Hrvaške od sobote ne bo več na zelenem seznamu

Hrvaške od sobote ne bo več na zelenem seznamu
Lokalne novice

Od sobote na zelenem seznamu držav, ki so varne glede covida-19, ne bo več Hrvaške, Češke in Francije, bosta pa na seznam uvrščeni Belgija in Nizozemska, je danes na novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin.

Za slovenske državljane sicer ob prihodu iz držav z rumenega seznama ni karantene, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Kacin je pojasnil, da se v nekaterih državah, zlasti v zahodni Evropi, razmere izboljšujejo, število okuženih je padlo pod deset na 100.000 prebivalcev, zato bosta na zeleni seznam poslej uvrščeni Belgija in Nizozemska.

Po drugi strani se drugod razmere slabšajo, zato bo vlada danes na dopisni seji sprejela odločitev, da z zelenega na rumeni seznam s petkom opolnoči preidejo Hrvaška, Češka in Francija.

Kacin je pojasnil, da slovenski državljani, ki so v tem trenutku še v zeleni Hrvaški in se bodo v soboto znašli v rumeni Hrvaški, ob vračanju ne bodo imeli težav s karanteno, morajo pa biti pripravljeni, da jih bo policist vprašal, kje so bili na Hrvaškem. Dogaja se je namreč, da ljudje ob prehodu meje navedejo, da so bili na Hrvaškem, dejansko pa so bili v kateri od rdečih držav Zahodnega Balkana in bi morali zato v 14-dnevno karanteno, je dejal.

"Zavajanj je bilo doslej preveč. Policisti bodo dobili navodila in naši potniki naj bodo pripravljeni, da povedo kaj več o tem, kje so bili," je povedal Kacin. Pojasnil je, da bodo morali od sobote slovenski državljani, ki se vračajo iz Hrvaške, na meji policistom pojasniti svojo pot in to podkrepiti z dokazili o bivanju, lastnini nepremičnine ali plovila.

Vnovič je slovenske državljane pozval, naj ne potujejo v Srbijo, Severno Makedonijo, Albanijo, BiH ter na Kosovo, torej v države, ki so na rdečem seznamu in kjer se novi koronavirus hitro širi. "Povsod, kjer so imeli volitve in predvolilna zborovanja, raste število okuženih," je dodal.

Na vprašanje, kako naj ravnajo slovenski državljani, ki so na Hrvaškem, je dejal, da je to njihova odločitev, so pa verjetno v kakšni vasi na Hrvaškem bolj varni kot v gneči v Sloveniji. Znova pa je vse pozval, naj se izogibajo obiskovanju nočnih klubov in krajev, kjer se druži veliko ljudi.

Hrvaški državljani, ki želijo v Sloveniji preživeti dopust, bodo z rezervacijami, opravljenimi do sobote, lahko prišli v Slovenijo, je dejal.

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 81 primerov okužbe z novim koronavirusom, dva bolnika s covidom-19 pa sta umrla. Največ okuženih v preteklih 24 urah je bilo v osiješko-baranjski županiji, 24. V Zagrebu so potrdili 19 novih okužb. Novo žarišče je v Požegi v Slavoniji, kjer so okužbo potrdili pri desetih osebah. Še sedem primerov je bilo v vukovarsko-sremski županiji, pet pa v splitsko-dalmatinski županiji. V istrski županiji so potrdili dva nova primera. Gre za tuja državljana, ki sta prišla iz ZDA, še poroča STA.

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Ptujski policisti v hišni preiskavi med ...
Sreda, 16 Junij 2021 09:47
Zalotili ljubitelja orožja in drog

Preberite več...

V Sloveniji danes po pričakovanjih zadnj...
Torek, 15 Junij 2021 13:30
V veljavi ostaja sistem "preboleli, cepljeni in te...

Preberite več...

Obtožnica zoper osumljenega za trojni um...
Ponedeljek, 14 Junij 2021 10:51
Ptujsko tožilstvo je pet mesecev po trojnem umoru ...

Preberite več...

Brutalni rop na območju Slovenskih Konji...
Nedelja, 13 Junij 2021 15:45
Na območju Slovenskih Konjic roparji zvezali druži...

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Natalija Škrlec

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
radioptuj300

Sledite nam