Najdragocenejša nagrada je nasmeh, četudi ga zakriva maska

Najdragocenejša nagrada je nasmeh, četudi ga zakriva maska

Mnogi zdravstveni delavci so se v času epidemije COVID – 19 odpovedali družinskemu življenju in nesebično pomagali vsem, ki so jih potrebovali pri premagovanju te bolezni.
Na Ptuju imajo zlato maturantko, v Ormožu zlatega maturanta

Na Ptuju imajo zlato maturantko, v Ormožu zlatega maturanta

Splošno maturo je uspešno opravilo 93,92 odstotka dijakov četrtih letnikov, ki so jo opravljali prvič, poklicno pa 92,59 odstotka tistih, ki so jo opravljali prvič. Ocene so kljub epidemiji primerljive s preteklimi leti, a so se meje, denimo pri...
Slovenski pridelovalci krompirja se srečujejo z viški

Slovenski pridelovalci krompirja se srečujejo z viški

V letošnjem letu so se zaradi viškov v velikih težavah znašli pridelovalci zelenjave; veliko solate so morali uničiti. S težavami pa se letos srečujejo tudi pridelovalci mladega krompirja, saj je na slovenskem trgu veliko uvoženega mladega...
Mesto  z zaledjem v projekt Evropska prestolnica kulture  Ptuj 2025
Lokalne novice

Mestna občina Ptuj je v petek pripravila prvi posvet o pripravi kandidature za EPK. Prvi odzivi javnosti na kandidaturo so spodbudni, saj je bila dvorana ptujske mestne hiše nabito polna.

Na posvet so bili vabljeni predstavniki javnih zavodov, nevladnih organizacij, društev, civilnih iniciativ in drugih organizacij, ki delujejo na področju kulture, umetnosti, izobraževanja, ekologije, turizma, športa, mladinske politike, ter posamezni umetniki in drugi ustvarjalci s področja kulture, ki bi lahko pomembno prispevali k uspehu projekta. Po uvodnem pozdravu županje MO Ptuj Nuške Gajšek so projekt EPK 2025 predstavili Aleš Šteger, vodja kandidature Ptuj EPK 2025, Martina Magdič, glavna koordinatorka kandidature Ptuj EPK 2025 in Mitja Čander, glavni strateški svetovalec kandidature Ptuj EPK 2025, so po dogodku sporočili iz MO Ptuj.

Mestna občina Ptuj je marca 2019 sprejela odločitev, da bo kandidirala za naziv EPK za leto 2025. Ta odločitev temelji na več postavkah, zlasti je pomembno, da je Ptuj mesto z izjemno, več kot dvatisočletno  zgodovino, polno velikih evropskih zgodb, živih in spečih, hkrati pa si želi te zgodbe usmeriti v prihodnost in jih posodobiti, ne le oživljati. Za uresničitev zadanega cilja je Ptuj k sodelovanju povabil petnajst občin Spodnjega Podravja, kamor sodi tudi sam, ter občine iz regije, s čimer bi projekt vključil zaokroženo območje Ptuja s Halozami ter Slovenskimi goricami. Pobudniki projekta in občine pa se še kako zavedajo, da so za kandidaturo in izvedbo projekta najpomembnejši njihovi prebivalci, bodisi v okviru različnih organizacij, bodisi kot posamezniki, saj je ključni cilj projekta EPK razvoj mesta in njegovega zaledja za meščane in okoliške prebivalce.

Prvi odzivi javnosti na kandidaturo so spodbudni, saj je bila dvorana v Mestni hiši, kjer je potekala predstavitev, nabito polna. Kot je povedal Aleš Šteger, vodja kandidature Ptuj EPK 2025, je kandidatura za EPK Ptuj 2025 ena od možnosti, da mesto naredi korak naprej v svojem razvoju. Profil mest, ki pridobijo naziv EPK, se je namreč od leta 1985, ko je bil podeljen prvič, bistveno spremenil. Medtem ko so bila prva mesta s tem nazivom velike prestolnice, danes ta naziv podeljujejo predvsem manjšim mesto, kakršen je Ptuj, prav z namenom njihove revitalizacije. EPK je namreč politični in ekonomski projekt, denar, vložen v kandidaturo in izvedbo projekta pa se mora pomnogoteriti. Izkušnje drugih mest kažejo, da skoraj ni primera mesta, v katerem se projekt ne bi obrestoval tudi iz ekonomskega vidika, pozitivne učinke pa prinaša že sama kandidatura.

