Kaj se dogaja pri restavraciji Ribič?
Regijske novice
Tipografija

Gradili bodo novo vodno infrastrukturo.

Mestna občina Ptuj je skupaj z Občino Markovci začela izgradnjo vstopno-izstopnega mesta Ribič ob vstopu v staro mestno jedro. Pridobitev, ki bo Ptujsko jezero z vodno infrastrukturo povezala s starim mestom, je del širšega investicijskega projekta, namenjenega oživitvi in razvoju Ptujskega jezera s privlačnimi športnimi, turističnimi in rekreativnimi vsebinami, sporočajo iz MO Ptuj. 

 

Mestna občina Ptuj želi skupaj z Občino Markovci podpirati razvoj športnih, turističnih in rekreacijskih vsebin na celotnem Ptujskem jezeru, ki lahko postane privlačna točka za različne ciljne skupine gostov, turistov in športnikov iz Slovenije, Evrope in sveta. Zato sta občini skupaj pristopili k izgradnji vstopno-izstopnega mesta Ribič, ki bo Ptujsko jezero povezalo s starim mestnim jedrom in omogoča tudi javni vodni promet z ladjico, ki bo prevažala potnike z desnega na levi breg reke Drave in do pristanišča Ranca ter vstopno-izstopnega mesta Zabovci.

 

V okviru investicije bo izvajalec izvedel izgradnjo vstopno-izstopnega mesta v dolžini cca. 27 m. Zasnovano je kot plavajoči pomol, pritrjen na obrežje. Predvideni so trije betonski pomoli dolžine 8,92 m in širine 2,20 m oziroma pohodne širine 2,40 m. Na obrežju bodo zgrajeni betonski temelji za sidranje pontonov, za vez med pontoni in temelji bodo vgradili jeklene roke in diagonalne povezave s tečaji za prosto gibanje konstrukcije v vertikalni smeri. Dostop do pomola bo urejen po gibljivem mostičku, ki se bo prav tako prilagajal višini gladine vode oziroma pomola. Lokacija mostička je na mestu sedanjih vrat v protipoplavnem zidu. Zaključek investicije je predviden konec septembra 2018.

 

Vstopno-izstopno mesto Ribič pomeni najpomembnejšo vodno logistično povezavo med levim in desnim bregom reke Drave, s tem pa tudi povezavo med najpomembnejšimi turističnimi vsebinami na Ptuju: med bogato kulturno dediščino starega mestnega jedra in termalno-zdraviliškega kompleksa z igriščem za golf. Prav tako pa pomeni ključno povezavo s pristaniščem Ranca in z vstopno-izstopnimi mesti Zabovci in Toplice.

 

Z izgradnjo bomo omogočili tudi nemoteno uporabo preostale, že zgrajene vodne infrastrukture na celotnem območju Ptujskega jezera in vzpostavili optimalne pogoje za izvajanje dejavnosti na Ptujskem jezeru, kot so opredeljene po Odloku o določitvi plovbnega režima na reki Dravi in Ptujskem jezeru (Uradni list RS, št. 109/06, 112/07, 42/09 in 34/10).

Do leta 2012 so na kraju, kjer bo novo vstopno-izstopno mesto, za pristajanje uporabljali stari mestni pomol, ki pa je bil uničen v veliki naravni nesreči novembra 2012. Mesto je tako ostalo brez ključne točke za pristajanje v starem mestnem jedru, zato je bilo nujno pristopiti k izgradnji novega vstopno-izstopnega mesta.

Izvajalec del je na podlagi in-house pogodbe Komunalno podjetje (KP) Ptuj, d. d.; pogodba je tripartitna, saj je sofinancer investicije tudi Občina Markovci. Vrednost investicije po pogodbi s KP Ptuj je 111.298,36 EUR (brez DDV), od tega plača MO Ptuj 80,1 % vrednosti del in Občina Markovci 19,9 %. Izvajalec je že začel pripravljalna dela. Vstopno-izstopno mesto Ribič je del širšega investicijskega projekta »Vitalizacija Ptujskega jezera«, ki ga že več let izvajamo skupaj z Občino Markovci.

Na fotografiji: načrt novega pomola.

Najbolj brano

Megličevi iz Spuhlje 5b potrebujejo pomoč Megličevi iz Spuhlje 5b potrebujejo pomoč
Torek, 08 Maj 2018 11:47
Zadnje poplave so jim vzele veliko in prinesle obup... Ste mojster, ki se spozna na peči za centraln...

Preberite več...

  V Mestni občini Ptuj razkrili, kdo bo z majem stregel kavico na Ranci! V Mestni občini Ptuj razkrili, kdo...
Torek, 25 April 2017 11:45
V Mestni občini Ptuj so danes razkrili, da je ponudnik za izvajanje gostinskih storitev in organizac...

Preberite več...

Ptujski frizer Džimi Zemljič 6. na tekmovanju v Dubaju Ptujski frizer Džimi Zemljič 6. na tekmovanju v...
Sreda, 17 Maj 2017 15:36
20-letni ptujski frizer pometel s konkurenco na mednarodnem  tekmovanju.

Preberite več...

ODKRIVAJTE PREDBOŽIČNI LINZ in SALZBURG ODKRIVAJTE PREDBOŽIČNI LINZ in SALZBURG
Sreda, 21 November 2018 14:53
BRALCI IN POSLUŠALCI Radio - Tednika Ptuj, pridružite se in z nami ODKRIVAJTE PREDBOŽIČNI LINZ in S...

Preberite več...

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
Naložite si mobilno aplikacijo

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 23.02.2019 04:46

    Na hitri cesti skozi Maribor je med priključkom Maribor center in krožiščem Pesnica v smeri Šentilja zaradi prometne nesreče oviran[…]

radioptuj300