Finalisti so izbrani, tekma izjemnih pevskih talentov
Otroci pojejo slovenske pesmi

Finalna prireditev bo potekala septembra.

Projekt Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo v 6. sezoni se počasi bliža koncu. Družba Radio-Tednik Ptuj ga je zasnovala kot projekt priložnosti za mlade pevske in glasbene talente, njihovo širšo afirmacijo, identitete s slovensko pesmijo in glasbo ter drugačnega preživljanja prostega časa mladih, s podporo občin in sodelovanjem osnovnih šol. Letošnji je spisal prav posebno zgodbo. Na sredini, v začetku marca, ko je na svoj nastop čakalo še nekaj deset mladih pevcev iz občin in osnovnih šol na Celjskem in širše, Maribora, tudi Dolenjske, ga je prekinila korona kriza. Nazadnje so na predizboru zapeli mladi pevci iz OŠ Rogatec.

Ko je že vse kazalo, da ga ne bo mogoče uspešno zaključiti, so se mladi pevci razveselili povabila, da zapojejo v studiu Radia Ptuj. Za večino je to bilo svojevrstno presenečenje, izjemno so bili navdušeni, da so lahko zapeli v pravem studiu. Zapeli so skorajda brez treme in kot pravi profesionalci. Prvič doslej pa so pevskim talentom, udeležencem polfinala projekta Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo, prisluhnili tudi poslušalci Radia Ptuj, ki so njihovo petje lahko nagradili tudi z SMS-sporočili. Od 29. junija do 16. julija so vsak dan med 9. in 10. uro na Radiu Ptuj lahko prisluhnili štirim nastopom, po četrtem pa se je pričelo glasovanje, ki je vsak dan trajalo vse do 24. ure. Polfinalne nastope sta tako v 6. sezoni na nek način ocenjevali dve komisiji, strokovna in “komisija” poslušalcev. Strokovna komisija, ki so jo sestavljali: Tim Ribič, Majda Oderlap in Klavdija Winder Pantner, je skupaj v obeh kategorijah na podlagi studijskih posnetkov ocenila 57 nastopov z več kot 60 mladimi pevci. Nekaj je bilo tudi letos duetov, zelo malo pa kot že v prejšnjih letih fantovskih nastopov. Seštevek njihovih ocen je določil 20 finalnih nastopov, 10 iz mlajše kategorije in 10 iz starejše kategorije. Število SMS-glasov pa je odločilo še o šestih finalistih, o treh iz mlajše kategorije in treh iz starejše kategorije. Tako bomo 19. septembra na velikem finalnem odru na mestni tržnici na Ptuju zaploskali skupaj 26 nastopom. Na zmagovalni oder pa se bodo na koncu iz vsake kategorije povzpeli po trije. Tudi letos čaka zmagovalca v mlajši in starejši kategoriji lastna pesem. To bo že četrta sezona, v kateri zmagovalce nagradimo z lastno pesmijo.

 

Člani komisije so povedali:

Tim Ribič, mag. umetnosti, operni pevec: »Petje je proces, ki se razvija skozi vse življenje. Glas zori in je zelo občutljiv na vse dejavnike, ki nas obdajajo. Z veseljem sem prisluhnil toliko lepim, mladim in bogatim glasovom. Naši mladi pevci so pokazali veliko glasbenega talenta in kljub letom smiselno interpretirali glasbeno delo. Težko je ocenjevati otroške glasove. Vsi zvenijo tako pristno, pomembno pa je, da otroci pokažejo največjo mero svoje volje in pripravljenosti in da se njihovi lepi glasovi zlijejo z glasbo. Vsem mladim talentom želim, da se kljub rezultatom te sezone še naprej trudijo, čim več prepevajo, se glasbeno izobražujejo ter predvsem uživajo v glasbi in nastopanju. Trud in delo sta vselej poplačana in prepričan sem, da se dobri glasovi in talenti prej kot slej odkrijejo.«

 

Maja Oderlap, urednica TV Veseljak, pevka: »V tem času, ko sem čakala na svoj naraščaj, sem dobila še priložnost slišati, kako bo mogoče slišati mojega sinka Leva čez kakšno desetletje. Res sem bila izjemno presenečena nad kakovostjo pevskega napredka otrok v projektu Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo. V komisiji sem sodelovala že pred časom in vidim, da se otroci iz leta v leto še bolje pripravijo, da se zavedajo umetnosti petja in da se čedalje bolj zavedajo, da je slovenska pesem lepa. Izbrati najboljše je bilo težko. Še posebej, ker jih je zagotovo veliko več, kot pa samo deset primernih za nastop v finalu. Ocenila sem po svojih močeh. Naj otroci, tisti, ki se tokrat niso uvrstili v finale, ne bodo razočarani. Tudi sama sem, kljub temu da pojem od rane mladosti, v glasbi dosegla prve uspehe šele v zadnjem desetletju. Nikoli ni prepozno za petje. Otrokom in projektu želim še veliko uspehov.«

