maskirani posamezniki in skupine bodo na devetih nepozabnih dogodkih rajali, se družili in se potegovali za bogate nagrade, ki jih bodo prejele najlepše karnevalske maske.

oraci

V sredo, 15. februarja bo na Ptuju Dan kurentovih in korantovih skupin. Med Kurentovanjem je namreč sreda vsako leto rezervirana za Dan kurentovih in korantovih skupin, ko se skozi mesto sprehodi na stotine rogatih in pernatih kurentov oziroma korantov. Obhode kurentov zmeraj spremlja tudi hudič - ta naj bi skrbel za nemoten obhod in delovanje skupine kurentov. Oblečen je v rdeč ali črn kostum iz blaga. Na glavi ima kapo iz ovčjega usnja. Na njej so pritrjeni rogovi, šilast nos in dolg rdeč jezik. Prek hrbta ima vrženo mrežo, v rokah pa nosi male vile ali trizob.

Med priljubljenimi pustnimi liki so tudi orači. Pustno oranje je priljubljena šega, v kateri sta skriti že pozabljeni obredni dejanji: oranje obrambnega magičnega kroga okrog vasi in svečano zaoranje prve brazde ob začetku poljskih del. Na ptujskem območju so najbolj znani orači v Markovcih, Lancovi vasi, Podlehniku, Leskovcu, Dornavi in Okiču v Halozah. Skupino praviloma sestavljajo trije pari konjičev; ti so vpreženi v okrašen lesen plug, za katerim stopa kurent. Pokač z dolgim bičem glasno poka, preganja zle duhove in oznanja prihod skupine oračev. Spremlja jih šegavi pobirač z grabljami in košaro za darove, zlasti mastne dobrote, ki jih skupina prejme od vaških gospodinj. Pokači so pri vseh skupinah pražnje oblečeni, obuti v škornje in z okrašenimi klobuki na glavi.

Zecic

V petek, 10.februarja bo karnevalsko dvorano zavzel Galama večer v družbi Dražena Zečića, zasedbe Mambo Kings in Aktualove Galame.

Dražen Zečić je svojo glasbeno kariero začel v 90-ih letih prejšnjega stoletja, a najprej kot avtor besedil za druge glasbenike, kot so Mate Bulić, Zlatko Pejaković in Mišo Kovač. Najpogostješe teme njegovih besedil so nesojene ljubezni in razhodi. Prvi pevski uspeh je doživel leta 1993, ko je na splitskem festivalu zmagal s skladbo Govore mi mnogi ljudi. Od takrat je nanizal vrsto uspehov in nagrad, njegovi koncerti pa so zmeraj pravo doživetje, saj na odru združi najlepša čustva in pravo zabavo.

Skupina Mambo Kings je v karieri nanizala velike uspešnice in zimzelene pesmi, kot so Romeo in Julija, Balerina, Preveč je lepih deklet, Palme in valovi, Preko Beograda do Ljubljane … Na glasbenih odrih pa s svojo neverjetno pozitivno glasbeno energijo za zabavo skrbijo že več kot 25 let.

 

Najcenejše vstopnice za Kurentovanje 2023 lahko kupite na vseh prodajnih mestih Eventim in Petrol. Na voljo je tudi nakup vstopnice, ki omogoča vstop na vse prireditve v karnevalski dvorani (zgolj za stojišče v parterju) in je prenosljiva.

 

Organizatorji: Radio-Tednik Ptuj, Event 24 in Arena Sava Campus Ptuj

kurentovanje1