Pred podražitvijo na bencinskih servisih zmanjkalo pogonskih goriv

Pred podražitvijo na bencinskih servisih zmanjkalo pogonskih goriv
Lokalne novice

Cena 95-oktanskega bencina naj bi v torek dosegla približno 1,74 evra za liter, cena dizla pa 1,81 evra.

Na bencinskih servisih po Sloveniji zaznavajo povečano povpraševanje po pogonskih gorivih. Ponekod prihaja zaradi tega tudi do kratkoročnih izpadov zaloge, so za STA pojasnili v Petrolu. Po poročanju portala 24ur.com do težav občasno prihaja tudi na servisih OMV in MOL. V torek se namreč pričakuje občutnejša podražitev bencina in dizla.

V Petrolu navajajo, da povpraševanje močno presega dolgoletna dnevna povprečja, tako da na določenih bencinskih servisih prihaja tudi do kratkoročnih izpadov zaloge. Ob podobnih primerih v zadnjih mesecih se je to dogajalo predvsem na servisih, kjer se z gorivom, predvsem dizlom, oskrbujejo večji porabniki, na primer kmetovalci.

V podjetju pravijo, da se vseskozi trudijo, da bodo vsa prodajna mesta ustrezno oskrbljena že v teku dneva. Obenem pa so zaradi povečane prodaje na takšnih servisih že povečali tudi dobavo goriva.

Zastoji naj bi bili „začasni“

V Petrolu opozarjajo še, da zaradi povečanega prometa in občasnih zastojev na slovenskih cestah dobava goriva na nekatera prodajna mesta prihaja z zamudami, omejitev predstavljajo tudi dovoljena časovna okna voznikov avtocistern.

V Petrolu ob tem vseeno pomirjajo, da imajo na zalogi zadostne količine goriva, strah pred pomanjkanjem pa je odveč. 

Uredništvo 24ur.com so gledalci iz raznih delov države obvestili, da pogonskih goriv (dizla, bencina ali pa kar obeh) na nekaterih servisih Petrola in OMV Slovenija ni mogoče natočiti. Ob prihodu na črpalko jih namreč pričaka sporočilo, ki jih obvešča, da goriva zaradi povečanega povpraševanja trenutno ni na zalogi. Medtem ko pri MOL Slovenija sprva težav ni bilo, naj bi se te zdaj pojavile tudi tam. Dodatno je povpraševanje povečano ob vračanju tujih turistov iz obmorskih krajev in Hrvaške, ki želijo gorivo zaradi nižjih cen natočiti v Sloveniji.

Povečano povpraševanje po vladnem sprejetju nove uredbe

Do povečanega povpraševanja prihaja po tistem, ko je vlada v sredo sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo z 21. junijem na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizla po posebni formuli in regulacijo marž, na avtocestah pa cene povsem liberalizirala. Vlada je začasno tudi odpravila nekatere okoljske dajatve, ki določajo končno ceno goriv. S tem bo konec ureditve, ki je začela veljati 11. maja, in po kateri je najvišja maloprodajna cena 95-oktanskega bencina tako na bencinskih servisih na avtocestah kot zunaj njih določena pri 1,560 evra za liter, dizla pa pri 1,668 evra za liter. S tem je bistveno nižja kot v okoliških državah, z izjemo Madžarske.

Kakšne bodo cene goriva?

Glede na rast cen nafte in naftnih derivatov v zadnjem času in še vedno šibak tečaj evra je tako kljub omejitvam marže in odpravi nekaterih dajatev s torkom pričakovati občutnejši dvig cen.

Pri časniku Finance so izračunali, da bo glede na vse vstopne parametre cena 95-oktanskega bencina po osrednji oceni v torek dosegla približno 1,74 evra za liter, cena dizla pa 1,81 evra.

 

Na fotografiji: Bencinski servis na Ptuju.

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Zagorelo v kuhinji
Nedelja, 28 Maj 2023 10:05
  V Trnovcu v občini Videm.  

Preberite več...

Preiskava domnevno nasilne smrti ženske ...
Sobota, 27 Maj 2023 20:29
Policija je osumljenega in preminulo v preteklosti...

Preberite več...

Na Ptuju zbirajo prijave o škodi po obil...
Sobota, 27 Maj 2023 07:41
Vloge je mogoče oddati do 20. junija.

Preberite več...

Italijan po podravski avtocesti 181 km/h...
Petek, 26 Maj 2023 09:08
Policisti so ga ustavili med Rogozo in Framom.

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Ptuj

voditelj

Sledite nam

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

appstore  googleplay

radioptuj300