Letalska obramba pred točo letošnjim nevihtam s trenutno tehnologijo ni kos

Letalska obramba pred točo letošnjim nevihtam s trenutno tehnologijo ni kos
Lokalne novice
Tipografija

V zadnjih letih se je veliko govorilo o težavah financiranja letalske obrambe pred točo. Letos so vse občine podpisale pogodbo za sofinanciranje, toda naleteli so na nove težave. Vodja protitočne letalske obrambe na letalskem centru Maribor Darko Kralj je pojasnil, da jim letos povzročajo težave kompleksne (in s trenutno tehnologijo) neobvladljive nevihte.

Na vprašanje, če so ob zadnjih uničujočih neurjih v Podravju sploh poleteli, odgovarja:


Kralj dodaja, da so točo tokrat zmanjšali, toda zaradi silovitega vetra je dosegla hitrost več sto kilometrov na uro, letela je horizontalno in tako škodo povzročila tam, kjer je sicer ne bi.

Samo letalska obramba proti toči ni dovolj

Po škodi, ki jo povzroča toča v kmetijstvu, gospodarstvu in na zasebnem premoženju, je vedno več pomislekov o tem, kakšna obramba je učinkovita . Vodja protitočne letalske obrambe Kralj vidi učinkovito obrambo pred točo tako:


Kralj dodaja, da verjame v letalsko obrambo pred točo,saj jim je letos že nekajkrat uspelo točo preprečiti . V letošnjem letu so doslej opravili več intervencij kot prej v celotni sezoni. V zadnjem neurju jim to ni uspelo, ker nimajo dovolj dobrega letala, ki bi v takih razmerah lahko poletelo. Sicer pa so v Letalskem centru Maribor vsak dan v pripravljenosti za obrambo pred točo. Odpravili so tudi težave zaradi menjave lastništva mariborskega letališča, pojasni Kralj, a hkrati že napoveduje finančne težave.

 

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Ptuj

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

Sledite nam

radioptuj300