NPU naj bi zaradi zlorabe položaja ovadil nekdanjega prvega moža Perutnine Ptuj

NPU naj bi zaradi zlorabe položaja ovadil nekdanjega prvega moža Perutnine Ptuj
Lokalne novice

Očitajo mu, da je v letih 2008 in 2009 zlorabil svoj položaj in pridobil premoženjsko korist gospodarski družbi iz Ljubljane v višini najmanj štiri milijone evrov, poroča STA.

NPU je zaradi suma zlorabe položaja kazensko ovadil sedem fizičnih oseb, med njimi predsednika uprave družbe s Ptuja. Očitajo mu, da je v letih 2008 in 2009 zlorabil svoj položaj in pridobil premoženjsko korist gospodarski družbi iz Ljubljane v višini najmanj štiri milijone evrov. Šlo naj bi za nekdanjega prvega moža Perutnine Ptuj Romana Glaserja.

Prvoosumljeni predsednik uprave je po ugotovitvah preiskovalcev zlorabil svoj položaj tako, da je v letih 2008 in 2009 v imenu in za račun gospodarske družbe sklenil dve kupoprodajni pogodbi za nakup delnic ter druge listine, vezane k tema pogodbama, v skupnem znesku približno 26 milijonov evrov. "Nato je na podlagi teh pogodb poravnal kupnino v dogovorjenem znesku. Pri tem je ravnal v nasprotju z interesi podjetja, ki ga je vodil, in v nasprotju s skrbnostjo dobrega gospodarja," so danes sporočili s policije.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so ugotovili, da je sklenil pogodbo, čeprav je vedel, da nakup teh delnic ni bil potreben, in da je poštena oz. ekonomsko upravičena cena delnic bistveno nižja od pogodbene cene. Na ta način je direktor gospodarske družbe drugi gospodarski družbi pridobil premoženjsko korist v znesku najmanj štiri milijone evrov.

Poleg predsednika uprave so kazenske ovadbe zaradi suma zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti doletele tudi preostale člane uprave ptujske družbe. Odgovorne osebe družbe iz Ljubljane, ki je pridobila omenjeno premoženjsko korist, ter druge, s to družbo in osumljenimi povezane osebe, pa so utemeljeno osumljene pomoči pri storitvi navedenega kaznivega dejanja.

Preiskovalci NPU so prav tako pet od sedmih osumljenih že aprila letos kazensko ovadili zaradi utemeljenega suma storitve treh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic oz. zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, še poroča Slovenska tiskovna agencija.

Slika je simbolična.

 

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Od vikenda obvezne maske na odprtih javn...
Četrtek, 17 September 2020 15:19
Vlada je odločila, da bo od konca tedna obvezno no...

Preberite več...

Ptujčana ovadili zaradi groženj z orožje...
Četrtek, 17 September 2020 10:44
Ptujski policisti so zaradi nasilja v družini kaze...

Preberite več...

Pobegnil je
Sreda, 16 September 2020 06:42
V centru Maribora.

Preberite več...

Policisti preklicujejo iskanje Žilavca
Torek, 15 September 2020 08:03
Z njim vse v redu.

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Budilka

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
radioptuj300

Sledite nam