Največ težav bo s svežo zelenjavo in sadjem

Največ težav bo s svežo zelenjavo in sadjem
Kmetijska oddaja
Tipografija
V Sloveniji kljub epidemiji koronavirusa trenutno ne primanjkuje nobene vrste živil, prihaja pa do težav pri preskrbi s svežim sadjem in zelenjavo iz tujine, je povedala ministrica za kmetijstvo, ki opravlja tekoče posle, Aleksandra Pivec.

Pristojni pozorno spremljajo razmere in pripravljajo strategije za primer pomanjkanja, je zagotovila. Glede na to, da Slovenija iz Italije izvozi med 35 in 40 odstotkov svežega sadja in zelenjave, transport pa je iz te države zaradi epidemioloških razlogov že omejen, pa je Pivčeva dodala:


Pivčeva je ob tem apelirala na državljane, naj kupujejo predvsem slovenske pridelke - ne samo z vidika varnosti živil, temveč tudi z vidika podpore slovenskim pridelovalcem. Pozvala jih je, naj posegajo po živilih, ki jih je trenutno še dovolj. Nekaj motenj so doslej zaznali pri prevozu živih živali, je še povedala ministrica kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec.

Problematični segmenti, ki se že kažejo, so sicer povezani predvsem z nezmožnostjo izvoza blaga v Italijo. Prva takšna težava se je pojavila pri izvozu svežega mleka. O tem bomo govorili v nedeljski kmetijski oddaji. Več o tem v nedeljski kmetijski oddaji po 11. uri.

Z VAMI V ŽIVO

Natalija Škrlec

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE
radioptuj300

Sledite nam