Od ponedeljka bo za 30 dni za celo Slovenijo razglašena epidemija

 Od ponedeljka bo za 30 dni za celo Slovenijo razglašena epidemija
Lokalne novice

 

Premier Janez Janša je prek Twitterja sporočil, da bo od ponedeljka za 30 dni za celo Slovenijo razglašena epidemija. Dodal je, da teče dopisna seja vlade.

 

 

 

 

Kaj to prinaša za naše življenje?

 

Glede na vladni načrt ukrepov so za razglasitev epidemije potrebni trije kriteriji, 140 ali več okuženih v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev, 250 hospitaliziranih in 50 bolnikov na intenzivni negi.

Trenutno je v Sloveniji 14-dnevna pojavnost 317 okuženih na 100.000 prebivalcev, 265 bolnikov s covidom zdravi v bolnišnici, od tega je 49 oseb na intenzivni negi.

Ob razglasitvi epidemije so na sporedu paketi vladnega načrta za drugi val na rdečem seznamu, nekatere je sicer vlada že sprejela, saj bo od jutri v veljavi ponovno šolanje na daljavo za učence od 6. razreda dalje in dijake, splošna prepoved verskih obredov in porok z gosti pa je v veljavi v tako imenovanih rdečih regijah.

Poleg tega pomeni razglasitev epidemije še aktiviranje določenih drugih državnih sistemov in sektorski ukrepi državnega načrta, pomembna pa je tudi za delodajalce, saj lahko tako delavcem zaradi višje sile odredijo delo od doma.

 

Prvi paket na rdečen seznamu med drugim vključuje zaprtje trgovskih centrov in nakupovalnih središč, zaprtje kulturnih ustanov, šolanje na daljavo za dijake in študente ter splošno prepoved verskih obredov in porok z gosti.

 

Drugi paket ukrepov na rdečem seznamu pa vključuje šolanje na daljavo za vse šolajoče, posebne ure za nakupovanje za upokojence, zaprtje hotelov, zaprtje frizerskih in kozmetičnih salonov, splošno prepoved vseh javnih prireditev, zaprtje športnih objektov za amaterje, otroke in mladostnike ter omejitev gibanja med 22.30 in 5. uro zjutraj.

 

Tretji paket ukrepov na rdečem seznamu pa zajema omejitev gibanja med občinami, omejitev izhodov z domov, zaustavitev javnega potniškega prometa, zaprtje vrtcev, zaprtje državnih mej in zapiranje posameznih gospodarskih dejavnosti.

 

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

S soboto zaprtje vseh nenujnih dejavnost...
Četrtek, 22 Oktober 2020 18:23
Preverjajo tudi možnost množičnega testiranja na n...

Preberite več...

Na internem oddelku ptujske bolnišnice 9...
Sreda, 21 Oktober 2020 12:56
Kapacitete COVID oddelka zapolnjene.

Preberite več...

V Spodnjem Podravju v torek 43 okužb s C...
Sreda, 21 Oktober 2020 10:49
Po podatkih sledilnika COVID-19 potrjeno rekorordn...

Preberite več...

Obsežnejši vdor virusa na internem oddel...
Torek, 20 Oktober 2020 11:49
  V Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj se ...

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Natalija Škrinjar

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
radioptuj300

Sledite nam