Nenujne trgovine ostajajo zaprte še teden dni

Nenujne trgovine ostajajo zaprte še teden dni
Lokalne novice

Ob živilskih trgovinah odprte tiste, ki v pretežni meri prodajajo blago za osebno nego in čiščenje. Izjem še nekaj.

Glede na aktualne razmere je Vlada RS sklenila, da za teden dni podaljša omejitve, ki se nanašajo na začasno prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, tudi na področju voznikov in vozil. Vladna odločitev je bila pričakovana in pomeni, da se vsaj še sedem dni ne bodo izvajale dejavnosti, kot so usposabljanja kandidatov za voznike motornih vozil, prav tako ostajajo zaprte vse nenujne trgovine razen redkih izjem, je poročala STA.

Poleg živilskih trgovin bodo lahko odprte prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo blago za osebno nego in čiščenje. Izjeme so na primer tudi lekarne, prodajalne z medicinskimi pripomočki in ortopedskimi pripomočki, tržnice, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, banke in zavarovalniške storitve, pošta, dostavne službe ter servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles. Iz prepovedi je izvzeto tudi ponujanje in prodajanje blaga in storitev na daljavo.

Ustavljeni roki za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih

Vlada je  sprejela tudi sklep o začasnem prenehanju rokov za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih, s čimer se začasno ustavijo roki za uveljavljanje pravic strank v sodnih postopkih določeni z zakonom, je še pojasnil Kacin. To je ugotovila na podlagi zakona o sodiščih, ki določa, da roki ne tečejo, če je zaradi izrednega dogodka onemogočeno poslovanje vseh sodišč in oteženo uveljavljanje pravic strank. Sklep po začel veljati v petek, in sicer 30 dni. Zadržanje teka rokov sicer ne sme trajati več kot tri mesece.

Procesni roki pa še vedno tečejo v sodnih zadevah. Med drugim so to preiskave in sojenje v kazenskih zadevah, v katerih je obdolžencu odvzeta ali omejena prostost in postopki v zvezi z izvrševanjem kazni zapora, nepravdne zadeve o pridržanju oseb v psihiatričnih zdravstvenih organizacijah in nepravdne zadeve po zakonu, ki ureja preprečevanje nasilja v družini.

V petek še odločitev o podaljšanju drugih ukrepov,  pričakovati, da tudi glede izobraževanja

Odločitev glede podaljšanja drugih protikoronskih ukrepov, kot so omejitev gibanja ponoči in prehajanja med občinami, bo vlada sprejela v petek na dopisni seji, je vladni govorec Jelko Kacin pojasnil za STA.

Pričakovati je tudi odločitev glede izobraževanja, ki trenutno za vse osnovnošolce in dijake, pa tudi študente, poteka na daljavo. Kacin je na današnji tiskovni konferenci pojasnil, da Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pripravlja pogoje, ki bi jih uveljavili takrat, ko bo lahko začela z delom v šoli prva triada. Ti bodo nekoliko drugačni, kot so bili v preteklosti.

Slika je simbolična.

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Safilo ormoški obrat prodal logističnemu...
Četrtek, 17 Junij 2021 11:57
Vrednost prodajne pogodbe ni znana.

Preberite več...

Društvo podeželske mladine Spodnje Podra...
Četrtek, 17 Junij 2021 09:01
Vabljeni tudi na tržnico mladih kmetov in kmetic.

Preberite več...

Ptujski policisti v hišni preiskavi med ...
Sreda, 16 Junij 2021 09:47
Zalotili ljubitelja orožja in drog

Preberite več...

V Sloveniji danes po pričakovanjih zadnj...
Torek, 15 Junij 2021 13:30
V veljavi ostaja sistem "preboleli, cepljeni in te...

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Ptuj

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
radioptuj300

Sledite nam