Pustna nedelja prinaša noro rajanje najlepših mask
Kurentovanje 2023

Po tradicionalni pustni povorki se bodo vse maske zbrale v karnevalski dvorani.

Kurentovanje je osrednji pomladni kulturno-etnografski festival nacionalnega pomena, edinstveno in najbogatejše mednarodno pustovanje v Sloveniji. V pustnem času bogato dediščino Ptuja z okolico, ki je zakoreninjena v poganski mistiki kurenta in preostalih etnografskih likov, dopolnjujejo atraktivne znamenitosti in ponudba regije, sodobna kulinarika ter vrhunski izbor vin. Celoto zaokroži dih jemajoča kulisa Ptuja, starega mesta novih doživetij, v katerem življenje med festivalom poteka skozi izvirne like domišljije. Ptuj v času od začetka pustnega dogajanja, od kurentovega skoka dalje, živi in diha drugače – v duhu pustne tradicije ter spoštljivega odnosa do pustnih likov in njihovega izročila. Ob tem seveda Kurentovanje prinaša zabavo in krepi prijateljske vezi.

Veselo Kurentovanje se zmeraj zaključi s pokopom pusta. Potem ko se noro pustno veselje na pustni torek zavleče do poznih ur, je čas za slovo od pusta. Princ karnevala oblast znova preda županji in življenje se spet vrne v stare tirnice.

rusa

Foto: Črtomir Goznik

Med tradicionalnimi pustnimi liki je zelo priljubljena tudi rusa, ki zganja norčije od domačije do domačije. Rusa je pustna žival, s katero pustne šeme želijo plodnost in zdravje pri konjih ter drugi živini. Na našem območju ruso najpogosteje srečujemo po vaseh na Ptujskem polju, kjer se njena nosilca skrijeta pod leseno ogrodje s ponjavo iz vrečevine. Spredaj je lesena glava, opeta z ovčjo kožo, z gibljivo ali kar prosto visečo spodnjo čeljustjo in jezikom, zadaj pa rep. Pod njim visijo napihnjeni svinjski mehurji, ki predstavljajo moda. Na hrbtu je po navadi pritrjena še lutka iz cunj. Ruse spremljata gonjač z bičem in pobirač s košem za darove. Hodijo od hiše do hiše, kjer rusa uganja številne norčije.

Na letošnjem Kurentovanju v večnamenski karnevalski dvorani Campus Sava Ptuj bodo na devetih dogodkih nastopili številni domači in tuji glasbeniki.

V nedeljo, 19. februarja, se bodo po mednarodni pustni povorki vse maske odpravile v karnevalsko dvorano, kjer bo potekala razglasitev rezultatov, veselo druženje pa se bo do poznih večernih ur nadaljevalo s skupino Chicas, skupino Smile in ekipo Petkove pumpe.

Tričlanska zasedba Smile iz okolice Ptuja bo s svojo neutrudno energijo poskrbela za pravo zabavo in žur, ki bo odlično zaokrožil nedeljski večer.

Smile band

 

 

 

Skupino Chicas sestavljajo simpatična dekleta, ki zmeraj pripravijo vrhunski žur na velikih dogodkih, kot je Kurentovanje 2023, v diskotekah in na veselicah. Zase pravijo, da so glasbenice z isto vizijo – širiti pozitivno energijo in vrhunsko glasbo. Tako boste uživali v bogatem repertoarju, ki bo začinjen s slovenskimi, hrvaškimi in angleškimi hiti. Med avtorske pesmi se uvrščajo skladbe Aplavz za te, Rabim gin, Viski, Nocoj s teboj in mnoge druge.

chicas

 

Petkova pumpa

Brez Petkove pumpe preprosto ni vikenda! Kaj je boljšega, kot pa se v petek zvečer, ko si po napornem tednu končno lahko oddahnemo, prižgati radio in se prepustiti zabavi z največjo slovensko radijsko veselico. DJ Boštjan zmeraj znova poskrbi za zabavo, zdaj se boste v njegovi družbi lahko zabavali tudi na Kurentovanju 2023.

Najcenejše vstopnice za Kurentovanje 2023 lahko kupite na vseh prodajnih mestih Eventim in Petrol. Na voljo je tudi nakup vstopnice, ki omogoča vstop na vse prireditve v karnevalski dvorani (zgolj za stojišče v parterju) in je prenosljiva.

Organizatorji: Radio-Tednik Ptuj, Event 24 in Arena Sava Campus Ptuj

kurentovanje1