Humanitarne organizacije želijo dodatke za več ranljivih skupin

Humanitarne organizacije želijo dodatke za več ranljivih skupin
Lokalne novice

Pod poziv vladi, poslancem in državnim svetnikom podpisani Nacionalni forum humanitarnih organizacij, Slovenska filantropija, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Rdeči križ Slovenije in Slovenska Karitas.

Humanitarne organizacije vladi predlagajo, naj med prejemnike enkratnega solidarnostnega dodatka, ki ga je predvidela v novem interventnem zakonu, vključi še več družbenih skupin. Za zmanjšanje ter nadaljnje preprečevanje revščine v Sloveniji bi morali povečati obseg upravičencev solidarnostnega dodatka.

Predlog novega interventnega zakona je vlada potrdila konec prejšnjega tedna. Kot je v petek na novinarski konferenci povedal finančni minister Andrej Šircelj, epidemija ne pojenja in vlada predlaga izplačilo posebnega dodatka najbolj ranljivim skupinam prebivalstva.

Med temi je naštel upokojence s pokojninami do 714 evrov, kmete brez pokojnin v starosti nad 65 let, invalide in vojne veterane. Predlog zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19, ki prinaša še nekatere druge ukrepe, vsi skupaj pa so vredni 180 milijonov evrov, zdaj čaka na začetek obravnave v DZ.

Medtem pa so humanitarne organizacije vlado pozvale k ponovnemu premisleku o določitvi solidarnostnega dodatka za posebej ranljive skupine ter k preučitvi možnosti umestitve dodatnih upravičencev med njegove prejemnike.

"Velike stiske opažamo pri ljudeh vseh starosti," so v današnjem pozivu vladi, poslancem in državnemu svetu zapisali Nacionalni forum humanitarnih organizacij, Slovenska filantropija, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Rdeči križ Slovenije in Slovenska Karitas.

Predlagajo, naj se solidarnostni dodatek izplača tudi prejemnikom otroškega dodatka v prvih petih dohodkovnih razredih ter vsem tistim prebivalcem Slovenije, katerih edini prejemek predstavljajo socialni transferji ter transferji iz pokojninske ter invalidske blagajne. Višina izplačila bi se po predlogu gibala med 100 in 300 evrov.

Slika je simbolična.

 

 

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Trčila v križišču med Potrčevo in Volkme...
Nedelja, 28 November 2021 06:45
V soboto ob 17.35.  

Preberite več...

Letos razgledni stolp v Drbetincih, v p...
Nedelja, 28 November 2021 05:08
Ob prazniku podelili občinska priznanja, na FB pro...

Preberite več...

Vlada spremenila odlok o ukrepih za obvl...
Sobota, 27 November 2021 01:09
Odlok je že objavljen v Uradnem listu in je začel ...

Preberite več...

Kdaj bo zasijal tudi Ptuj?
Petek, 26 November 2021 20:36
Za okrasitev letos iz proračuna 35 tisočakov.

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Tanja Seme

voditelj

Sledite nam

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

appstore  googleplay

radioptuj300