Bolj bomo samooskrbni s svinjino - manj bomo ranljivi za afere

Bolj bomo samooskrbni s svinjino - manj bomo ranljivi za afere
Kmetijska oddaja
Tipografija

Med najbolj priljubljenimi vrstami mesa v Sloveniji je še vedno svinjina, a naša samooskrba je le še okrog 30 odstotna.

Zaradi pomanjkanja mesa in želje po zaslužkih smo tako v Sloveniji soudeležni v aferah. Tudi ali predvsem zato je treba okrepiti prašičerejski sektor. Mnogokrat prašičerejci zaradi nepovezanosti ter številnih težav, na katere naletijo pri gradnji hlevov za širitev proizvodnje ter zaradi nizke odkupne cene svinjskega mesa, prehitro obupajo. Darko Matjašič iz Gibine je pred osmimi leti pustil službo in se posvetil prašičereji. Lani se mu je pridružila še žena. Njihova kmetija se je posvetila prašičereji. Kam proda prašiče: 


 V tokratni kmetijski oddaji bomo govorili o tem, kako v Sloveniji okrepiti to panogo in kako doseči boljšo samooskrbo s svinjskim mesom ter kateri so varnostni ukrepi pred vdorom afriške prašičje kuge, ki bi v Sloveniji uničila še preostalo prašičerejo.

V našem okolju pa že beležimo tudi primere dobrih praks; gre za lokalne mesarje, ki se oskrbujejo z domačim mesom. Več v nedeljski kmetijski oddaji po 11. uri.

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Ptuj

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

Sledite nam

radioptuj300

Prireditvenik