Koronavirus v Sloveniji terjal prvo žrtev

Koronavirus v Sloveniji terjal prvo žrtev
Lokalne novice

 

 


Vlada napoveduje nadaljnje ukrepe. 

 

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana je umrl starostnik iz Metlike, sicer kronični bolnik, ki je bil okužen z novim koronavirusom.

 

Mariborski župan Saša Arsenovič je danes s ciljem preprečevanja širjenja novega koronavirusa odredil zaprtje vseh lokalov v občini. To vključuje tako gostinske lokale kot druge poslovne prostore, kot so cvetličarne in frizerski saloni. "Želim, da Maribor z okolico ostane območje z relativno počasnim širjenjem epidemije," je dejal. Arsenovič je pozval, da o zaprtju svojih poslovalnic razmislijo tudi trgovine. "Z izjemo seveda bencinskih servisov, lekarn in živilskih trgovin," je dejal. Poudaril je, da je takšen ukrep nujno potreben za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

 

 

Vlada se je odločila za spremembo spremljanja širjenja virusa, po novem oseb z okužbo dihal, ki ne bodo potrebovale bolnišnične oskrbe, ne bodo več testirali. Stanje okuženih bodo ocenjevali na podlagi števila obolelih, kar bo podlaga za načrtovanje ukrepov.

 

"Smo na taki točki epidemije, ko kontaktov in virov okužb ni več mogoče izslediti. Zato je smiselno, da sile usmerimo v skrb za bolne," je danes izpostavila infektologinja Bojana Beovič, vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo vladnemu kriznemu štabu.

Bolnikov z okužbo dihal, ki ne potrebujejo hospitalizacije, tako ne bodo več testirali na okužbo z novim koronavirusom, ampak bodo ostali 14 dni doma v samoizolaciji. Če pa bodo zaradi bolezni potrebovali sprejem v bolnišnici, pa bodo opravili diagnozo povzročitelja bolezni, tudi zato, da preprečijo prenose bolezni v bolnišnici.

Poseben režim bo predvidoma veljal za zdravstvene delavce. Ti bodo v primeru lažje okužbe dihal tako kot vsi drugi ostali doma, če bodo nujno potrebni pri delu, pa bodo pri njih nemudoma opravili test. Če bo zdravstveni delavec pozitiven za covid-19, bo prav tako ostal doma, v primeru, da se bo hitro počutil bolje, pa bo znova testiran že po tednu dni, sicer pa po 14 dnevih.

Vlada je sicer danes v uradnem listu izdala uredbo o določitvi najvišjih cen varovalne, zaščitne in druge zdravstvene opreme. Njihova cena se v naslednjih treh mesecih ne bo smela dvigniti nad raven najvišjih maloprodajnih cen, ki so veljale na trgu danes ob 8. uri. Določila pa je tudi veljavnost ukrepov iz zakona o nalezljivih boleznih za covid-19.

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Milijarda evrov za ohranitev delovnih me...
Sobota, 30 Maj 2020 08:59
Za mesec dni se podaljšuje subvencioniranje nadome...

Preberite več...

Življenje izgubil pod kolesi traktorja
Petek, 29 Maj 2020 07:10
Včeraj v Štatenbergu.

Preberite več...

Erosi sanjajo o izgubljeni ljubezni
Četrtek, 28 Maj 2020 21:04
To pomlad bodo publiko razvajali z nežno skladbo S...

Preberite več...

Maske niso več obvezne
Četrtek, 28 Maj 2020 17:17
Uporaba je priporočena. 

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Tone Topolovec

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
radioptuj300

Sledite nam