Poletni prometni režim Draženci Gruškovje
Lokalne novice
Tipografija

V Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS d. d.) so v sodelovanju s policijo in Direkcijo RS za infrastrukturo (DRSI) pripravili plan upravljanja mednarodnega prometnega toka Šentilj‑Gruškovje v času turistične sezone. Načrtujejo več različnih ukrepov, s katerimi bodo skušali v čimvečji možni meri, glede na dane razmere, preprečiti največje prometne zastoje na odseku podravske avtoceste in čim bolj povečati pretočnost.

Spoštovani vozniki!
V primeru zastojev na relaciji Maribor (SLO) — Zagreb (HR) upoštevajte začasno prometno signalizacijo po kateri boste svoj cilj dosegli najhitreje.
Navedena alternativna pot je na letaku označena z zeleno barvo.
Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

Poglejte letak: Letak Draženci

Poslušajte posnetek: Aplikacija Dars Traffic

Poslušajte posnetek: Dars zastoji

Ažurne prometne informacije ponuja Prometno-informacijski center (PIC). Do njega je mogoče dostopati na spletni strani www.promet.si, na teletekstu, pa tudi na telefonski številki 1970 in z brezplačnim odzivnikom na telefonski številki 080 22 44, pri katerem izberete želeni krak avtoceste. Prometnoinformacijski center bo obveščal tudi Avto-moto zvezo Slovenije ter avtomobilske klube in druge relevantne organizacije  v evropskih državah, pa tudi domače in evropske medije. Na morebitne zastoje bodo opozarjali tudi elektronski portali na območju avstrijskega Gradca, lokalno prebivalstvo pa lahko informacije pridobi tudi vsako zadnjo sredo v mesecu ob 13. uri v info točki v Podlehniku.

Pripravili so tudi letake v slovenskem in angleškem jeziku z označenima dvema alternativnima potema v smeri hrvaškega morja, če bo prišlo do zastojev na avtocesti A4 (Slivnica‑Draženci) ali A1. Na letaku je tudi prometni koledar z označenimi termini in urami, ko bo prometa predvidoma največ. Letak bodo turisti prejeli ob nakupu slovenske vinjete (tudi na prodajnih mestih v tujini), poslali pa jih bodo tudi domačim in tujim medijskim hišam, upravljavcem avtocest in avtomobilskim klubom.

Ažurno, točno in hitro prometno informacijo, tudi zvočno že med potjo,  ponuja uporabna mobilna aplikacija DarsPromet+ (http://www.promet.si/portal/sl/1new-page.aspx). Kar 80% od sedaj že več kot 15.000 uporabnikov aplikacije je aktivnih, kar dokazuje njeno uporabnost. Na voljo je za pametne telefone in tablične računalnike. Na voljo je za pametne telefone in tablične računalnike. Brezplačno jo je mogoče naložiti tako v slovenskem kot angleškem jeziku. Poleg svežih prometnih informacij aplikacija ponuja še cestne kamere, seznam postajališč in njihovo ponudbo, informacije o vinjetah, prometni koledar, nujne telefonske številke in podobno. Uporabniki izberejo pot, telefon pa jih glasovno obvešča o aktualnih dogodkih. Pripravlja se tudi sistem navigacije.

Za turiste, ki bodo v Slovenijo vstopali brez vinjete, bo DRSI 1. julija na vseh ključnih priključkih in križiščih postavila začasno prometno signalizacijo, ki jih bo preusmerjala na mejne prehode Ormož, Središče ob Dravi in Zavrč. Pri preusmerjanju bo pomagala še policija, prilagodili pa se bodo tudi izvajalci del, ki v času povečanega prometa ne bodo postavljali delnih zapor ali izvajali minerskih del.

