Humanitarne organizacije želijo dodatke za več ranljivih skupin

Humanitarne organizacije želijo dodatke za več ranljivih skupin
Lokalne novice

Pod poziv vladi, poslancem in državnim svetnikom podpisani Nacionalni forum humanitarnih organizacij, Slovenska filantropija, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Rdeči križ Slovenije in Slovenska Karitas.

Humanitarne organizacije vladi predlagajo, naj med prejemnike enkratnega solidarnostnega dodatka, ki ga je predvidela v novem interventnem zakonu, vključi še več družbenih skupin. Za zmanjšanje ter nadaljnje preprečevanje revščine v Sloveniji bi morali povečati obseg upravičencev solidarnostnega dodatka.

Predlog novega interventnega zakona je vlada potrdila konec prejšnjega tedna. Kot je v petek na novinarski konferenci povedal finančni minister Andrej Šircelj, epidemija ne pojenja in vlada predlaga izplačilo posebnega dodatka najbolj ranljivim skupinam prebivalstva.

Med temi je naštel upokojence s pokojninami do 714 evrov, kmete brez pokojnin v starosti nad 65 let, invalide in vojne veterane. Predlog zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19, ki prinaša še nekatere druge ukrepe, vsi skupaj pa so vredni 180 milijonov evrov, zdaj čaka na začetek obravnave v DZ.

Medtem pa so humanitarne organizacije vlado pozvale k ponovnemu premisleku o določitvi solidarnostnega dodatka za posebej ranljive skupine ter k preučitvi možnosti umestitve dodatnih upravičencev med njegove prejemnike.

"Velike stiske opažamo pri ljudeh vseh starosti," so v današnjem pozivu vladi, poslancem in državnemu svetu zapisali Nacionalni forum humanitarnih organizacij, Slovenska filantropija, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Rdeči križ Slovenije in Slovenska Karitas.

Predlagajo, naj se solidarnostni dodatek izplača tudi prejemnikom otroškega dodatka v prvih petih dohodkovnih razredih ter vsem tistim prebivalcem Slovenije, katerih edini prejemek predstavljajo socialni transferji ter transferji iz pokojninske ter invalidske blagajne. Višina izplačila bi se po predlogu gibala med 100 in 300 evrov.

Slika je simbolična.

 

 

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Na Ptujskem vozil neregistriran avto bre...
Torek, 18 Januar 2022 17:00
Nameščene je imel registrske tablice drugega vozil...

Preberite več...

Do PCR-testiranja brez pozitivnega hitre...
Torek, 18 Januar 2022 14:30
Od srede naprej.

Preberite več...

Zapeljal s ceste in se prevrnil
Torek, 18 Januar 2022 07:03
V naselju Drstelja v občini Destrnik se je sinoči ...

Preberite več...

Se bližamo zaprtju države in uvedbi pogo...
Ponedeljek, 17 Januar 2022 14:58
V primeru izrednih razmer v zdravstvu na mizi vsi ...

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Tadej in Dalibor

voditelj

Sledite nam

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

appstore  googleplay

radioptuj300