Janša in zdravstvena stroka nista naklonjena skorajšnjemu odpiranju šol in vrtcev

Janša in zdravstvena stroka nista naklonjena skorajšnjemu odpiranju šol in vrtcev
Lokalne novice

Epidemiološka slika se je namreč po božično-novoletnih praznikih poslabšala, so opozorili. 

Iz današnjega srečanja premierja Janeza Janše s predstavniki vzgoje in izobraževanja je sklepati, da premier in zdravstvena stroka trenutno nista naklonjena skorajšnjemu odpiranju šol in vrtcev.  Kot je dejal Janša, je odpiranje šol v največji meri odvisno od epidemiološkega položaja.

Ta se je po besedah direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka po božično-novoletnih praznikih poslabšal. Najnovejši podatki in napovedi namreč kažejo, da se bo število okužb in sprejetih v bolnišnice v prihodnjih dneh povečevalo, kar je po božično-novoletnih praznikih splošen trend v EU, je povedal. Po njegovih besedah obstaja upanje, da se bo položaj začel izboljševati konec januarja.

Janša je izpostavil, da je poslabšanje epidemiološke slike posledica sprostitve nekaterih ukrepov med božično-novoletnimi prazniki. Za sprostitve so se po njegovih besedah po zgledu več drugih evropskih držav odločili, ker je "Evropa na Evropskem svetu decembra ocenila, da zaradi psiholoških posledic nekatera sproščanja naredijo manj škode, kot če jih ne bi bilo". "Mi smo temu sledili, smo pa vedeli, da bo račun prišel in bo prihajal v prihodnjih 10 dneh," je dejal.

Kolikor je bilo razumeti, Janša prehitremu odpiranju vrtcev in šol ni naklonjen. Posledica sproščanja nekaterih zapor, ki omogočajo več stotisoč novih stikov na dan po vsej državi, je lahko zelo gotovo to, da bomo imeli nato šolo na daljavo do aprila ali maja, "tega pa si ne želimo", je opozoril. Zato je po njegovih besedah v skupnem interesu, da "potrpimo še malo in premagamo še ta val, ki prihaja po praznikih". Kot omejitev pri sproščanju je navedel zmogljivosti zdravstvenega sistema.

Šolstvo bo po Janševih besedah sicer prioriteta pri sproščanju, "a nič ne bomo dosegli, če vse odpremo in smo potem zaprti do aprila". "Po napovedih evropskih inštitutov bo namreč cepljenje začelo bistveno vplivati na epidemijo, ko se bo lahko sproščalo druge ukrepe, šele aprila," je povedal.

Po premierjevih besedah pa obstaja tudi možnost, da šole odpiramo po "neki vmesni možnosti", kot to počnejo ponekod v Evropi. "To pomeni polovične razrede, polovičen čas, brez mešanja, s strogim nadzorom in podobno, " je dejal. To je kot možnost omenil tudi Krek in pri tem izpostavil sistem Belgije, kjer pouk dva tedna poteka v šolah, dva tedna pa na daljavo.

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Cesta Ptuj- Slovenska Bistrica zaprta za...
Petek, 05 Marec 2021 07:08
  Na glavni cesti Slovenska Bistrica - Ptuj, na o...

Preberite več...

Pričakovanja od cepiv proti Covidu-19 v ...
Petek, 05 Marec 2021 10:04
Leto dni po razglasitvi pandemije Covida-19 poveza...

Preberite več...

V ponedeljek v šole tudi dijaki prvih tr...
Sreda, 03 Marec 2021 20:47
Obvezno z zaščitno masko, kot po novem tudi osnovn...

Preberite več...

Nesreča na AC proti Mariboru
Sreda, 03 Marec 2021 12:04
Vzrok neprilagojena hitrost reševalnega vozila.

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Natalija Škrlec

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
radioptuj300

Sledite nam