Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo – finale četrte sezone
Regijske novice
Tipografija

Oder pevskih talentov in domoljubja

Projekt Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo uspešno zaključuje svojo četrto sezono. 14. junija bo v Športni dvorani OŠ Ljudski vrt na Ptuju veliki finale, na katerem se bo za naslov zmagovalca, tekmovanje poteka v dveh kategorijah, mlajši in starejši, potegovalo kar 30 finalistov, izbranih na treh polfinalih projekta, v katerem je letos sodelovalo že blizu 40 šol Spodnjega in Zgornjega Podravja, letos prvič tudi iz občin Vransko, Tabor in deloma Celja. Gre za edinstven projekt družbe Radio-Tednik Ptuj, začela ga je v letu 2014, s katerim v sodelovanju z občinami in šolami odpira vrata mladim pevskim in glasbenim talentom, promovira šole in občine v širšem okolju. Predvsem pa gradi na slovenski identiteti, slovenskem jeziku in domoljubju, obenem pa spodbuja drugačno preživljanje prostega časa mladih in tudi starejših, saj je to tudi medgeneracijski družabni dogodek, ki bogati kulturno okolje v širšem pomenu besede.

Tako občine in šole z vstopom v projekt omogočajo mladim, da še dodatno razvijajo svoje sposobnosti na glasbenem in pevskem področju, samozavest, nastop, komunikacijske in druge veščine, ki jim bodo zagotovo koristile tudi pri kreiranju njihovih življenjskih in poslovnih poti. Vse več pa je tudi tistih, ki jim je sodelovanje v projektu odprlo pot v dodatno glasbeno izobraževanje. Mlade pevke in pevci stopajo na tekmovalni oder vse bolj pripravljeni, s pevsko-glasbenim predznanjem, tako da je iz leta v leto težje izbrati najboljše. Pesmi si izbirajo sami, najpogosteje se odločijo za zabavne pesmi, redkeje za narodno-zabavne. Najpogostejša izbira pa so pesmi, ki jih poje Nina Pušlar. V letošnjem finalu bo kar šest mladih pevskih talentov zapelo njene pesmi. Dodatna spodbuda v tretji sezoni projekta sta bili prvič tudi glavni nagradi za zmagovalca v obeh kategorijah, v mlajši (od 1. do 5. razreda) in starejši (od 6. do 9. razreda), snemanje lastne pesmi. Prvi sta se lastnih pesmi razveselili Mia Pernat v mlajši kategoriji in Nika Belaj v starejši kategoriji, darilo Sazasa. Za Miino pesem Nekje nekje je glasbo napisal Matjaž Vlašič, pod besedilo se je podpisal Blaž Švab, aranžma pa je delo Boštjana Grabnarja. Za Nikino pesem Tako kot bo, je glasbo ustvaril Matjaž Vlašič, avtorica besedila je Tina Muc, za aranžma pa je poskrbel Miha Gorše.

V četrti sezoni je družba Radio-Tednik s projektom Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo naredila še korak dlje, na tekmovalne odre so stopili tudi talenti iz novih okolij.

Za uvrstitev v finale se je letos potegovalo že okrog 400 mladih pevskih talentov, ki so na oder stopili izjemno pripravljeni, zato je imela komisija že v predtekmovanju projekta zelo težko delo, kako iz množice dobrih pevcev izbrati najboljše polfinaliste. Še težje delo pa je imela komisija, ko je izbirala 30 finalistov, ki se bodo v skoraj povsem izenačeni konkurenci letos trudili za zmago, za lastno pesem, darilo Sazasa, s čimer se jim dodatno odpirajo medijski odri. Eno pa je gotovo, v Sloveniji je veliko pevskih talentov, ki samo čakajo, da dobijo priložnost, da se pokažejo tudi v širšem okolju, ne samo na prireditvah v šolah. Doslej jih je na oder projekta Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo stopilo že več kot 1.100, njihove nastope pa si je ogledalo že okrog 15.000 ljudi. Že v tretji sezoni je finale posnela tudi RTV Slovenija. Televizijski gledalci si bodo lahko ogledali tudi posnetek finalne prireditve četrte sezone.

Direktor družbe Radio-Tednik Ptuj, izvajalca projekta Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo, v sodelovanju z občinami in šolami ter tudi ob podpori sponzorjev in donatorjev, ki so prav tako spoznali pozitivne strani tega projekta, je prepričan, da bodo z njim tudi v prihodnje bogatili življenja otrok, njihovih staršev in občin. Ob tem pa so skušali predstaviti še druge pozitivne plati življenja in dela v lokalnih okoljih, da bo odločitev za vključitev v ta edinstven slovenski projekt še lažja. V družbi ne skrivajo ambicij, da si ga prizadevajo razširiti na celo Slovenijo, v bližnji prihodnosti pa tudi čez mejo, v sosednje države, tudi s podporo ministrstva za kulturo glede na značaj projekta.

 

Najbolj brano

Megličevi iz Spuhlje 5b potrebujejo pomoč Megličevi iz Spuhlje 5b potrebujejo pomoč
Torek, 08 Maj 2018 11:47
Zadnje poplave so jim vzele veliko in prinesle obup... Ste mojster, ki se spozna na peči za centraln...

Preberite več...

ODKRIVAJTE PREDBOŽIČNI LINZ in SALZBURG ODKRIVAJTE PREDBOŽIČNI LINZ in SALZBURG
Sreda, 21 November 2018 14:53
BRALCI IN POSLUŠALCI Radio - Tednika Ptuj, pridružite se in z nami ODKRIVAJTE PREDBOŽIČNI LINZ in S...

Preberite več...

  V Mestni občini Ptuj razkrili, kdo bo z majem stregel kavico na Ranci! V Mestni občini Ptuj razkrili, kdo...
Torek, 25 April 2017 11:45
V Mestni občini Ptuj so danes razkrili, da je ponudnik za izvajanje gostinskih storitev in organizac...

Preberite več...

Ptujski frizer Džimi Zemljič 6. na tekmovanju v Dubaju Ptujski frizer Džimi Zemljič 6. na tekmovanju v...
Sreda, 17 Maj 2017 15:36
20-letni ptujski frizer pometel s konkurenco na mednarodnem  tekmovanju.

Preberite več...

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
Naložite si mobilno aplikacijo

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 21.05.2019 19:52

    Zaradi izrednega prevoza je na gorenjski avtocesti zaprt predor Karavanke proti Avstriji.Čakalna doba je na mejnem prehodu Obrežje.Delovne zapore:- V[…]

radioptuj300