Ptuj se za nekaj dni vrača v rimske čase
Lokalne novice

S prireditvijo, ki jo že deset let pripravlja lokalno društvo Poetovio LXIX, obujajo spomine na čase pred 2000 leti, ko je bil Ptuj oziroma Poetovio mogočno mesto, najprej vojaška postojanka, kasneje pomembno trgovsko in obrtno mesto.

Letošnje X. Rimske igre se bodo začele z današnjim odprtjem Rimskega kampa Poetovio na Štukih, kjer so postavili velik tabor. Naslednji dan bo tam velika večerna zabava, v soboto pa se bo ob 11. uri začela veličastna povorka po ptujskih mestnih ulicah z osrednjim dogajanjem na mestni tržnici in pred Orfejevim spomenikom. Gostje bodo lahko pokusili rimske jedi in pijače ter se tudi sami preoblekli v stare Rimljane.

V nedeljo bo dogajanje namenjeno predvsem družinam in otroškim delavnicam, sicer pa tudi letos organizirajo tridnevni otroški rimski tabor, kjer se bodo otroci lahko zabavali kot pravi mali Rimljani.

Letošnje dogajanje bo po besedah predsednika društva Poetovio LXIX Andreja Klasinca potekalo pod okriljem cesarja Trajana, saj letos mineva 1900 let od njegove smrti. "On je bil zelo pomemben za rimski razvoj Ptuja, kajti leta 103 je Poetovio dobil njegovo cesarsko ime in se v obdobju pod njegovo vladavino tudi najbolj razvil," je pojasnil.

Z VAMI V ŽIVO

Marjan Nahberger

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

Sledite nam

radioptuj300