Slovenija poleg Japonske edina na svetu z njenim zdravilom za covid 19

Slovenija poleg Japonske edina na svetu z njenim zdravilom za covid 19
Lokalne novice

Zdravilo se je izkazalo za učinkovito.

Osemnajstega marca je izšel članek, ki je pokazal, da je pri 340 bolnikih zdravilo favipiravir za covid 19 učinkovito, izboljšalo je spremembe na pljučih in skrajšalo kužnost za osem dni. Ob pomoči prijateljskih povezav, skupaj s koordinacijo veleposlaništva na Japonskem in po spletu naključij, smo v Sloveniji po poročanju Vala 202 včeraj ob 12.00 dobili obvestilo, da je Slovenija izbrana in tako prva država na svetu poleg Japonske, ki bo prejela to zdravilo. Zdravilo ni namenjeno za zdravljenje najhujših oblik bolezni, ampak za stopnjo, ko lahko najhujše še preprečimo.

Mojca Matičič iz klicnega centra za informacije o koronavirusu pravi: “Favipiravir je zdravilo, ki ga imajo Japonci že od leta 2014 za zdravljenje gripe. Zadrževali so ga pri sebi, ko je prišla epidemija covida 19, so ga uporabili in izkazalo se je za učinkovito.”

V Sloveniji smo tudi sicer v svetovnem vrhu, kar zadeva uporabo najprimernejših zdravil, na voljo je skoraj vse, kar se po doktrini uporablja v boju zoper virus. Ampak pomembno se je zavedati, da čudežnega zdravila ni, zdravila lahko le izboljšajo potek bolezni.

Čeprav imamo japonsko zdravilo, si zdravila ne želite dobiti, ker ne želite zboleti. Ostanite doma, upoštevajte higieno rok, higieno kašlja in varnostno razdaljo vsaj dveh metrov,” še dodaja vodja klicnega centra Mojca Matičič.

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Ptuj

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
radioptuj300

Sledite nam