Prikazali postopek žetve in mlatve, običaje in kulinariko
Lokalne novice
Tipografija

Turistično društvo Polenšak je med najstarejšimi društvi, ki ohranja vse, kar je povezano z žetvijo. Minuli vikend so izpeljali že 56- ti praznik žetve ter bogato razstavo kruha in pogač. Kot je poudaril predsednik društva Franc Kukovec, so ponosni na svoje prednike, ki so ustanovili društvo. Vse od ustanovitve v društvu poleg tega, da ohranjajo kulturno dediščino v njihovih krajih,  skrbijo tudi za sodelovanje med društvi in sovaščani.

 

Med številnimi gosti so se na Polenšaku mudili tudi poslanka državnega zbora Mojca Žnidarič, županja mestne občine Ptuj Nuška Gajšek, župani sosednjih občin in ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec, je ob tem poudarila, da je izvor hrane v današnji družbi zelo pomemben. O prireditvi pa je dodala:


Med tistimi, ki že vrsto let vihti srp na prireditvi na Polenšaku, je tudi Rozika Marin:


Na prireditev je zelo ponosen dornavski župan Janko Merc:


Številni obiskovalci so si v teh dneh lahko ogledali žetev na tradicionalni način s srpi in koso . Zanimivi so bili tudi prikazi mlatve s cepmi, s trešmašinom, geplom in postopki čiščenja zrnja. Prikazali so še mletje zrnja pšenice na žrmlje. Na sobotni prireditvi so ob odprtju razstave kruha in drugih dobrot iz kvašenega testa ter pogač pripravili bogat kulturni program, ki so ga oblikovali domači pevci in predice. Veliko obiskovalcev pa Polenšak obišče prav zaradi slastne gibanice. Teh so letos spekli kar 830.

Veliko orodja, posode in druge opreme pa si lahko ogledate tudi v njihovi stalni zbirki v EKO muzeju.

 

 

Utrinki iz sobotnega dogajanja. Foto: MS

 

Z VAMI V ŽIVO

Natalija Škrlec

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE
radioptuj300

Sledite nam