Kurentac z Magnificom in Rok n bandom
Kurentovanje 2023

Obeta se nora zabava.

Čas Kurentovanja je na Ptuju in v okolici prav poseben. Domačini dihajo s pustnim izročilom, uživajo v šemljenju in ljubezen do tega prenašajo tudi na mlajše generacije in številne obiskovalce. Na vsakem koraku vas bodo na mestnih ulicah prijazno in veselo pozdravile avtohtone in karnevalske maske. Po nekajletnem premoru je letos pustno vzdušje še bolj veselo in v teh dneh je Ptuj že prestolnica pustne zabave, rajanja, povork in druženj. Kurentovanje namreč ne pomeni samo maskiranja in povork, ampak je predvsem spoštovanje tradicije, narave, obredov, slavi sodelovanje, dobre želje in prijateljstvo. Že najmlajši se z veseljem oblečejo v tradicionalne pustne like, kot so kurenti, kopjaši, cigani, orači, ruse, piceki in še kdo.

V ponedeljek, 20. februarja, se bodo po ptujskih mestnih ulicah na tradicionalno povorko podali najmlajši. V soorganizaciji z Vrtcem Ptuj se povorke udeležijo otroci drugega starostnega obdobja iz celotne Slovenije in po ulicah najstarejšega slovenskega mesta prebujajo pomlad. Številni pridejo pozdravit male maškare, ki rajajo, plešejo in z veseljem pokažejo svoje domiselne, pisane pustne kostume.

 

Še ena znamenitih pustnih mask širšega ptujskega območja sta tudi Jürek in Rabolj – zeleni Jurij premaga zimskega demona.

jurek in raboljFoto: Črtomir Goznik

Haloški Jürek ali zeleni Jurij, rastlinska pomladna maska, v katero se našemi fant, je bila na našem območju znana do konca 19. stoletja, v Halozah pa še v prvi četrtini 20. stoletja. Skupino juračev, ki sedaj nastopajo ob pustu, sestavljajo: Jürek, Rabolj, od štiri do pet plesnih parov, muzikanti in pobirač. Na kmečkem dvorišču se Jürek in Rabolj spopadeta. Po hudem boju je zimski demon Rabolj premagan in pregnan pod Donačko goro. Tega se razveselijo pražnje oblečeni spremljevalci, fantje in dekleta začno plesti in prepevati ter zbirati darove.

V petek, 17. februarja, bo karnevalska dvorana Campus Ptuj gostila edinstveni Kurentanc.

magnifico

Robert Pešut, znan po psevdonimu Magnifico, sin Belokranjke in srbskega očeta, zagotovo velja za kultno glasbeno osebnost, ki je ne pozna samo Slovenija, temveč tudi države bivše Jugoslavije. Svojo glasbeno pot je začel leta 1990, s skupino U'redu, nato pa nadaljeval s solistično kariero. Do danes so številne njegove skladbe postale skorajda slovenske zimzelene uspešnice, npr. Silvija, Kdo je čefur, Hir aj kam hir aj go ... Magnifico skoraj jubilejno že 18 let zapored 25. decembra prireja legendarne koncerte. Tradicijo je začel na koncertni turneji Tour de l'amour v Beogradu in jo lani zaključil v ljubljanskih Stožicah, z najdaljšim koncertom v karieri. Tokrat lahko z Magnificom užijete ljubezen, ogrejete srca in preženete temo in sneg tudi na Kurentovanju 2023.Rok'n'band

Kdo ne pozna skladb, kot so Jagode in čokolada, Nina, Ostani še minuto? Rock'n'band je glasbena skupina, ki jo je Rok Ferengja ustanovil leta 1995. Kot pravijo, navdih črpajo iz glasbe v petdesetih letih in njenih najodmevnejših izvajalcev. Rok'n'band se lahko pohvalijo z večkrat razprodano veliko dvorano v Cankarjevega doma. Ob 70-letnici Elvisa so se fantje slednjemu poklonili s koncertom "Tribute to Elvis", kasneje pa posneli tudi istoimenski album. Zaplešite in preženite zimo v ritmih rock glasbe petdesetih let, se nežno zazibajte ob skladbi Vedno bom le tebe ljubil in svojim prijateljem zabičajte: "Ostani še minuto".

 

Najcenejše vstopnice za Kurentovanje 2023 lahko kupite na vseh prodajnih mestih Eventim in Petrol. Na voljo je tudi nakup vstopnice, ki omogoča vstop na vse prireditve v karnevalski dvorani (zgolj za stojišče v parterju) in je prenosljiva.

Organizatorji: Radio-Tednik Ptuj, Event 24 in Arena Sava Campus Ptuj

 kurentovanje1