V naslednjem tednu na ptujskih ulicah in trgih - Rimljani

V naslednjem tednu na ptujskih ulicah in trgih - Rimljani
Lokalne novice

Na območju nekdanje rimske Poetovione več kot 800 kostumiranih udeležencev – gladiatorjev, legionarjev, senatorjev, vestalk in drugih Rimljanov, iz šestih držav.

 

Ptujske ulice in trge bodo od 18. do 21. avgusta zasedli gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in drugi Rimljani. Potekale bodo namreč Rimske igre. Več kot 800 udeležencev iz šestih držav bo predstavilo življenje in običaje v starem Rimu. V društvu Poetovio 69 Rimske igre, enega največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope, pripravljajo že petnajst let. Na ta način želijo na območju nekdanje rimske Petovione, pomembne vojaške postojanke ter trgovskega in obrtniškega mesta, obuditi zgodbe stare več kot dve tisočletji ter predstaviti zgodovino našega mesta.

 

PROGRAM RIMSKIH IGER

 

Glavno dogajanje bo večinoma postavljeno v Rimski kamp Poetovio v Štukih, ki je zadnjih šest let prireditveni prostor in se iz leta v leto nadgrajuje. Otvoritvena slovesnost bo v četrtek, 18. avgusta ob 19. uri, v petek se bodo izvajale otroške delavnice in večerni program. Osrednji dogodek bo povorka po mestnem jedru v soboto, 20. avgusta, s pričetkom ob 11. uri, nato se bodo Rimljani zadržali v mestu do 14., ko se prične program v Rimskem kampu Poetovio. Napovedane dirke kvadrig na Panorami žal letos ne bo, bodo pa jih izvedli v naslednjem leto. Nedelja bo dan za družine. Tudi letos bodo izvedli otroške delavnice, kjer se bodo najmlajši zabavali, kot pravi mali Rimljani. Skupine kostumiranih Rimljanov, s katerimi Društvo Poetovio LXIX, organizator Rimskih iger, sodeluje že vrsto let, prihajajo iz šestih držav.

 

Načrti za prihodnost

 

Društvo Poetovio LXIX bo z Rimskimi igrami in ostalimi dogodki v Rimskem Kampu predstavljalo bogato zgodovino mesta in s tem razvijalo mednarodno prepoznaven spektakel, ki se bo v prihodnjih letih s pomočjo mreže povezanih mest še obogatil. Na osnovi dosedanjih izkušenj in znanj bodo Rimski kamp Poetovio razvijali v smeri inovativne zgodbe na Evropskem nivoju. Rimski kamp Poetovio želijo fazno dograjevati in dopolnjevati v naslednjih letih in ponujati obiskovalcem predstavitev replik spomenikov, peči za keramiko, obrti, kmetijstva in življenja v Poetoviu. Cilj društva je tudi ustanoviti zvezo mest rimskega imperija, ki bo še bolj povezovala in spodbujala k ohranjanju naše dediščine.

 

foto: Črtomir Goznik

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Turistično društvo Ptuj letos podelilo 2...
Torek, 27 September 2022 19:53
Prireditev letos v Mestnem gledališču Ptuj.

Preberite več...

Destinacija Jeruzalem Slovenija med najb...
Torek, 27 September 2022 19:42
Podelitev je potekala danes v Atenah. 

Preberite več...

Prometna nesreča na AC, v bližini Lancov...
Torek, 27 September 2022 17:30
Posredovali gasilci PGD Ptuj in reševalci.

Preberite več...

Na Ptuju potrgali grozdje potomke stare...
Torek, 27 September 2022 15:07
Tudi letos se obeta odličen pridelek.

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Natalija Škrinjar

voditelj

Sledite nam

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

appstore  googleplay

radioptuj300