Golob in Orban slovesno zagnala daljnovod Cirkovce-Pince

Golob in Orban slovesno zagnala daljnovod Cirkovce-Pince
Lokalne novice

Predsednik vlade Robert Golob in madžarski premier Viktor Orban sta se po skupnem kosilu v Mariboru popoldne v Cirkovcah udeležila slovesnosti ob zaključku gradnje daljnovoda Cirkovce-Pince. Projekt 2x400-kilovoltnega daljnovoda je bil zaključen junija, stal je okoli 160 milijonov evrov, od tega je bilo na voljo 48 milijonov evropskega denarja.

Kot je poudaril premier Golob, gre v marsičem za zgodovinski projekt za Slovenijo, o katerem je poslušal že pred več kot tremi desetletji, ko je zaključeval študij. "Ne le zato, ker je največji v zgodovini Elesa in bo izboljšal zanesljivost oskrbe Slovenije, pač pa tudi zato, ker ima izjemen regionalni in širši pomen. S projektom povezujemo tri sisteme," je dejal.

Ob tem je spomnil, da stabilnost delovanja elektro sistema jemljemo kot nekaj samodejnega, a to je mogoče le zato, ker imamo dovolj daljnovodnih povezav. Nova povezava je zadnja, ki je manjkala Sloveniji in Madžarski z vsemi sosednjimi državami, je še dodal Golob in poudaril pomen sedanjega trenutka in časa energetske krize zaradi krize v Ukrajini.

Madžarski premier pa je med drugim povedal, da je treba narediti vse, da med državama vzpostavimo tudi ostale pomembne povezave, in pri tem ciljal na plinovodno navezavo s Slovenijo in posredno z Italijo, s čimer bi si lahko Madžari zagotovili dostop do alternativnih virov plina.

Slovesnega odprtja projekta, ki so ga gradili od 1. avgusta 2020, se je udeležil tudi hrvaški gospodarski minister Davor Filipović.

daljnovod

Novozgrajena mednarodna povezava bo zagotovila stabilnejše in bolj zanesljivo delovanje elektroenergetskega sistema in prispevala k še močnejši povezavi slovenskega, madžarskega in hrvaškega trga na skupni evropski notranji trg z električno energijo.

Foto: Črtomir Goznik

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

V Kidričevem predstavili katalog umetnin...
Torek, 07 Februar 2023 15:11
Začelo se je leta 1992, ko je slikar Branko Gajšt,...

Preberite več...

Dobitnik visokega priznanja oljenke Mes...
Torek, 07 Februar 2023 07:42
Včeraj podelili tudi priznanja Zveze kulturnih dru...

Preberite več...

Za volan brez vozniškega dovoljenja in ...
Ponedeljek, 06 Februar 2023 13:40
Zgodilo se je v nedeljo zgodaj zjutraj.

Preberite več...

Odkrite strehe in podrta drevesa
Nedelja, 05 Februar 2023 09:54
Motena tudi oskrba z električno energijo.

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Marjan Nahberger

voditelj

Sledite nam

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

appstore  googleplay

radioptuj300