Poletni prometni režim Draženci Gruškovje

Poletni prometni režim Draženci Gruškovje
Lokalne novice

V Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS d. d.) so v sodelovanju s policijo in Direkcijo RS za infrastrukturo (DRSI) pripravili plan upravljanja mednarodnega prometnega toka Šentilj‑Gruškovje v času turistične sezone. Načrtujejo več različnih ukrepov, s katerimi bodo skušali v čimvečji možni meri, glede na dane razmere, preprečiti največje prometne zastoje na odseku podravske avtoceste in čim bolj povečati pretočnost.

Spoštovani vozniki!
V primeru zastojev na relaciji Maribor (SLO) — Zagreb (HR) upoštevajte začasno prometno signalizacijo po kateri boste svoj cilj dosegli najhitreje.
Navedena alternativna pot je na letaku označena z zeleno barvo.
Zahvaljujemo se vam za razumevanje.

Poglejte letak: Letak Draženci

Poslušajte posnetek: Aplikacija Dars Traffic

Poslušajte posnetek: Dars zastoji

Ažurne prometne informacije ponuja Prometno-informacijski center (PIC). Do njega je mogoče dostopati na spletni strani www.promet.si, na teletekstu, pa tudi na telefonski številki 1970 in z brezplačnim odzivnikom na telefonski številki 080 22 44, pri katerem izberete želeni krak avtoceste. Prometnoinformacijski center bo obveščal tudi Avto-moto zvezo Slovenije ter avtomobilske klube in druge relevantne organizacije  v evropskih državah, pa tudi domače in evropske medije. Na morebitne zastoje bodo opozarjali tudi elektronski portali na območju avstrijskega Gradca, lokalno prebivalstvo pa lahko informacije pridobi tudi vsako zadnjo sredo v mesecu ob 13. uri v info točki v Podlehniku.

Pripravili so tudi letake v slovenskem in angleškem jeziku z označenima dvema alternativnima potema v smeri hrvaškega morja, če bo prišlo do zastojev na avtocesti A4 (Slivnica‑Draženci) ali A1. Na letaku je tudi prometni koledar z označenimi termini in urami, ko bo prometa predvidoma največ. Letak bodo turisti prejeli ob nakupu slovenske vinjete (tudi na prodajnih mestih v tujini), poslali pa jih bodo tudi domačim in tujim medijskim hišam, upravljavcem avtocest in avtomobilskim klubom.

Ažurno, točno in hitro prometno informacijo, tudi zvočno že med potjo,  ponuja uporabna mobilna aplikacija DarsPromet+ (http://www.promet.si/portal/sl/1new-page.aspx). Kar 80% od sedaj že več kot 15.000 uporabnikov aplikacije je aktivnih, kar dokazuje njeno uporabnost. Na voljo je za pametne telefone in tablične računalnike. Na voljo je za pametne telefone in tablične računalnike. Brezplačno jo je mogoče naložiti tako v slovenskem kot angleškem jeziku. Poleg svežih prometnih informacij aplikacija ponuja še cestne kamere, seznam postajališč in njihovo ponudbo, informacije o vinjetah, prometni koledar, nujne telefonske številke in podobno. Uporabniki izberejo pot, telefon pa jih glasovno obvešča o aktualnih dogodkih. Pripravlja se tudi sistem navigacije.

Za turiste, ki bodo v Slovenijo vstopali brez vinjete, bo DRSI 1. julija na vseh ključnih priključkih in križiščih postavila začasno prometno signalizacijo, ki jih bo preusmerjala na mejne prehode Ormož, Središče ob Dravi in Zavrč. Pri preusmerjanju bo pomagala še policija, prilagodili pa se bodo tudi izvajalci del, ki v času povečanega prometa ne bodo postavljali delnih zapor ali izvajali minerskih del.

Vodja službe za upravljanje s prometom in prometno varnostjo na DARS-u mag. Ulrich Zorin pojasnjuje, da so naštete ukrepe zasnovali predvsem na podlagi podatkov o lanskem prometu. Dodaja še: »Med letošnjimi binkoštnimi prazniki je bil promet na predoru Karavanke v primerjavi z lanskim letom povečan za 10 do 15 %. Zaradi trenutnih razmer po svetu, terorističnih napadov in letalskih nesreč se namreč vse več turistov odloča za letovanje na Jadranu. Če se bo za toliko povečal tudi promet proti mejnemu prehodu Gruškovje, bodo zastoji segli celo čez mariborsko obvoznico. Lani so že dosegli Slivnico; ker so vozila stala na vseh pasovih avtoceste, so blokirala avtocesto A1 od Madžarske proti Italiji.«

Predlaganih obvozov gotovo ne bodo upoštevali vsi turisti, vendar Zorin poudarja: »Če se bo vsaj 10 ali 20 % turistov usmerilo na pot preko Madžarske, bomo že veliko rešili.« Zatrjuje, da so na turistično sezono dobro pripravljeni: »Redno sodelujemo s policijo, pripravljeni pa smo tudi na najhujše. Posebej v prometnih konicah v vročih dnevih se namreč po statistiki zgodi več prometnih nesreč, pa tudi število smrtnih žrtev takrat žal naraste.« Za izredne primere, ko bi bila ogrožena tudi človeška življenja, imajo v bazah pripravljene tudi plastenke z vodo. Vse voznike pa prosijo za strpnost in razumevanje.

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Naziv kmetija leta že drugič Klemenčiče...
Petek, 23 Julij 2021 14:47
V sklopu praznovanja praznika Mestne občine Ptuj. ...

Preberite več...

Neznanec s pištolo grozil ženski in zaht...
Petek, 23 Julij 2021 10:10
Sinoči, okoli 23.15, je neznani storilec na Kraigh...

Preberite več...

Spletna stran Energije plus z najboljšo ...
Petek, 23 Julij 2021 09:22
V raziskavi Energetika On-line 2021, ki jo je izve...

Preberite več...

SkUPAJ za Urbana!
Četrtek, 22 Julij 2021 16:15
2-letni Urban je prvi otrok v Sloveniji, ki so mu ...

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Ptuj

voditelj

appstore  googleplay

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999
radioptuj300

Sledite nam