Obupani kmetje nemočno gledajo posušena koruzna polja in požgane travnike

Obupani kmetje nemočno gledajo posušena koruzna polja in požgane travnike
Kmetijska oddaja

Živinorejce zelo skrbi, da bodo zaradi pomanjkanja krme morali prodajati živino. Na kmetiji Hrga v Dragoviču imajo zdaj v hlevih 200 glav živine. "Krav odlične kakovosti ne moreš nikoli več nadomestiti z novimi," pravi gospodar Denis.

Po tem ko so se razmere v kmetijstvu zelo spremenile zaradi koronakrize in energetske krize, je po kmetih udarila še narava. Tudi kmetje v Spodnjem Podravju so zaradi suše obupani, saj se mnogi že soočajo s pomanjkanjem krme za živino. Posušena koruzna polja, kjer bo pridelek uničen tudi do 80 %, ter požgani travniki povzročajo kmetom veliko skrbi. Mnogi se namreč zavedajo, da ne bodo imeli denarja za dokup krme, to pa posledično pomeni, da bo morala živina iz hlevov. Vsak kmet pa se zaveda, da hlev potem, ko ga enkrat izprazniš, zelo težko spet napolniš. Tega se bojijo tudi na uspešni živinorejski kmetiji Hrga v Dragoviču pri Juršincih. Na kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije so začeli s prvimi postopki za pomoč države na podlagi intervencijskega zakona. Toda, kako bo ukrepala država pred koncem avgusta, še ni znano. Mnogi kmetje so se že lotili spravila pridelka, da rešijo kar se rešiti še da. Sprašujejo se, kako bodo v jeseni izkazovali škodo po letošnji suši.

 


Na fotografiji: Oče Ivan in sin Denis Hrga iz Dragoviča pri Juršincih se lahko pohvalijo s kar dvema kravama rekorderkama. Piksna je dala rekordno kilogramov mleka, Buba pa je bila ocenjena za najlepšo kravo.

 

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Obupani kmetje nemočno gledajo posušena ...
Petek, 05 Avgust 2022 16:21
Živinorejce zelo skrbi, da bodo zaradi pomanjkanja...

Preberite več...

Kmetija leta letos postala sodobna druži...
Petek, 29 Julij 2022 16:09
MO Ptuj letos podelila priznanja kmetiji Lenart iz...

Preberite več...

Na kmetiji svetovnega prvaka in zelenjad...
Petek, 22 Julij 2022 15:13
Kmetija Čeh se ukvarja z živinorejo, Bolcarjevi pa...

Preberite več...

Bodo državne pomoči in odkupne cene kmet...
Petek, 15 Julij 2022 15:12
Kmetje so upali, da bodo letos prodali pšenico po ...

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Ptuj

voditelj

Sledite nam

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

appstore  googleplay

radioptuj300