Martina Magdič, glavna koordinatorka kandidature Ptuj EPK 2025, je predstavila dobre prakse nekaterih mest, ki so z nazivom EPK pridobile številne pozitivne učinke, kot so regeneracija mesta, številni gospodarski učinki, sodelovanje lokalnega prebivalstva v projektu, ki krepi pripadnost mestu, medsebojno povezanost in podobno.

Mitja Čander, glavni strateški svetovalec kandidature Ptuj EPK 2025, je opozoril na razlike pri kandidaturi Maribora, ki je naziv EPK nosil leta 2012, in načrtovanjem kandidature danes. V preteklosti so kandidature, ne le mariborska, vsebovale tudi cilje, ki niso bili povsem realni. Zato se marsikateri projekt ni izšel po pričakovanjih. Zaradi tega je Evropska komisija leta 2014 predpisala nove kriterije za pripravo kandidature, po katerih morajo biti cilji realni, ekonomični in izvršljivi. Na tak način bo pripravljena kandidatura Ptuja, da bi bili pri tem uspešni, pa so k sodelovanju povabljeni vsi zainteresirani akterji, ki poznajo razmere na različnih področjih, od kulture, šolstva, turizma, do gospodarstva, ekologije in tako dalje.

Ostale novice

Najdragocenejša nagrada je nas...
Ponedeljek, 13 Julij 2020 17:13
Mnogi zdravstveni delavci so se v času epidemije COVID – 19 odpovedali družinske...

Preberite več...

Na Ptuju imajo zlato maturantk...
Ponedeljek, 13 Julij 2020 15:40
Splošno maturo je uspešno opravilo 93,92 odstotka dijakov četrtih letnikov, ki...

Preberite več...

V nedeljo osem novih okužb s k...
Ponedeljek, 13 Julij 2020 14:12
Dve novi tudi v Murski Soboti.

Preberite več...

Slovenski pridelovalci krompir...
Sobota, 11 Julij 2020 16:53
V letošnjem letu so se zaradi viškov v velikih težavah znašli pridelovalci zelen...

Preberite več...

V Sloveniji danes več okuženih...
Petek, 10 Julij 2020 15:12
Včeraj so v Sloveniji potrdili 17 okužb z novim koronavirusom. Na zdravljenju v ...

Preberite več...

V sredo v Podravju potrjena en...
Četrtek, 09 Julij 2020 13:12
Okužbo potrdili v Mariboru.

Preberite več...

V Kidričevem ponoči goreli odp...
Četrtek, 09 Julij 2020 06:21
V industrijski coni.

Preberite več...

Ministrski obisk namenjen pome...
Sreda, 08 Julij 2020 15:08
Župan Slovenske Bistrice gostil ministra za infrastrukturo.

Preberite več...

Dve novi okužbi s koronaviruso...
Sreda, 08 Julij 2020 13:21
V Sloveniji včeraj 24 novih okužb s koronavirusom

Preberite več...

Vrtnine so v težavah
Sreda, 08 Julij 2020 18:30
Mnogim vrtninam letošnje vreme ni všeč.

Preberite več...

Dom upokojencev Ptuj ponovno u...
Torek, 07 Julij 2020 15:31
Zaradi naraščanja števila okuženih in slabe epidemiološke slike v državi so v Do...

Preberite več...

Društvo Poetovio 69 je napoved...
Torek, 07 Julij 2020 14:33
Izdali so knjigo za otroke Mi Rimljani

Preberite več...

Kje v Podravju so v zadnjih 24...
Torek, 07 Julij 2020 14:01
V zadnjih 24 urah je bilo pri nas zabeleženih 23 okužb z novim koronavirusom ob ...

Preberite več...

Revmatska obolenja so danes ve...
Torek, 07 Julij 2020 12:41
Kateri so vsi obrazi revme in kako jih prepoznamo in zdravimo, bo v oddaji Zdrav...

Preberite več...

Aljoša Slameršak, gost oddaje ...
Ponedeljek, 06 Julij 2020 14:38
Prizadevanja skupine raziskovalcev, ki so bori za zdravo okolje so bila nagrajen...

Preberite več...

Izjemna letina ječmena
Ponedeljek, 06 Julij 2020 14:27
Žetev v polnem teku.

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Ptuj

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
radioptuj300

Sledite nam