Vodja službe za upravljanje s prometom in prometno varnostjo na DARS-u mag. Ulrich Zorin pojasnjuje, da so naštete ukrepe zasnovali predvsem na podlagi podatkov o lanskem prometu. Dodaja še: »Med letošnjimi binkoštnimi prazniki je bil promet na predoru Karavanke v primerjavi z lanskim letom povečan za 10 do 15 %. Zaradi trenutnih razmer po svetu, terorističnih napadov in letalskih nesreč se namreč vse več turistov odloča za letovanje na Jadranu. Če se bo za toliko povečal tudi promet proti mejnemu prehodu Gruškovje, bodo zastoji segli celo čez mariborsko obvoznico. Lani so že dosegli Slivnico; ker so vozila stala na vseh pasovih avtoceste, so blokirala avtocesto A1 od Madžarske proti Italiji.«

Predlaganih obvozov gotovo ne bodo upoštevali vsi turisti, vendar Zorin poudarja: »Če se bo vsaj 10 ali 20 % turistov usmerilo na pot preko Madžarske, bomo že veliko rešili.« Zatrjuje, da so na turistično sezono dobro pripravljeni: »Redno sodelujemo s policijo, pripravljeni pa smo tudi na najhujše. Posebej v prometnih konicah v vročih dnevih se namreč po statistiki zgodi več prometnih nesreč, pa tudi število smrtnih žrtev takrat žal naraste.« Za izredne primere, ko bi bila ogrožena tudi človeška življenja, imajo v bazah pripravljene tudi plastenke z vodo. Vse voznike pa prosijo za strpnost in razumevanje.

Ostale novice

Družina, razpeta med dva konti...
Torek, 18 Junij 2019 16:23
Ponovno jih je združila moderna tehnologija.

Preberite več...

Kaj storiti, ko srce ne zmore ...
Torek, 18 Junij 2019 11:53
  Srčno pešanje pomeni, da srce ne zmore črpati krvi dovolj učinkovito in tako ...

Preberite več...

Začelo se je poletno festivals...
Ponedeljek, 17 Junij 2019 14:37
V sklopu festivala Arsana v tem tednu muzikal in gledališke predstave

Preberite več...

Rekreacija in druženje na enem...
Ponedeljek, 17 Junij 2019 12:10
Šolo zdravja je v naše kraje pripeljala Marija Gabron. Pred dnevi so praznovali....

Preberite več...

Najboljša mlada pevka ta hip p...
Petek, 14 Junij 2019 21:59
Z zmago je sebi in drugim dokazala, da zmore. 

Preberite več...

Bomo zmogli rešiti prihodnost...
Petek, 14 Junij 2019 11:32
Prašičereja v Sloveniji je slovela kot dobro stoječa in perspektivna kmetijska p...

Preberite več...

Svojo usodo si pišemo sami !
Četrtek, 13 Junij 2019 12:22
Slovenska kmetijska politika je zastarela na številnih področjih. To ogroža samo...

Preberite več...

Kdo so najboljši mladi pevci p...
Sreda, 12 Junij 2019 12:18
V Športni dvorani Osnovne šole Ljudski vrt Ptuj je včeraj potekal veliki finale ...

Preberite več...

Podjetniški izzivi o naložbi v...
Sreda, 12 Junij 2019 12:30
Za zdravje.

Preberite več...

Addiko banka vam na „Rdečo sre...
Torek, 11 Junij 2019 11:30
Addiko banka na „Rdečo sredo“, 12. junija, novim imetnikom Addiko obročne kartic...

Preberite več...

Razlika med pozabljivostjo in ...
Torek, 11 Junij 2019 11:24
Ljudje se skozi življenje naučimo izjemno veliko različnih stvari. Kaj se odvija...

Preberite več...

Po Halozah peš, tudi v globoke...
Ponedeljek, 10 Junij 2019 15:31
Upokojena medicinska sestra-babica, Ptujčanka Nežka Medved, je lani praznovala č...

Preberite več...

Na finalnem odru projekta Otro...
Ponedeljek, 10 Junij 2019 10:19
Dekleti sta skladbi odpeli kot pravi profesionalki.

Preberite več...

Vožnja z mopedom usodna za 54-...
Nedelja, 09 Junij 2019 09:03
Trčil je v drevo.

Preberite več...

Kakšne barve so dinozavri?
Sobota, 08 Junij 2019 08:05
Z nami bo Jakob.

Preberite več...

Otroci obiskali ptujsko mestno...
Petek, 07 Junij 2019 15:06
V MO Ptuj pripravili dan odprtih vrat.

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Natalija Škrinjar

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

Sledite nam

radioptuj300