Koruza je v Sloveniji po obsegu pridelave najbolj razširjena poljščina. Večina pridelka se porabi v živinoreji kot silaža in krmilo, čedalje bolj pomembna pa je tudi pridelava koruze za energetske namene. Zaradi vse pogostejših vremenskih sprememb in težav s sušnimi obdobji o idealnem datumu oziroma časovnem obdobju setve koruze v Spodnjem Podravju ne moremo govoriti, saj se iz leta v leto spreminja. Vseeno pa bi se kmetje morali zavedati tudi omejitev pri njeni pridelavi. S povečevanjem števila nekaterih škodljivih organizmov in s pojavi vremenskih ekstremov tudi pridelovanje koruze postaja zahtevnejše.
Predvsem zaradi svojih potreb po vodi koruza ne spada na vsako polje. Na plitvih tleh ter tleh s slabo zadrževalno kapaciteto za vodo je pridelava koruze lahko zelo tvegana. Zato bodo pridelovalci koruze v prihodnosti morali sprejeti tudi določene ukrepe, pojasni Ivan Brodnjak s kmetijske svetovalne službe Ptuj:
V današnji kmetijski oddaji radia Ptuj pa bomo govorili tudi o tem, kako vpliva uporaba fitofarmacevtskih sredstev v kmetijstvu na kvaliteto pitne vode.
Danes po 11. uri bova z vami Marija Slodnjak in Ivan Brodnjak, svetovalec Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj.