Selitev starostnikov iz Ljutomera v ptujsko bolnišnico odpade

Selitev starostnikov iz Ljutomera v ptujsko bolnišnico odpade
Lokalne novice

Oskrbovancev ljutomerskega doma starejših, ki so okuženi z novim koronavirusom, ne bodo selili v ptujsko bolnišnico.

Mininister za zdravje Tomaž Gantar je po sinočnji seji vlade na Brdu pri Kranju pojasnil:


 

Med razlogi za zaplet je omenil, da se manjše bolnišnice vedno bojijo, da bi jih na nek način spreminjali ali ukinjali. Zato je, kot je zatrdil, vodstvu pojasnil, da ne bi šli v spremembo odlokov in da gre za začasno rešitev, za mesec ali dva. "A očitno je bilo vseeno razumljeno narobe. Če ne želijo razumeti, zakaj je to smiselno in da bi na ta način pomagali, se z njimi nimam več kaj pogovarjati," je dodal.

Sam je sicer priznal, da je selitev starostnikov, ki so navajeni bivati v domu, težavna in jih s tem izpostavljajo dodatnemu stresu. "Po drugi strani pa moramo tam razmere urediti, ker v Ljutomeru ne gre več, kot je šlo do zdaj," je dodal.

 

"Ali bomo poskusili zadeve reševati kadrovsko, omenili so mi možnost rešitev v Ormožu ... Najbolje, da grem sam tja, da na samem kraju vidim, katere rešitve bi bile mogoče," je povzel minister. Informacijo smo preverili tudi na občini Ormož, kjer je župan Danijel Vrbnjak dejal, da s tem ni seznanjen in da za takšno rešitev prvič sliši.

 

 

Zaposleni v Splošni bolnišnici Ptuj na očitke, da niso bili pripravljeni pomagati pri zdravljenju varovancev ljutomerska doma odgovarjajo:

 

Zaposleni Bolnišnice Ptuj se popolnoma zavedamo resnosti situacije obvladovanja epidemije Covid-19 in svojega poslanstva in vloge v tej situaciji. V ta namen je naša bolnišnica že na začetku epidemije v skladu z navodili Ministrstva za zdravje in NIJZ pripravila ter nato striktno izvajala vse varnostne postopke obravnave naših bolnikov s ciljem ohranitve zdravja tako pacientov kot zaposlenih v bolnišnici. Če bi situacija dosegala razsežnosti videne v naši soseščini - severni Italiji, smo pripravljeni tudi na obravnavo večjega števila okuženih bolnih oseb - bolnikov s Covid 19. Podobno učinkovito je ravnala tudi lokalna skupnost, civilna zaščita in vsi prebivalci Spodnjega Podravja in rezultat je odličen, saj v zadnjem mesecu ne beležimo Covid pozitivne osebe v našem okolju, ki zajema okrog 100.000 prebivalcev. Zaradi tega se že intenzivno pripravljamo na ponovno polno delovanje bolnišnice in izvajanje vseh svojih dejavnosti zdravljenja, za naše ljudi, naše paciente, ki nas nujno potrebujejo. Podobno tudi lokalna skupnost računa na hiter zagon normalizacije življenja v regiji, z vso pripadajočo turistično, kulturno in gospodarsko dejavnostjo.

 

Odločitev ministrstva za zdravje, da s ciljem reševanja težke situacije v domovih upokojencev odredi preselitev okuženih nebolanih asimptomatskih varovancev socialno varstvenih ustanov zgolj na nego v našo bolnišnico, je sprožila številna strokovna vprašanja zaposlenih in pomisleke širše zainteresirane javnosti. Mnenja smo, da tovrstno dejanje v času umirjanja epidemije predstavlja preveliko in nepotrebno tveganje in grožnjo za ustvarjanje novega žarišča v ti. čistem neokuženem območju Sp. Podravja. Še posebej, ker naša bolnišnica predvsem zaradi prostorskih razmer ni najboljše okolje za obravnavo predvidenega tako velikega števila visoko infektivnih ljudi, ki dejanske zdravstvene storitve in oskrbe niti ne potrebujejo. S svojo nastanitvijo v visoko specifičnem in občutljivem okolju bolnišnice lahko resno vitalno ogrozijo varno izvajanje vseh drugih za državljane nujno potrebnih zdravstvenih storitev. Še več, v primeru prenosa okužbe izven bolnišnice so lahko resna grožnja varnosti širšega prebivalstva in gospodarstva z nepredvidljivimi posledicami,.Ta dejstva in riziko so morda sprejemljiva in neizogibna v času velike aktivnosti razširjene epidemije, ki pa je do sedaj uspešno omejena. V trenutni fazi epidemiološkega dogajanja temu nikakor ni tako in zato omenjen ukrep pomeni dobeseden vnos virusa v neokuženo okolje. Po našem mnenju je ukrep tudi strokovno vprašljiv in v nasprotju z narejeno veljavno strategijo obravnave Covid pacientov za področje celotne Slovenije. Prav zaradi te potrebe po omejevanju širjenja virusa in zagotovitvi kar se da najboljših pogojev za obravnavo pacientov s Covid 19 velja strogo navodilo premeščanja vseh kužnih bolnikov v bolnišnice, ki razpolagajo z infekcijskimi enotami in vsemi ostalimi ustreznimi  prostorskimi, kadrovskimi in drugimi pogoji, kar je v praksi pomenilo napotitev v le štiri velike slovenske bolnišnice. Ostale manj ustrezne bolnišnice pa pridejo na vrsto le v primeru izrazitega povečanja potreb po obravnavi pacientov s Covid 19!

Vsekakor pa moramo poudariti, da smo in bomo tudi v bodoče zaposleni naše bolnišnice z vsemi moralno etičnimi načeli izpolnjevali naše poslanstvo zdravljenja ljudi, ki so naših zdravstvenih uslug dejansko potrebni in to v vseh situacijah, tudi v primeru okužbe s Covid-19. Že do sedaj tako zdravniki kot medicinske sestre naše bolnišnice sodelujemo v obravnavi varovancev DSO Ljutomer in se nikakor ne izogibamo izpolnjevanju našega poslanstva! 

Tudi v bodoče bodo najboljše možne zdravstvene oskrbe v skladu z vsemi strokovnimi smernicam deležni  prav vsi pacienti naše bolnišnice ! Tudi za ceno lastnega zdravja zaposlenih!

Ostanite zdravi, trezne glave in čistih pozitivnih misli!

 

Zaposleni Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj

 

O včerajšnjem burnem dogajanju ob načrtovani premestitvi 40 okuženih starostnikov iz ljutomerskega doma v Splošno bolnišnico dr. Jožeta Potrča Ptuj bomo obširneje govorili v jutrišnji Tarči na radiu Ptuj ob 12.40 uri.

 

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Od vikenda obvezne maske na odprtih javn...
Četrtek, 17 September 2020 15:19
Vlada je odločila, da bo od konca tedna obvezno no...

Preberite več...

Ptujčana ovadili zaradi groženj z orožje...
Četrtek, 17 September 2020 10:44
Ptujski policisti so zaradi nasilja v družini kaze...

Preberite več...

Pobegnil je
Sreda, 16 September 2020 06:42
V centru Maribora.

Preberite več...

Policisti preklicujejo iskanje Žilavca
Torek, 15 September 2020 08:03
Z njim vse v redu.

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Budilka

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
radioptuj300

Sledite nam