AGRITECH postal »Hannover v malem«

AGRITECH postal »Hannover v malem«
Lokalne novice

Konec januarja se v še boljši in večji preobleki v Celje vrača že 2. največji strokovni sejem kmetijske in gozdarske mehanizacije v Sloveniji – Agritech. Prav tako pa letos z njim prihaja kar nekaj novosti – testne vožnje traktorjev, informativni dan za mlade, demonstracija uporabe gozdarskih strojev, dan trajnostnega kmetijstva, sobotni dan pa bo namenjen lastnikom gozdov. Od 29. januarja do 2. februarja 2020 bo na Celjskem sejmu potekal dogodek, ki bo namenjen kmetovalcem in gozdarjem.

Agritech je lani na pobudo Združenja proizvajalcev in uvoznikov kmetijske in gozdarske tehnike (ZKGT) prvič odprl svoja vrata in prejel ogromno odziva s strani razstavljavcev in obiskovalcev - sejma se je namreč udeležilo več kot 20.000 obiskovalcev. Izkazalo se je, da je stroka potrebovala specializiran sejem s terminom pred glavno kmetijsko sezono. Letos bo nudil izobraževanja in nove investicije tudi za najbolj zahtevne in izkušene kmetovalce ter gozdarje. Mlajšo generacijo bo navdušil z novimi tehnologijami, splošnemu občinstvo pa ponudil ugodne nakupe in pestro sejemsko dogajanje. Sejem pa bo prav tako bolj bogat za dve dodatni dvorani, ki bosta omogočali še pestrejši razstavni program.

Celjski sejem je kot največje in najsodobnejše opremljeno sejmišče edino v Sloveniji, ki lahko omogoči kvalitetno predstavitev tehnološko napredne mehanizacije v notranjih prostorih po zgledu strokovnih sejmov v tujini. Agritech bo svoje mesto našel v kar osmih pokritih dvoranah celjskega sejmišča, nekaj prostora pa mu bo namenjenega tudi zunaj. Letno tradicionalne in nove sejme na celjskem sejmišču obišče do 250.000 obiskovalcev, če pa upoštevamo še vse ostale prireditve, celjsko sejmišče letno obišče preko pol milijona obiskovalcev.

TESTNE VOŽNJE TRAKTORJEV

Poleg bogatega razstavnega programa v kar 8 dvoranah, bo na sejmu potekal pester spremljevalni program. Vse sejemske dni bo na zunanjih površinah sejmišča na voljo testiranje traktorjev različnih proizvajalcev, ki bo potekalo po pred pripravljenem urniku. Obiskovalci se bodo lahko na test prijavili na licu mesta, od predstavnika firme za določen traktor pa bo odvisno, ali bodo traktor lahko vozili sami, ali pa le kot sovoznik. »Potencialni kupci traktorjev bodo tako lahko na lastni koži preizkusili, kako traktorji delujejo in ali so prava investicija,« še dodaja vodja sejma Renata Košenina.

INFORMATIVNI DNEVI ZA MLADE NA ENEM MEST

Sejemski četrtek bo namenjen mladim in njihovi izobrazbi v gozdarski in kmetijski panogi. »Odzvala se je večina slovenskih šol, ki izvajajo programe v teh panogah,« je pojasnila vodja sejma. Več slovenskih šol bo tako predstavilo svoje srednješolske in visokošolske programe, od programa za mehanika kmetijskih in delovnih strojev, kmetijsko podjetniškega tehnika do upravljanja podeželja in krajine, gozdarja, gozdarskega tehnika, in še mnoge druge smeri v aktualnih panogah. Koordinator ZKGT Žiga Kršinar še posebej pozdravlja tovrstni dogodek. »V Sloveniji zelo primanjkuje teh poklicev, ki se v kmetijski in gozdarski branži potrebujejo,« je izpostavil. Mladi bodo tako lahko na enem mestu dobili vpogled v razna izobraževanja na želenem področju in lahko vzpostavili stik s potencialnimi delodajalci.

DAN TRAJNOSTNEGA KMETIJSTVA

Petek bo namenjen govoru o trajnostnem kmetovanju ob vse večjih podnebnih spremembah. V sodelovanju s podjetjem Metrob d.o.o. bodo organizirana predavanja na temo »Trajnostna in konkurenčna kmetijska proizvodnja v spremenjenih podnebnih razmerah«. Spregovorilo se bo ekološkem in gospodarskem doprinosu stabiliziranih in oplaščenih gnojil v kmetijski proizvodnji, o sonaravnem nadzoru škodljivcev travinja, o obrambi rastlin pred stresnimi dejavniki, o obvladovanju kapusovih bolhačev, strun in drugih talnih škodljivcev, ter mnoga druga aktualna predavanja, ki jih bodo lahko poslušali obiskovalci sejma.

DAN ZA LASTNIKE GOZDOV IN DEMONSTRACIJA DELOVANJA GOZDARSKIH STROJEV V ŽIVO

Sejemska sobota bo dan za lastnike gozdov in bo v veliki večini namenjena njim. V sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije bo organiziran dan na zelo aktualno temo »Velike zveri v slovenskih gozdovih«. Vprašali se bomo, kateri so ukrepi za varovanje človekovega premoženja pred škodami po zvereh in o evrazijskem šakalu v Evropi in Sloveniji. Zveza lastnikov gozdov Slovenije pa bo izvedla okroglo mizo na temo »Komu resnično pripadajo slovenski gozdovi?«, ki bo med drugim osvetlila probleme, s katerimi se srečujejo slovenski zasebni lastniki gozdov na svojih gozdnih posestih.

Na sejmišču pa si bo možno ogledati tudi, kako vrhunski gozdarski stroji delujejo v praksi. Vsak dan bo namreč potekala demonstracija delovanja gozdarskih strojev, kjer bodo obiskovalci lahko videli, kako določen stroj dejansko deluje. Na ogled bo vse od nalaganja hlodov do žaganja hlodov in mnogo drugega.

VSE ZA KMETE, GOZDARJE, VINARJE IN DRUGE

Poleg kvalitetnega spremljevalnega programa bo razstavni program bogat s kompletno ponudbo izdelkov iz kmetijske, gozdarske, vinarske in še nekaterih drugih panog, zato se bo našlo nekaj za čisto vsakega obiskovalca in to z obilo ugodnosti. Razstavljavcem pa sejem ponuja edinstveno priložnost za vzpostavitev neposrednih novih in kakovostnih stikov s strankami, saj sta osebni stik in predstavitev izdelka ali storitve v živo še vedno najbolj učinkoviti sredstvi v danes vedno bolj razosebljenem svetu tehnologije.

 

 

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

NPU naj bi zaradi zlorabe položaja ovadi...
Torek, 02 Junij 2020 12:23
Očitajo mu, da je v letih 2008 in 2009 zlorabil sv...

Preberite več...

Zdravniška ordinacija na domačem kavču
Torek, 02 Junij 2020 08:00
V soboto se zbudite že s tretjim glavobolom v tedn...

Preberite več...

Ob uradnem koncu epidemije bodo državo p...
Ponedeljek, 01 Junij 2020 07:00
Prelet nad Ptujem je predviden ob 13.42.

Preberite več...

Milijarda evrov za ohranitev delovnih me...
Sobota, 30 Maj 2020 08:59
Za mesec dni se podaljšuje subvencioniranje nadome...

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Budilka

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
radioptuj300

Sledite nam