Največji otroški žur s Čuki in Ribičem Pepetom
Kurentovanje 2023

Karnevalsko dvorano bo zavzelo tradicionalno otroško rajanje.

Čas Kurentovanja je čas, ki na Ptuj privabi množice ljubiteljev ljudskega pustnega izročila, ki nikjer drugje ne živi tako pristno in iskreno kot prav v najstarejšem slovenskem mestu. Od kurentovega skoka dalje, ko se začne veselo pustno dogajanje, je na vsakem koraku moč srečati maske, ki širijo veselje, prijateljstvo in dobre želje. Pustno izročilo na širšem ptujskem območju za svoje vzamejo že najmlajši in postanejo kurenti, hudički, pokači in drugi tradicionalni liki, ki se od staršev že od zgodnjega otroštva učijo spoštovanja in negovanja te izjemne tradicije.

Nedelja, 19. februarja, je na Ptuju namenjena mednarodni karnevalski povorki. Gre za vrhunec Kurentovanja, ko ptujske ulice in trge preplavi sprevod na tisoče karnevalskih mask ter tradicionalnih likov, ki pripovedujejo zgodbe o preteklosti, prihodnosti in današnjem času. Nepregledna množica kurentov/korantov, med katerimi je najti vse generacije, ter vsi drugi tradicionalni liki, se poda po karnevalski trasi in predstavlja običaje svojih krajev. Pridružijo se jim tudi številne karnevalske skupine, ki predstavljajo aktualno družbeno dogajanje, problematiko in zabavne vidike vsakdanjega življenja. Takrat do izraza pridejo vsa ustvarjalnost, domišljija, pa tudi številne ure skupinskega dela karnevalskih skupin.

Med tradicionalne pustne like sodi tudi Baba nosi deda – igrivi prikaz zakonskih vlog. Znan je v številnih evropskih državah, zelo priljubljen pa je tudi na Dravskem in Ptujskem polju, v Halozah in Slovenskih goricah. Povezujejo ga z likom starca ali starke, ki v človeški podobi na Zemlji predstavlja duhove rajnih. Eden izmed njiju, baba ali ded, stopi v velik, iz šibja narejen koš brez dna, ki si ga oprta na ramena. Spredaj ima pritrjeno lutko iz blaga (on/ona). Pri babi, katere obraz je namazan z barvicami ali sajami, je po navadi poudarjeno veliko oprsje, moški imajo v rokah kopje, na glavi pa star klobuk.

baba deda nosi

Foto: Črtomir Goznik

Na letošnjem Kurentovanju v večnamenski »KARNEVALSKI« dvorani Campus Sava Ptuj bodo na devetih dogodkih nastopili številni domači in tuji glasbeniki.

V sredo, 15. februarja, bo karnevalsko dvorano zavzela največja otroška zabava, na katero otroci nestrpno čakajo že celo leto – tradicionalno otroško rajanje skupaj s Čuki in Ribičem Pepetom.Čuki so si kljub dolgoletni prisotnosti na sceni in s številnim uspešnicam najodmevnejši projekt prislužili ravno z otroško pesmijo Ko ko ko, ki ima na kanalu YouTube že več kot 11 milijonov ogledov in je tudi slovenski videospot z največ ogledi. Seveda pa mlado in staro navdušujejo tudi s številnimi drugimi glasbenimi uspešnicami, ki se vrstijo druga za drugo. Med njimi je zagotovo tudi uspešnica Ribič Pepe, posneta za istoimensko oddajo, katere avtor je Jože Potrebuješ. Ravno ribič Pepe se bo s svojim Kakadujem pridružil skupini, skupaj pa bodo poskrbeli za nepozabno pustno rajanje za naše najmlajše.

 

Najcenejše vstopnice za Kurentovanje 2023 lahko kupite na vseh prodajnih mestih Eventim in Petrol. Na voljo je tudi nakup vstopnice, ki omogoča vstop na vse prireditve v karnevalski dvorani (zgolj za stojišče v parterju) in je prenosljiva.

Organizatorji: Radio-Tednik Ptuj, Event 24 in Arena Sava Campus Ptuj

 kurentovanje1