Koruza ostaja najbolj razširjena poljščina

Koruza ostaja najbolj razširjena poljščina
Lokalne novice
Tipografija

Koruza je v Sloveniji po obsegu pridelave najbolj razširjena poljščina. Večina pridelka se porabi v živinoreji kot silaža in krmilo, čedalje bolj pomembna pa je tudi pridelava koruze za energetske namene. Zaradi vse pogostejših vremenskih sprememb in težav s sušnimi obdobji o idealnem datumu oziroma časovnem obdobju setve koruze v Spodnjem Podravju ne moremo govoriti, saj se iz leta v leto spreminja. Vseeno pa bi se kmetje morali zavedati tudi omejitev pri njeni pridelavi. S povečevanjem števila nekaterih škodljivih organizmov in s pojavi vremenskih ekstremov tudi pridelovanje koruze postaja zahtevnejše.

Predvsem zaradi svojih potreb po vodi koruza ne spada na vsako polje. Na plitvih tleh ter tleh s slabo zadrževalno kapaciteto za vodo je pridelava koruze lahko zelo tvegana. Zato bodo pridelovalci koruze v prihodnosti morali sprejeti tudi določene ukrepe, pojasni Ivan Brodnjak s kmetijske svetovalne službe Ptuj:


V današnji kmetijski oddaji radia Ptuj pa bomo govorili tudi o tem, kako vpliva uporaba fitofarmacevtskih sredstev v kmetijstvu na kvaliteto pitne vode.


Danes po 11. uri bova z vami Marija Slodnjak in Ivan Brodnjak, svetovalec Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj.

 

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Ptuj

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

Sledite nam

radioptuj300

Prireditvenik