Začela se je akcija za večjo varnost kolesarjev

 Začela se je akcija za večjo varnost kolesarjev
Lokalne novice

Po vsej državi so se 29. julija začele aktivnosti za večjo varnost kolesarjev, ki bodo trajale vse do 4. avgusta. V tem času bodo policisti z občinskimi redarji preverjali, ali kolesarji spoštujejo prometna pravila ter kako se do njih vedejo drugi udeleženci v prometu. Cilj akcije je zmanjšati število smrtnih žrtev in hudo poškodovanih kolesarjev.

 

Kolesarji so še vedno med najranljivejšimi udeleženci v prometu. Po podatkih policije se v zadnjih letih ni povečevalo le število kolesarjev, udeleženih v prometnih nesrečah, temveč tudi število kolesarjev, ki so povzročitelji prometnih nesreč. V letu 2021 so kolesarji med umrlimi udeleženci predstavljali 8,7-odstotni delež. Med vzroki za siceršnje višanje smrtnih žrtev med kolesarji Evropska komisija navaja večanje števila kolesarjev.

Največ nesreč se zgodi ob stiku kolesarjev z motornim vozilom, zato morajo biti tako vozniki avtomobilov kot kolesarji pri vožnji posebej previdni. Tudi na policiji zaznavajo povečevanje števila kolesarjev. Na letni ravni policija obravnava preko 1400 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, od tega se jih 900 lažje, 200 pa težje poškoduje. V lanskem letu so zabeležili deset smrtnih žrtev, v letošnjem pa že štiri, so junija pojasnili na Generalni policijski upravi. Na slovenskih cestah je po podatkih Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) od leta 2015 do lani umrlo 73 kolesarjev.

V prvi letošnji nacionalni preventivni akciji za večjo varnost kolesarjev, ki je potekala od 15. maja do 3. junija, so policisti zabeležili skoraj 2000 kršitev. V treh tednih so kolesarji storili 1.985 kršitev cestnoprometnih predpisov, vozniki motornih vozil pa 237 kršitev v povezavi s kolesarji, so ob zaključku akcije navedli na spletni strani Generalne policijske uprave.

Z alkotestom so preizkusili 1.127 kolesarjev, med njimi jih je bilo pod vplivom alkohola 47. Od vseh ugotovljenih kršitev je bilo v 1.580 primerih izrečeno opozorilo.

Najpogostejši vzrok prometnih nesreč s kolesarji je neupoštevanje pravila prednosti, sledijo še neprilagojena hitrost in nepravilna smer vožnje.

 

 

Fotografija je simbolična. (Foto AK)

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Markovci: Nesreča na mostu, ki so ga za...
Sreda, 10 Avgust 2022 14:17
  Na mostu na regionalni cesti Ptuj - Zavrč v obč...

Preberite več...

V naslednjem tednu na ptujskih ulicah in...
Sreda, 10 Avgust 2022 09:40
Na območju nekdanje rimske Poetovione več kot 800 ...

Preberite več...

Drevenšku v ponovljenem sojenju za trojn...
Ponedeljek, 08 Avgust 2022 15:06
Ptujsko sodišče je Silva Drevenška v ponovljenem s...

Preberite več...

Offline festival je presegel vsa priča...
Ponedeljek, 08 Avgust 2022 13:38
Najbolj težko pričakovani festival v Sloveniji let...

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Ptuj

voditelj

Sledite nam

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

appstore  googleplay

radioptuj300