Ali kava v kapsulah škoduje zdravju?

Ali kava v kapsulah škoduje zdravju?
Lokalne novice

Mnogi, ki razmišljajo o nakupu kavnega avtomata na kapsule, se sprašujejo, ali te kapsule lahko vsebujejo škodljive snovi. Raziskovalci z univerze v Barceloni so o tem naredili študijo. Poglejmo, ali kava v kapsulah lahko škoduje zdravju in če vsebuje škodljive snovi.

Kava, pripravljena v espresso aparaturah, predvsem kapsulah, vsebuje več furana - strupene, rakotvorne spojine - kot kava, proizvedena v tradicionalnih kavnih aparatih, čeprav so ravni še vedno v mejah varnega. To so zaključki študije, ki so jo izvedli raziskovalci z Univerze v Barceloni (Španija).

"Priprava kave v klasičnem kavnem aparatu ni enaka kot priprava kave v aparatu za kapsule. Težava je v tem, da kavne kapsule vsebujejo različne ravni furana, pravi študija.

Furan je tako kot akrilamid ena iz skupine rakotvornih snovi, ki lahko nastanejo, ko so živila in pijače podvrženi toplotni obdelavi. So rezultat reakcije, imenovane Maillardova reakcija, med ogljikovimi hidrati, nenasičenimi maščobnimi kislinami in askorbinskimi kislinami ali njihovimi derivati.

Poudarjajo, da so v vseh teh primerih vsebnosti najdenih snovi v mejah, ki veljajo za "varne" za zdravje. Skupina pa je dejansko ocenila količino zaužitega furana zaradi uživanja kave, pri čemer je dobila vrednosti 0,03-0,38 mikrogramov / kilogram telesne teže, kar je manj od najvišje sprejemljive ravni (2 μg / Kg telesne teže ).

Da bi zaužitje furana namreč preseglo najvišje sprejemljive vrednosti, bi moral človek spiti vsaj 20 skodelic kave v kapsulah ali 30 espressov na dan (za znamke z največjo vsebnostjo furana) ali 200 instant kav. Te ocene so bile narejene na podlagi 40-mililitrskih skodelic in povprečne telesne teže za pitje kave približno 70 kg.

Študija tudi kaže, da so koncentracije furana nižje, če kavo pražimo dlje časa pri nizkih temperaturah (140 ° C 20 minut) kot v kavi, praženi v običajnih pogojih (200-220 ° C 10-15 minut).

Zanimivo je dejstvo, da je tudi nakit lahko narejen iz zdravju škodljive kovine. Ta je po nekaterih raziskavah sodeč lahko vseboval snov imenovano kadmij. Ker je delež kadmija v nekaterih primerih presegel 40%, v drugih pa celo 90% so določene blagovne znamke nakita le-tega umaknile iz prodaje.

Čeprav se na prvi pogled zdi torej bolj verjetno, da je kava na kapsule zdravju škodljiva in neverjetno, da lahko nakit škoduje zdravju, pa je zgodba na koncu ravno obratna.

Promocijsko sporočilo

 

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Sodna preiskava zoper osumljenega za tro...
Sobota, 08 Maj 2021 07:50
So ta teden potrdili na ptujskem tožilstvu.

Preberite več...

Ponovno bo dovoljena strežba v lokalih
Petek, 07 Maj 2021 21:57
V priljubljeni lokal ponovno v ponedeljek.

Preberite več...

Start 27. mednarodne kolesarske dirke Po...
Petek, 07 Maj 2021 17:46
Prva 151,5 km dolga etapa bo kolesarsko karavano p...

Preberite več...

Zakaj na servis k Carglass®-u?
Sobota, 08 Maj 2021 07:00
Leteči kamenčki izpod koles avtomobilov so najpogo...

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Natalija Škrinjar

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
radioptuj300

Sledite nam