Infektolog Janez Tomažič: Pred prenosom novega koronavirusa cepivo ščiti bolje kot prebolelost

 Infektolog Janez Tomažič: Pred prenosom novega koronavirusa cepivo ščiti bolje kot prebolelost
Lokalne novice

 

Infektolog Janez Tomažič z Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je v izjavi za medije pojasnil, da cepivo bolje ščiti pred prenosom okužbe novega koornavirusa kot prebolelost covida-19. Slednja pa bolje ščiti pred ponovnim hudim potekom bolezni.

 

"Po cepljenju dobiš zaščitna protitelesa, ki te dlje časa ščitijo pred naselitvijo virusa na respiratorno sluznico in s tem pred prenašanjem virusa," je pojasnil Tomažič.

Prebolelost pa po njegovih besedah bolje ščiti pred tem, da bi oseba ponovno zbolela, manj pa pred naselitvijo koronavirusa na sluznico in posledično širjenjem virusa. "Prebolevnost je torej dobra za posameznika, epidemiološko pa je nekoliko slabša, ker se koronavirus še vedno širi," je povedal Tomažič. Dodal je, da v UKC Ljubljana drugič oboleli za covidom-19 zdravljenja v bolnišnici doslej še niso potrebovali.

Tomažič je opozoril, da določanje protiteles po okužbi z novim koronavirusom oziroma cepljenju proti covidu-19 povzroča zmedo, saj obstajajo različne metode. Po njegovih besedah je pri tem najbolj natančen Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo, a gre za zapletene postopke.

"Iz rezultatov testiranj protiteles, ki se izvajajo na različnih mestih po državi, ni mogoče razbrati, če je oseba zaščitena ali ne," je opozoril Tomažič. Po njegovih besedah ti testi pokažejo zgolj, če se je organizem odzval na cepljenje. Tomažič zato svari pred lažno varnostjo zaradi tovrstnih testov.

Učinkovitost zdravil proti novemu koronavirusu

Na vprašanja glede učinkovitosti zdravila ivermektin pri zdravljenju covida-19 je Tomažič opomnil, da ne gre za "čudežno zdravilo". Pojasnil je, da v laboratoriju zdravilo deluje in učinkovito ustavi razmnoževanje koronavirusa, vendar bi pri človeku morali uporabiti prevelike odmerke, ki bi bili nevarni za zdravje.

Poleg tega bi bolnik zdravilo moral zaužiti v zgodnjem obdobju respiratorne pljučnice, ko se po Tomažičevih besedah bolniki še ne zdravijo v bolnišnici.

Tomažič je opozoril, da v "različne zdravstvene ustanove prihajajo bolniki, ki želijo, da jim preventivno izdamo recept za ivermektin". Zdravniki pa po njegovih zagotovilih tega ne počnejo, saj na možne škodljive učinke opozarjajo tudi nekatere mednarodne zdravstvene organizacije.

Ob tem je Tomažič izrazil upanje, da bo do konca leta za zdravljenje covida-19 na voljo zdravilo molnupiravir, ki bo nadgradnja cepljenja. "Raziskave trenutno kažejo, da deluje tudi proti različnim različicam koronavirusa, kar je zelo dobro," je pojasnil Tomažič.

 

Glede učinkovitosti zdravil, s katerimi trenutno zdravijo covidne bolnike v bolnišnicah, pa je po navedbah infektologinje Bojane Beović najbolj učinkovit deksametazon, protivnetno zdravilo, ki je učinkovito pri ljudeh s hudim potekom bolezni.

"V začetku smo nekaj časa uporabljali remdesivir, ker so bili podatki ugodni. Kasneje se je izkazalo, da učinkovitost ni tako dobra. Verjetno bi bilo to zdravilo smiselno uporabljati v zgodnjem poteku bolezni. Za to obdobje pa niso bile narejene raziskave," je v današnji izjavi dejala Beovićeva. V zadnjem času pa uporabljajo monoklonska protitelesa, ki so se tudi izkazala za učinkovita.

 

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Jadralni padalec obvisel na drevesu
Nedelja, 24 Oktober 2021 06:40
Na območju Donačke gore.

Preberite več...

Prometna nesreča na Grajeni
Sobota, 23 Oktober 2021 08:51
Ponesrečenega voznika odpeljali v UKC Maribor.

Preberite več...

Ceste na Ormoškem vzele življenje
Petek, 22 Oktober 2021 22:01
Cesta Ljutomer - Ormož je že več ur zaprta.

Preberite več...

V vrhu najboljših Perutnina Ptuj in Dors...
Petek, 22 Oktober 2021 16:35
Po izboru Štajerske gospodarske zbornice in časopi...

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Tone Topolovec

voditelj

Sledite nam

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

appstore  googleplay

radioptuj300