Ob Dravi pripravljeni na morebitne poplave – voda že prestopila bregove v Krčevini pri Vurbergu
Regijske novice
Tipografija

Za danes je napovedano, da naj bi Drava vzdolž svojega toka poplavljala v širšem obsegu, zato so sprožili sistem javnega obveščanja - rdeči alarm. Na ormoškem so zaradi nevarnosti poplav, tulile sirene okoli 3. ure in 30 minut zjutraj.

 

Burna noč je za nami. Težave so povzročali močan veter in nekateri narasli vodotoki. Napovedano je, da naj bi Drava danes vzdolž svojega toka poplavljala v širšem obsegu. Kot je povedal Dragomir Murko, poveljnik civilne zaščite za Podravje so se napovedi uresničile, zato so tudi sprožili sistem javnega obveščanja rdeči alarm. Toda situacija se je trenutno umirila, tako, da do jutri ne pričakujejo večjih težav, pretok bi naj bil konstanten, voda torej naj ne bi več naraščala. Kot dodaja Murko pa se lahko zgodi še kakšno presenečenje, zato se naj ljudje obnašajo zamozaščitniško. In kje so največje nevarnosti poplav:


 

So pa to noč težave v Podravju povzročala podrta drevesa, poplavljale so meteorne vode in ponekod narasli vodotoki. Pomagali so gasilci.

Drava pa je ponekod že sinoči prestopila bregove, v Bukovcih ter v Dupleku in Dvorjanah. Danes okoli 2 ure zjutraj pa še v Staršah in Trničah.
Včeraj okoli 13. ure je Drava ogrožala tudi več hiš v naselju Krčevina pri Vurberku. Gasilci iz Grajene so napolnili približno 200 protipoplavnih vreč in jih namestili na več lokacij, kjer je možnost razlitja reke Drave. Tudi v Dolanah v občini Cirkulane so domači gasilci včeraj okoli 14. ure zgradili 65 metrov nasipa ob strugi reke Drave. V Majšperku pa so zaradi močnega vetra imeli okoli okoli 19. ure izpad električne energije.

 

 

Če bi voda še naraščala bi se naj po nekaterih napovedih Drava v spodnjem toku, nizvodno od jezu Markovci, razlila najprej . V občini Markovci stanje na terenu spremljajo že od sinoči. Kaj je prinesla noč in kakšno je trenutno stanje pa župan Milan Gabrovec: 


 

Glede na to, da je bil za danes napovedan povečan pretok Drave pa markovski župan opozarja :


V občini Markovci imajo pripravljene tudi vreče s peskom , v pripravljenosti pa so tudi gasilci za morebitno pomoč.

 

 

Kako pa so pripravljeni na Ormoškem, pojasni poveljnik Civilne zaščite občine Ormož Ludvik Hriberšek:


Kot dodaja, upa da bodo pristojne službe poskrbele za nizki vodostaj tudi na ormoškem jezeru, kar pa je v pristojnosti sosednje Hrvaške.

 

 

V preteklosti so poplave reke Drave naredile veliko škodo v občini Duplek. Nekoliko bolj mirni so tamkajšnji prebivalci ob tokratnem poplavnem valu saj je država zgradila protipoplavni zid. Razmere opisuje župan Mitja Horvat:Ker pričakujejo nadaljnje naraščanje pretoka Drave, občanom, ki živijo v občini Duplek na območju ,kjer niso zavarovani s protipoplavnim zidom in jim grozijo poplave, predlagajo, da poskrbijo za izvedbo zaščitnih ukrepov.O trenutnih pretokih Drave in napovedih za današnji dan direktor Dravskih elektrarn Maribor Andrej Tumpej:

 

Poplavni val reke Drave je že dosegel mesto Maribor. Glede obetov v naših krajih popoldan pa Tumpej opozarja:


Prvi mož Dravskih elektrarn je še povedal, da so sosednji Avstrijci že izpraznili bazene elektran in jih bodo po napovedih pričeli ponovno polniti. Višina ptujskega jezera pa po njegovih besedah še ni dosegla maksimuma.

 

 

V Mestni občini Ptuj je možnost poplavljanja največja v Krčevini pri Vurbergu. Dogajanje že od sinoči spremljata poveljnik štaba civilne zaščite v občini Janez Merc in župan Miran Senčar:


...je po ogledu naselja Čreta povedal župan Mestne občine Ptuj, Miran Senčar.

 

Razmere na Dravi po močnem deževju pa si bo danes ogledal predsednik vlade Marjan Šarec. Okoli 13. ure bi naj prispel na Ptuj. 

 

Najbolj brano

Megličevi iz Spuhlje 5b potrebujejo pomoč Megličevi iz Spuhlje 5b potrebujejo pomoč
Torek, 08 Maj 2018 11:47
Zadnje poplave so jim vzele veliko in prinesle obup... Ste mojster, ki se spozna na peči za centraln...

Preberite več...

  V Mestni občini Ptuj razkrili, kdo bo z majem stregel kavico na Ranci! V Mestni občini Ptuj razkrili, kdo...
Torek, 25 April 2017 11:45
V Mestni občini Ptuj so danes razkrili, da je ponudnik za izvajanje gostinskih storitev in organizac...

Preberite več...

ODKRIVAJTE PREDBOŽIČNI LINZ in SALZBURG ODKRIVAJTE PREDBOŽIČNI LINZ in SALZBURG
Sreda, 21 November 2018 14:53
BRALCI IN POSLUŠALCI Radio - Tednika Ptuj, pridružite se in z nami ODKRIVAJTE PREDBOŽIČNI LINZ in S...

Preberite več...

Ptujski frizer Džimi Zemljič 6. na tekmovanju v Dubaju Ptujski frizer Džimi Zemljič 6. na tekmovanju v...
Sreda, 17 Maj 2017 15:36
20-letni ptujski frizer pometel s konkurenco na mednarodnem  tekmovanju.

Preberite več...

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
Naložite si mobilno aplikacijo

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 26.03.2019 21:57

    Dela na avtocestah:- Do petka bo vsako noč med 20. in 5. uro zjutraj promet skozi predor Karavanke potekal izmenično[…]

radioptuj300