Vas zanima recept za domače pustne krofe? Izveste ga v nadaljevanju kmetijske oddaje.
Pust ali „fašenk“ je na Ptujskem pravi ljudski praznik. Naše kmetije še vedno ohranjajo veliko običajev, pa tudi tipično pustnih jedi. V tem času torej ne sme manjkati mastnih mesnih jedi, saj prav iz tega izhaja tudi rek pust mastnih ust. Najbolj znana in razširjena pustna sladica pa so brez dvoma krofi, ki jih poznajo po celi Sloveniji. Na našem območju jim rečejo tudi krapčiči. Recepti za pustne krofe so se v mnogih primerih prenašali iz roda v rod. V današnji kmetijski oddaji boste izvedeli recept za odlične domače krofe in vse druge skrivnosti, ki jih morate upoštevati pri njihovi izdelavi. V oddaji bomo gostili Slavico Strelec, koordinatorko za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti pri KGZS Ptuj.
PUSTNI KROFI – “KRAPČIČI”
Sestavine:
½ kg mehke moke
3 rumenjaki
5 dag sladkorja v prahu
5 dag margarine ali masla
3 žlice ruma
3 dl mleka ( približno)
3-4 dag kvasa
sol, limonina lupina
Postopek:
Rumenjake s sladkorjem in maslom dobro umešamo, dodamo limonino lupino in rum. Kvas naj med tem vzhaja v malo mlačnega mleka. V moko dodamo vzhajan kvas, ob strani dodamo sol, rumenjakovo maso in počasi dolivamo mlačno mleko. Testo dobro stepamo, vzhaja naj 30 min, nato oblikujemo kroglice težke od 6 do 7 dag in pustimo da vzhajajo. Vzhajane krofe ocvremo v vročem olju pri temperaturi med 160 ͦ do 170 ͦ Celzija. Cvremo 4 min. pokrite, obrnemo in še 3 min. – odkrite.
Vroče napolnimo z marmelado ali drugim polnilom (odvisno od okusa), potresemo s sladkorjem in ponudimo.
Uspešno delo in dober tek!
Na fotografiji domači pustni krofi.