Pustna sobota bo glasna, zabavna in nepozabna
Kurentovanje 2023

Bodi del norega Kurentovanja na Ptuju.

Čas, ki ga Ptujčani in okoličani najbolj nestrpno pričakujejo, je čas Kurentovanja – peti letni čas. S kurentovim skokom se utrip življenja povsem spremeni – podrejen in v celoti prilagojen je noremu pustnemu vzdušju. Vsi, od najmlajših do najstarejših, se prepustijo zabavi in druženju ter našemljeni sodelujejo pri ohranjanju bogate tradicije, s tem pa sovpada še izjemno razpoloženje ob najboljših glasbenih gostih v karnevalski dvorani.

Pustni torek je na Ptuju dan, ko je vse prilagojeno pustnemu dogajanju. Prav vsi prebivalci in zaposleni tisti dan pridejo na ulice in v službo maskirani – nekateri bolj, drugi samo s kakšnim manjšim dodatkom. A glavno je, da se vsi zavedajo pomena pusta, druženja in zabave. V večini podjetij na Ptuju ob 12. uri zaključijo delo, se odpravijo v mesto, v lokale in se družijo ob dobri glasbi, izjemni domači kulinariki in najboljših ptujskih pustnih krofih. Seveda se to edinstveno urbano pustovanje rado zavleče v pozne večerne ure.

princ 1

Foto: Črtomir Goznik

V času pusta oblast na Ptuju prevzame princ karnevala. Ta od županje mestne občine Ptuj na otvoritveni slovesnosti Kurentovanja v imenu vseh pustnih likov in mask prevzame ključe mesta ter »oblast« za čas festivala – do pepelnice. Je protokolarni mojster na osrednjih pustnih prireditvah, ki v pustnem času doma in na tujem predstavlja Kurentovanje, mesto Ptuj in karnevalske prireditve. Princ karnevala po izboru zgodovinarke Marije Hernja Masten od leta 2003 naprej z insignijami, značilnimi oblačili in gardo predstavlja zgodovinsko osebnost kraja, od koder prihaja. Letos mestu vlada 18. princ karnevala – Hinko Sodinski, plemeniti Gall.

V karnevalski dvorani Sava Campus Ptuj, ki bo v času Kurentovanja še povečala svoje kapacitete, bodo na pustno soboto za zabavo skrbeli Jasmin Stavros, Natalija Verboten, Gadi in Buryana.

Jasmin Stavros je absolutni kralj zabav, starosta hrvaške glasbene scene, ki že več kot 50 let navdušuje na glasbenih odrih tako na Hrvaškem kot tudi po državah nekdanje skupne države.

 

 

Slovenska pevka Natalija Verboten nikoli ne izpusti priložnosti za dobro zabavo, in to že vse od leta 1996, ko je stopila na samostojno glasbeno pot, njene pesmi pa so vedno del dobrih žurov.

 

Skupina Gadi predstavlja mlajšo generacijo narodno-zabavnih in zabavnih skupin, ki že več kot desetletje krojijo slovenski glasbeni prostor. Skupno so izdali že več kot 50 skladb in posneli več kot 25 videospotov. Vsi so tudi avtorsko podkovani, saj poleg tega, da so avtorji in soavtorji večine svojih skladb, ustvarijo tudi veliko skladb za druge izvajalce.

 

Danijela Burjan, v glasbenem svetu poznana pod imenom Buryana, svoje atribute skriva tudi v slovenskem svetu manekenstva, saj se je uvrstila v svetovni finalni izbor za Miss Earth. Simpatična pevka, ki prihaja iz Štajerske, se je na glasbenih odrih prvič pojavila leta 2018, v tem času pa izdala številne avtorske skladbe, remikse in duete. Med skladbami boste zagotovo prepoznali njene uspešnice Ajde mali, vozi, Vidi se, Vino sladko in Pijana noč.

 

Najcenejše vstopnice za Kurentovanje 2023 lahko kupite na vseh prodajnih mestih Eventim in Petrol. Na voljo je tudi nakup vstopnice, ki omogoča vstop na vse prireditve v karnevalski dvorani (zgolj za stojišče v parterju) in je prenosljiva.

Organizatorji: Radio-Tednik Ptuj, Event 24 in Arena Sava Campus Ptuj

kurentovanje1