Ministrstvo olajšalo uveljavljanje kmetijske škode zaradi toče

Ministrstvo olajšalo uveljavljanje kmetijske škode zaradi toče
Lokalne novice

Kmetijsko ministrstvo je po tem, ko je nekatere dele države prizadelo več neurij s točo, za lažje uveljavljanje višje sile pri ukrepih kmetijske politike za kmete pripravilo navodila za nekoliko lažje uveljavljanje v primerih hujše škode zaradi toče. Kot pojasnjujejo, jim tokrat izjemoma ni treba prilagati dokazil.

Vsa kmetijska gospodarstva, ki so na območjih, kjer je prišlo do toče in zaradi posledic toče ne morejo izpolniti zahtev ali obveznosti za ukrepe kmetijske politike, ki so jih prijavili na zbirni vlogi za leto 2022, morajo sporočiti višjo silo, vendar jim tokrat izjemoma ni treba prilagati dokazil, pravijo na resornem ministrstvu.

Kot dokazilo bo namreč služil seznam prizadetih katastrskih občin, ki ga je pripravila Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in je v skladu s podatki Agencije RS za okolje (Arso). Omenjeni seznam je skupaj z že omenjenimi navodili objavljen na spletni strani Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Med drugim je v navodilih pojasnjeno, v katerih primerih mora kmetovalec sporočiti primer višje sile za neposredna plačila in za ukrepe razvoja podeželja, kot so kmetijsko-okoljska-podnebna plačila, ekološko kmetovanje, dobrobit živali in investicijski ukrepi in ukrep, namenjen mladim prevzemnikom kmetij.

Nosilec kmetijskega gospodarstva mora sporočiti višjo silo na obrazcu, ki je dostopen na spletni strani agencije za kmetijske trge in ga agenciji nato poslati v 15. delovnih dneh od datuma, ko to lahko stori, vendar pred morebitnim pregledom na kraju samem.

Kmetje, ki so utrpeli škodo, morajo na obrazcu kot razlog višje sile označiti "huda naravna nesreča, ki je resno prizadela kmetijsko gospodarstvo", v rubriki "opis primera višje sile" pa opisati, kako je do dogodka prišlo. Nosilcu dejavnosti pri tem ni treba prilagati dokazil, razen za področji kmetijsko-okoljsko-podnebnega plačila in ekološkega kmetovanja, kjer mora priložiti predpisane evidence.

Če se prizadeta zemljišča, ki so jih kmetje prijavili na zbirni vlogi za leto 2022, nahajajo izven katastrskih občin iz seznama, velja enak postopek, vendar mora v tem primeru za točo podati dodatna dokazila, kot so fotografije, zapisnik zavarovalnice in izjava o ogledu in oceni škode, ki jo izdela javna služba kmetijskega svetovanja, so še sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Izboljšanje dostopnosti blaga in storite...
Petek, 01 Julij 2022 13:05
Pridružite se že več kot 230 ponudnikom ugodnosti ...

Preberite več...

Po avtocesti preko 200 km/h
Petek, 01 Julij 2022 11:52
Ta četrtek v Podravju.

Preberite več...

Poslovil se je Rene Glavnik
Petek, 01 Julij 2022 10:50
Bil je vsestranski športnik, pobudnik Poli maraton...

Preberite več...

Za celotno državo razglašena velika poža...
Petek, 01 Julij 2022 08:00
Ponekod že „izjemna" suša.

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Ptuj

voditelj

Sledite nam

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

appstore  googleplay

radioptuj300