Klavdija Winter Pantner, pevka, radijska in TV-voditeljica, učiteljica, tekstopiska, podjetnica: »Zelo sem ponosna na mladi rod, ki prepeva slovenske pesmi. Vedno znova poudarjam, kako pomembno je, da ohranjamo slovensko besedo v glasbi. Vsekakor sem ponosna na vse izvajalce in izvajalke, ki so se odločili in se pripravili na snemanje. Zagotovo je to za vse zanimiv izziv, ki ga bodo kot izkušnjo odnesli v življenje. Ko sem ocenjevala pesmi, sem upoštevala več dejavnikov, ki so vplivali na moj izbor. Vsekakor so pomembni izbira skladbe, barva glasu, intonacija, interpretacija, ritem ... Predvsem pa, da izvajalcu, ki ga poslušamo, verjamemo, ga poslušamo, kaj s pesmijo sporoča. Velik vpliv na vse pa zagotovo ima tudi tisto nekaj, kar nam je dano. Vse skupaj pa mora biti podkrepljeno z delom, ki v prihodnosti prinaša uspeh. Ko boste peli na finalnem odru, bodite ponosni nase, naj vaše pesmi govorijo s srcem in ne pozabite, da so slovenske pesmi naš največji ponos. Pa srečno vsem!«

Iz mlajše kategorije so se v finale uvrstili:

Eva Šnut - OŠ Destrnik Trnovska vas

Kaja Kokol Zebec - OŠ Markovci

Nuša Arnuš - OŠ Olge Meglič

Vita Stanovnik - OŠ Breg

Patricija Križan - OŠ Vojnik

Lara Tušak - OŠ Gorišnica

Vito Maučič - OŠ Cirkulane Zavrč

Elena Zebec - OŠ Zavrč

Ula Batis - OŠ Ivančna Gorica

Diana Dovečar - OŠ Velika Nedelja

Zala Novak - OŠ Središče ob Dravi

Ela Iman Megla - OŠ Sveti Tomaž

Lana Friščić Krampelj - OŠ Juršinci

 

Iz starejše kategorije so se v finale uvrstili:

Pia Krajnc - OŠ Videm

Amaja Krašna - OŠ Duplek

Katja Čuš - OŠ Mladika

Emma Sartor - OŠ Olge Meglič

Eva Krivec - OŠ Rogatec

Lana Kostanjevec - OŠ Breg

Zala Kereži Žiga Florjančič - OŠ Rače

Hana Kušar - OŠ Zreče

Gaja Topovšek - OŠ Tabor

Dora Šandor - OŠ Gorišnica

Julija Maučič - OŠ Cirkulane

Neža Jerič - OŠ Ivančna Gorica

Neža Kralj - OŠ Ormož

Taja Pučko - OŠ Cerkvenjak - Vitomarci

 

Drago Slameršak, direktor družbe Radio-Tednik Ptuj: “Zgodba projekta Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo je tudi v šesti sezoni izpričala neverjeten talent in voljo otrok za petje pesmi. V letošnjem letu je bil projekt zastavljen na še večjo množičnost kot prejšnja leta, a smo bili zaradi koronakrize prikrajšani za še več vrhunskih nastopov otrok. A izvedeni nastopi kljub temu niso osiromašeni, tako z vidika kakovosti kot poslanstva, ki ga sporoča: otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo, ne glede iz katerih osnovnih šol in krajev prihajajo, ker so slovenske pesmi lepe, spevne in ker gojijo, se izražajo tudi v obliki spoštovanja maternega jezika.

Projekt je v teh letih resnično postal prepoznavna zgodba o prepevanju osnovnošolske mladine. Večina se jih strinja, da ga je treba negovati in spodbujati. Dejal sem večina, ker na žalost v teh šestih letih slovenska oblast, kljub našim predstavitvam, ne vidi, da ima projekt Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo elemente javnega, slovenskega interesa. Žalostno, a resnično. A mi gremo naprej v sedmo, osmo, deveto in deseto sezono, s pogumom, voljo in vztrajnostjo ter prepričanjem, da je projekt v dobro slovenskega jezika, kulture bivanja in življenja v skupnosti.”

Tudi 6. sezona projekta Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo je pokazala, da imajo naši mladi mnogokatere talente, med katerimi so med izstopajočimi pevski in glasbeni. Razvoj projekta je pokazal, da je vse več tistih, ki na njegov oder vstopajo že zelo pripravljeni, saj svoje pevske glasove izpolnjujejo v glasbenih šolah. Pohvaliti velja tudi njihove nastope kot celote, od koreografije naprej. Medtem ko so bili na začetku še bolj sramežljivi, so z leti pridobili na samozavesti, tako da jih gledamo in poslušamo z največjim veseljem. Mnogi med njimi so z leti dozoreli v zmagovalce, pokazali so, da sta vztrajnost in vaja tista, ki vodita do uspeha. S svojim zgledom in prepričljivostjo so največje zagotovilo, da se bo na odru projekta Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo razcvetelo še veliko pevskih talentov. Tudi takšnih, ki bodo nekoč peli na velikih odrih. Največje veselje za vse nas pa je lepo odpeta slovenska pesem.

Polfinalne 6. sezone projekta Otroci pojejo in se veselijo so podprli: Oculus Weltweite Industriemontagen, Dravske elektrarne Maribor, Zerox, Teleing gradnje, Talum, Klima Ptuj, Baustoff Metall, Avtobusni in tovorni promet (ATP). Sazas, Kaass avto Ptuj in Cinkarna Celje.

Z VAMI V ŽIVO

Natalija Škrinjar

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
radioptuj300

Sledite nam