Za severovzhod Slovenije izdano rdeče opozorilo pred poplavami

Za severovzhod Slovenije izdano rdeče opozorilo pred poplavami
Lokalne novice

Nevihte bodo spremljali nalivi in močni sunki vetra.

Zvečer in ponoči bodo naše kraje zajele nevihte, nekatere bodo spremljali močnejši in krajevno dolgotrajnejši nalivi in sunki vetra. Od sredine noči do sobote dopoldne bodo možne obilne padavine v vzhodni Sloveniji na območju med Posavjem in Goričkim. V 12. urah lahko pade od 60 do 100 litrov dežja na kvadratni meter.

Hidrologi opozarjajo, da so zlasti v severovzhodni Sloveniji, predvidoma v Pomurju, Podravju, Posotelju in Posavju možne poplave rek. Te lahko poplavijo tudi na območjih zunaj pogostih poplav, zlasti na ravninskih predelih pa bo mogoče tudi zastajanje vode. Ob krajevnih nevihtah lahko danes in v soboto v več delih države močneje narastejo in se razlijejo tudi manjši vodotoki in hudourniki. 

Uprava za zaščito in reševanje na svoji spletni strani priporoča, da v primeru napovedi poplav spremljate dogajanje in opazujete naraščanje vode v vaši okolici. Če lahko, iz kleti in nižjih prostorov umaknite premično premoženje, v okolici hiše zavarujte predmete, ki jih voda lahko odplavi ter upoštevajte navodila pristojnih štabov Civilne zaščite in reševalnih služb.

Tudi Geološki zavod Slovenije opozarja, da je zaradi napovedanih neviht z močnimi nalivi, povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov po celotni Sloveniji. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Kot so sporočili, na bodo prebivalci teh območij in lokacij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočij. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na zastajanje vode.

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Naziv kmetija leta že drugič Klemenčiče...
Petek, 23 Julij 2021 14:47
V sklopu praznovanja praznika Mestne občine Ptuj. ...

Preberite več...

Neznanec s pištolo grozil ženski in zaht...
Petek, 23 Julij 2021 10:10
Sinoči, okoli 23.15, je neznani storilec na Kraigh...

Preberite več...

Spletna stran Energije plus z najboljšo ...
Petek, 23 Julij 2021 09:22
V raziskavi Energetika On-line 2021, ki jo je izve...

Preberite več...

SkUPAJ za Urbana!
Četrtek, 22 Julij 2021 16:15
2-letni Urban je prvi otrok v Sloveniji, ki so mu ...

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Ptuj

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
radioptuj300

Sledite nam