Vlada večino protikoronskih omejitev podaljšala za en teden, nekatere za 14 dni

Vlada večino protikoronskih omejitev podaljšala za en teden, nekatere za 14 dni
Lokalne novice

Za prihodnjih 14 dni je podaljšala obvezno nošenje zaščitnih mask.

Vlada je večino ukrepov za zamejitev epidemije covida-19 podaljšala za teden dni, med drugim zaprtje neživilskih trgovin, prepoved zbiranja ter gibanja po državi, izobraževalne ustanove ostajajo zaprte. Za prihodnjih 14 dni je podaljšala obvezno nošenje zaščitnih mask, zaustavitev javnega prometa in omejitve izvajanja športnih dejavnosti.

 

Vlada je danes tudi napovedala obravnavo in sprejem načrta odpiranja oz. sproščanja ukrepov za zamejitev covida-19 za naslednji teden oziroma najpozneje danes teden, je na novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Načrt mora pripraviti strokovna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, ob tem mora tudi pripraviti pogoje, kdaj bi lahko prišlo do sproščanja ukrepov.

Če se bo nadaljeval trend zmanjševanja števila novih okužb tudi v prvem delu prihodnjega tedna, bo to "dobra napoved, ki bo lahko omogočila dovolj realno prognozo o tem, kaj lahko pričakujemo do konca tega leta oz. čez praznike", je dodal.

Odločitev, ali je mogoče v kratkem odpreti osnovne šole za pouk prve triade, bo vlada sprejela prihodnji teden "v luči morebiti spremenjenih epidemioloških razmer", je še povedal Kacin. Če bi se odprle šole, pa bi se verjetno moral sprostiti tudi javni promet, je dodal. Ob morebitnem sproščanju ukrepov pa se bodo verjetno najprej zagnale tiste dejavnosti, ki se opravljajo individualno, kot so frizerji, kozmetični saloni itd.

"Ti ukrepi trajajo že dolgo, na drugi strani pa verjetno zagotovo ne bi prispevali k širitvi okužbe. Nasprotno, v prihodnje bo bolje opravljati te usluge v posebej za to urejenih salonih, ki izpolnjujejo vse standarde, kot pa da se te usluge opravljajo na terenu - v garažah, stanovanjih - in se s tem lahko žal nehote širi tudi virus. O teh stvareh bo vlada razmišljala, ko bodo za to pripravljeni predpogoji," je dejal.

V. d. direktorice direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je na novinarski konferenci povedala, da epidemiološka slika v državi in razmere v bolnišnicah še ne omogočajo sproščanja ukrepov. Zato je vlada za en teden podaljšala veljavnost začasnega zaprtja neživilskih trgovin, delovanja avtošol, začasnega zaprtja kulturnih ustanov in kinodvoran, prepovedi zbiranja ljudi, razen družinskih članov in članov skupnega gospodinjstva, ter ukrepov na mejnih prehodih in notranjih mejah. Prav tako za teden dni ostajajo zaprta vrata vrtcev, razen za nujne primere, osnovnih, srednjih in glasbenih šol ter visokošolskih zavodov.

 

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

V občini Veržej trčenje vlaka in avtomob...
Sreda, 27 Januar 2021 09:09
Organiziran je nadomestni prevoz.

Preberite več...

Na včerajšnjem testiranju pedagoških del...
Torek, 26 Januar 2021 15:25
Inšpektorat zahteva, da ravnatelji prijavijo tiste...

Preberite več...

Učenci prve triade jutri vendarle v šolo...
Ponedeljek, 25 Januar 2021 17:01
Odprtje šol in vrtcev podpirajo epidemiologi.

Preberite več...

Odprtje šol in vrtcev v torek še pod vpr...
Ponedeljek, 25 Januar 2021 13:20
Vprašanje, ali se bo del učencev v torek dejansko ...

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Ptuj

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
radioptuj300

Sledite nam