Zdravniška ordinacija na domačem kavču

Zdravniška ordinacija na domačem kavču
Lokalne novice

V soboto se zbudite že s tretjim glavobolom v tednu dni, pri otroku pa opazite rdeče izpuščaje. Radi bi se posvetovali z zdravnikom, a vas že misel na vožnjo do dežurne ambulante položi nazaj v posteljo. Kaj pa, če bi lahko postopek naročanja, vožnjo, čakanje v čakalnici in prenašanje morebitnih bacilov za kak dan preložili in najprej za nasvet zdravnika preprosto poklicali?

Strokovnjaki iz Združenih držav Amerike, kjer je posvetovanje z zdravnikom na daljavo že zelo uveljavljeno, se strinjajo, da bi lahko več kot polovico obiskov v ambulanti varno in učinkovito nadomestili s telefonskim ali videopogovorom. Z razvojem sodobnih komunikacij in dostopom do njih postaja tak način ena najboljših možnosti za obravnavo kroničnih pacientov, pacientov v nekritičnih situacijah, starejših in gibalno oviranih, seveda pa tudi za strokovne posvete med zdravniki.

Možnost telefonskega pogovora z zdravnikom z domačega kavča bi lahko v tem ne prav prijetnem jutru bistveno izboljšala vaš dostop do nasveta, ki ga potrebujete. Morda bi vam zdravnik vendarle priporočil obisk ambulante, morda pa bi vam lahko svetoval rešitev ter s tem prihranil čas za logistiko oziroma prevoz do ordinacije in nazaj.

Zdravnik na daljavo DA, splet NE

V Sloveniji posvet pacientov z zdravnikom na daljavo še ni uveden v uradno prakso, v tujini pa ugotavljajo, da je zadovoljstvo pacientov s takšnim načinom obravnave izjemno. Veliki večini pacientov je hiter dostop do zdravnika bistveno pomembnejši od fizičnega stika. Bolj kot tega cenijo priročnost, anonimnost, hitro dostopnost, učinkovitost brez organizacijskih zapletov in prijetnost brez morebitnega nelagodja, ki ga nekateri čutijo ob obisku zdravnika. Po podatkih Ameriškega bolnišničnega združenja tako kar 75 odstotkov pacientov raje izbere dostop do zdravniške oskrbe prek telefona kot pogovor v ambulanti. In njihovo zaupanje v pogovor na daljavo je upravičeno. Primerjave različnih obravnav pacientov so namreč pokazale, da oskrba na daljavo daje enako kakovostne rezultate kot obravnava v ordinaciji. To pa ne drži za samodiagnosticiranje na spletu.

Po podatkih Evropskega statističnega urada je leta 2017 kar 54 odstotkov Slovencev splet uporabljalo za iskanje informacij, povezanih z zdravjem. To je dvakratnik povprečja izpred desetih let in več od evropskega povprečja ter je lahko tudi tvegano početje. Postavite si lahko napačno diagnozo, ki prestraši vas ali vaše bližnje ali pa vas pretirano pomiri in zato ne obiščete zdravnika. Kar četrtina ljudi, ki iščejo zdravstvene informacije na spletu, si diagnozo postavi sama in kar 18 odstotkov jih je bilo zaradi tega zmedenih, desetina pa celo prestrašenih. Informacije na spletu so večinoma splošne, zapisane za povprečnega uporabnika, tudi če so strokovno utemeljene, laiki pa si jih razlagamo po svoje. Glavobol si na podlagi spletnih informacij lahko prehitro razložimo kot simptom možganskega tumorja in ne kot posledico prehlada. Utrujenost lahko samodiagnosticiramo kot izgorelost, čeprav je le posledica premika urnih kazalcev.

 

Pogovor z zdravnikom z domačega kavča lahko bistveno izboljša dostop do oskrbe za pacienta, ki obravnave ne potrebuje nujno in bi želel zdravnika le vprašati za nasvet.

TZZ Nasvet

Zaupajte le strokovnjakom.

Ljudje smo posamezniki s posebnimi značilnostmi in potrebami, zato nobena pavšalno zapisana informacija ali nasvet, ki ju prejmemo od bližnjih in prijateljev, ne moreta biti boljša od zdravnikovega nasveta. Za zdravstveni nasvet ali strokovno razlago izvida je zato vedno najbolje izbrati zdravnika. Če vprašanje, ki vas pesti, to omogoča, kar na daljavo. S tem si prihranite nepotrebne skrbi, pot in denar, drugi pacienti, ki potrebujejo osebno obravnavo, pa zato čakajo manj. Gotovo boste marsikdaj potrebovali tudi obravnavo v ordinaciji, vendar je v številnih primerih lahko pogovor z zdravnikom od doma povsem dovolj, da ponudi nasvet ali celo rešitev – za vas ali za vašega otroka. Ko se boste z zdravnikom po telefonu posvetovali o kožni reakciji pri otroku, se bo morda skozi pogovor izkazalo, da gre le za kožno reakcijo na bazensko vodo, v kateri se je prejšnji dan kopal vaš otrok. In življenje bo lahko teklo naprej za odtenek bolj mirno.

 

Več o skrbi za zdravje si preberite v tiskani reviji Pazi nase, kjer je bil objavljen tudi ta članek. Svoj brezplačni izvod revije dobite na naslovu: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

 

Potrebujete zdravstveni nasvet?

Enostavno pot do neomejenega števila posvetov z medicinskimi sestrami Zdravstvene točke in do petih posvetov letno z zdravnikom družinske medicine in drugih specialnosti zase ali za vaše mladoletne otroke omogoča zavarovanje Zdravstveni nasvet – vsak dan v letu od 6. do 22. ure. Splača si podariti brezskrbnost.

Podrobnosti zavarovanja preberite na spletni strani Triglav Zdravje.

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

V Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča z...
Sreda, 23 September 2020 14:39
Pristojni opozarjajo na širjenje okužb v delovnih ...

Preberite več...

Pridržali osumljenko več gospodarskih ka...
Sreda, 23 September 2020 13:03
Osumljeni odgovorni osebi sta pri storitvi kaznivi...

Preberite več...

Z neustrezno zavarovanim tovorom ogrožal...
Torek, 22 September 2020 14:51
Izredni prevoz brez dovoljenja

Preberite več...

Korak bliže celoviti obnovi vodovoda na ...
Torek, 22 September 2020 14:38
Po zadnjem kolegiju županov in županj občin Spodnj...

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Dalibor Bedenik

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
radioptuj300

Sledite nam