Pust mastnih ust

Pust mastnih ust
Kmetijska oddaja
Tipografija

 

Pust ali „ fašenk“ je na Ptujskem pravi ljudski praznik. Veliko običajev, pa tudi tipično pustnih jedi ohranjajo naše kmetije. Kmetje so namreč pusta slavili pri bogato obloženi mizi in si tako želeli zagotoviti bogato letino.

Tradicionalne jedi, ki so jih v pustnem času pripravljale naše babice, so bile: mesna juha s smetano, prekajena kuhana rdeča rebra, domače klobase, svinjska glava, kislo zelje ali repa s svinjskimi kostmi, krofi, kvašeni flancati, ocvrte miške, krhki flancati in kompot iz suhih sliv. Od tod tudi ime pust mastnih ust, saj je v tem času moralo biti na mizi veliko mastnih jedi.Najbolj znana in razširjena pustna jed pa so brez dvoma krofi. Krofe poznajo po celi Slovenji, le imenujejo jih drugače. Krofi so v naše kraje prišli z Dunajskega dvora, kjer so jih kuharji cvrli za cesarja. Zakaj so jih morali pripravljati tudi na kmetijah, pa najbolje ponazarja rek: V hiši, kjer se za pustne dni ne cvrejo krofi, se poleti ne bo sušilo seno. Recept za odlične pustne krofe nam je zaupala Slavica Strelec.

Slavica Strelec, koordinatorka za kmečke družine in dopolnilne dejavnosti na kmetijah v Podravju:


Recepti za krofe se skozi leta niso bistveno spreminjali. Več o tem pa v nedeljski pustni oddaji po 11. uri.

Z VAMI V ŽIVO

Natalija Škrlec

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE
radioptuj300

Sledite nam