Knjižnica Ormož med štirimi najboljšimi zelenimi knjižnicami na svetu

Knjižnica Ormož med štirimi najboljšimi zelenimi knjižnicami na svetu
Lokalne novice

Med 33 prijavljenimi knjižnicami z vsega sveta se je ormoška knjižnica v ožji izbor uvrstila skupaj s knjižnicami iz Avstralije, Kanade in Kitajske.

Na natečaju Mednarodne zveze bibliotekarskih društev (IFLA) in ustanov za najboljšo zeleno knjižnicose je Knjižnica Ormož uvrstila v ožji izbor za nagrado, med štiri najboljše zelene knjižnice na svetu. 

IFLA že šesto leto zapored nagrajuje najboljše zelene knjižnice na svetu, torej knjižnice, ki so zasnovane tako, da imajo karseda najmanjši vpliv na naravno okoljeter s svojim delovanjem bistveno pripomorejo k ozaveščanju o trajnostnem razvoju. V letu 2021 se nagrada prvič podeljuje v dveh kategorijah: za najboljšo zeleno knjižnico in za najboljši projekt Zelena knjižnica.

Zelena zgodba ormoške knjižnice se je pričela leta 2015 s selitvijo v nove prostore. Ker stavbi pripadajo tudi večje zelene površine, so na njih uredili zeliščne gredice, s katerih pobirajo zelišča, jih sušijo, s pomočjo strokovnjaka pa nato pripravijo zeliščne mešanice oz. čaje. V okviru knjižnice imajo še svoje brajde, na terasi pod njimi so postavili mizo za namizni tenis, ki obiskovalcem omogoča rekreacijo na svežem zraku. Okolico urejajo zaposleni v knjižnici, pri urejanju zelenih površin pa lahko sodelujejo tudi obiskovalci. V oddaljeni kotiček knjižničnega vrta so postavili še čebelnjak z dvanajstimi panji.  

Zmagovalca nagrade bosta razglašena na virtualnem Svetovnem knjižničarskem in informacijskem kongresu, ki bo potekal med 17. in 19. avgustom.

 

 

 

 

 

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Turistično društvo Ptuj letos podelilo 2...
Torek, 27 September 2022 19:53
Prireditev letos v Mestnem gledališču Ptuj.

Preberite več...

Destinacija Jeruzalem Slovenija med najb...
Torek, 27 September 2022 19:42
Podelitev je potekala danes v Atenah. 

Preberite več...

Prometna nesreča na AC, v bližini Lancov...
Torek, 27 September 2022 17:30
Posredovali gasilci PGD Ptuj in reševalci.

Preberite več...

Na Ptuju potrgali grozdje potomke stare...
Torek, 27 September 2022 15:07
Tudi letos se obeta odličen pridelek.

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Natalija Škrinjar

voditelj

Sledite nam

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

appstore  googleplay

radioptuj300