Za silvestrovo dovoljeno prehajanje občinskih meja, prihodnji teden v šole le otroci s posebnimi potrebami

Za silvestrovo dovoljeno prehajanje občinskih meja, prihodnji teden v šole le otroci s posebnimi potrebami
Lokalne novice

Na silvestrovo od poldneva pa do 1. januarja do 20. ure bo dovoljeno prehajanje občinskih meja. Prepoved gibanja v nočnem času in druženja na prostem ostaja, je za TV Slovenija povedal vladni govorec Jelko Kacin. Prihodnji teden se v šolo vračajo otroci s posebnimi potrebami, množične vrnitve v šole pa splošna epidemiološka situacija ne omogoča.

Vlada je s strokovno svetovalno skupino danes opravila celovito oceno epidemiološke slike v državi, tudi o tem, kako razumeti večje število okuženih, ki jih prinašajo hitri testi. Kot je izpostavil Kacin, je večina asimptomatskih. Zato je vlada veliko časa namenila temu, da bi bilo množično prostovoljno testiranje v začetku prihodnjega leta bolj dostopno, da bi skušali omejiti širjenje novega koronavirusa v prebivalstvu, da bi izločili okužene, je napovedal.

Je pa vlada odločila, da so izpolnjeni vsi pogoji, da bi lahko prvi delovni dan prihodnjega tedna učitelji in vzgojitelji, ki delajo z otroki s posebnimi potrebami, opravili hitro testiranje, naslednji dan pa bi se za te otroke začel pouk - skladno z odločitvijo ustavnega sodišča, je pojasnil Kacin.

Splošna epidemiološka situacija pa v tem trenutku ne omogoča množične vrnitve ostalih otrok v šole. Kot je dejal, vlada veliko upov polaga na množično testiranje. V prihodnjem tednu bodo nadaljevali s to razpravo. Nekaj dni po zagonu šol za učence s posebnimi potrebami bodo ocenili stanje, takrat bo po njegovih navedbah tudi pravi trenutek za razmislek, kdaj in pod kakimi pogoji bi se učenci prve triade lahko vrnili v šole.

Kot je poudaril, vlada ne želi, da bi prehitro vračanje otrok v šole povzročilo še dodatno poslabšanje epidemiološke situacije.

Glede začasne sprostitve omejitev za silvestrovo pa je Kacin spomnil, da zaradi epidemije ognjemeti in pirotehnika niso dovoljeni, prav tako ne zbiranje na javnih mestih.

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Pijani voznici najprej rešili življenje ...
Sreda, 14 April 2021 10:45
Celjski policisti obravnavali voznico s tremi prom...

Preberite več...

V sindikatu s pogajanji zadovoljni
Torek, 13 April 2021 17:12
Država še ni sporočila ali se bo odrekla davku.

Preberite več...

Pri Fuksovih po požaru v polnem teku del...
Torek, 13 April 2021 10:52
Odstranjujejo pohištvo in se pripravljajo na obnov...

Preberite več...

Družina Fuks z Mestnega Vrha po požaru n...
Ponedeljek, 12 April 2021 11:19
 Pomoč zbirajo sovaščani in Območno združenje Rdeč...

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Marjan Nahberger

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
radioptuj300

Sledite nam