V Talumu bo brez dela 120 ljudi

V Talumu bo  brez dela 120 ljudi
Lokalne novice

69 zaposlenim ponudili sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi.

V Talumu so zaradi zaustavitve proizvodnje elektroliznega aluminija v začetku aprila ter posledične prilagoditve in uskladitve organizacije dela zaradi zmanjšanega obsega dela pripravili program razreševanja presežnih delavcev. V program, s katerim so se seznanili in ga potrdili tako sindikat SKEI – Konferenca sindikatov Kidričevo kot tudi Svet delavcev in Svet zaposlenih Skupine Talum, je vključenih 189 sodelavcev, od tega se bo 69 delavcem ponudila sklenitev nove pogodbe o zaposlitvi znotraj Skupine Talum, odpoved iz poslovnega razloga pa bo prejelo 120 sodelavcev, so sporočili iz Taluma.

V programu presežnih delavcev se v skladu z dogovorom z delavskimi predstavništvi kot temeljni kriterij upošteva skupna delovna doba delavca. Delavcem bodo zagotovljene pravice in finančna varnost v skladu z zakonom o delovnih razmerjih in zakonom, ki ureja pravice iz naslova brezposelnosti.

S sodelavci, ki so uvrščeni v program presežnih delavcev, že potekajo skupinski sestanki ter nato še individualno za vsakega posameznika, s predstavitvijo datumov vročitve odpovedi, odpovednega roka in drugih pomembnih informacij zanje, še sporočajo. 

Zaradi zaustavitve proizvodnje elektroliznega aluminija se posledično zmanjša obsega del in prilagodi organizacija dela tudi v družbah Ekotal in Talum Inštitut. Odpoved pogodbe o zaposlitvi bodo vročene 8 sodelavcem pod enakimi kriteriji kot velja za Talum d.d.. V Skupini Talum je sicer na današnji dan zaposlenih 1453 sodelavcev.

Proizvodnja primarnega aluminija bo ustavljena na 3.997.963 milijona ton

Z zaustavitvijo elektroliznih celic v začetku aprila, se bodo približali četrtemu milijonu ton aluminija. Proizvodnja primarnega aluminija se bo ustavila na 3.997.963 milijona ton.

Primarno proizvodnjo aluminija - elektrolizo bodo zaustavili kontrolirano in vse tehnološke naprave ustrezno konzervirali tako, da jo bo v prihodnje vsaj še polovico mogoče ponovno zagnati. Za proizvodnjo primarnega aluminija žal niti v Sloveniji in niti v Evropi ta trenutek ni primernih ekonomskih pogojev. Zmanjševanje števila delujočih elektroliznih celic nam je tudi izrazito poslabšalo učinkovitost procesa proizvodnje primarnega aluminija. Normativ porabe električne energije po toni proizvedenega elektroliznega aluminija se nam je glede na referenčne vrednosti poslabšal za 37 %, pojasnjujejo v Talumu.

V prihodnje načrtujejo še več reciklažnega aluminija

V Talumu se osredotočajo na programe, kjer dosegajo visoko dodano vrednost, imajo znanje in kupce (program livarstva, rondelic, toplotnih prenosnikov). Najbolj intenzivno trenutno delajo na izgradnji nove tovarne za rondelice, ki jo bodo umestili v proste zmogljivosti livarne, še sporočajo. Že danes so največji proizvajalec rondelic na svetu in so na trgu prvi predstavili rondelico iz 100 % recikliranega aluminija. Z večjo uporabo reciklažnega aluminija v vrednostni verigi izdelave doz, tub ali drugih potrošniških dobrin znižujejo ogljični odtis ter povečujejo svojo konkurenčno prednost na trgu. Cilj je proizvesti 60.000 ton rondelic in 10.000 ton drugih izdelkov z visoko dodano vrednostjo.

 

Slika je simbolična.

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Dizel od torka cenejši, cena bencina nes...
Ponedeljek, 27 Marec 2023 21:24
Cenejše tudi kurilno olje.

Preberite več...

Napovedane nizke temperature in nevarno...
Ponedeljek, 27 Marec 2023 18:47
Jutranje temperature v torek od -7 do -1.

Preberite več...

Zagorelo naj bi v MLM
Ponedeljek, 27 Marec 2023 12:41
Danes ob 11.39.

Preberite več...

Poslovila se je Alenka Čurin Janžekovič
Ponedeljek, 27 Marec 2023 10:41
Svojo življenjsko pot je sklenila tam, kjer je nap...

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Ptuj

voditelj

Sledite nam

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

appstore  googleplay

radioptuj300