Franc Visenjak: „Niti v najhujših sanjah si nisem predstavljal, kaj pomeni zdravljenje na covid intenzivi“

Franc Visenjak: „Niti v najhujših sanjah si nisem predstavljal, kaj pomeni zdravljenje na covid intenzivi“
Niti življenja

"Pred smrtjo me je rešila pravočasna hospitalizacija in priključitev na respirator. Potem pa se je začel boj za preživetje, ki je zelo naporen in na katerega nimaš vpliva," opisuje zdravljenje s covidom-19 Franc Visenjak.

 

Franc Visenjak je živel zdravo življenje in je bil v dobri telesni kondiciji. Leto pred tem je prehodil tisoč kilometrov dolgo Jakobovo pot El camino Santiago de Compostela, ljubiteljsko obdeloval vinograd v Halozah in mesec dni pred boleznijo skupaj z vnukinjo osvojil Triglav. Tako kot mnogi je tudi on menil, da ne bo zbolel za hudo obliko covida 19. Kljub temu, da se je držal ukrepov, se je lani v tem času okužil in se 38 dni v bolnišnicah v Mariboru in na Ptuju boril s hudo obliko covida 19. Večino tega časa je preživel na intenzivnem oddelku, priključen na respirator. Za oddajo Niti življenja nam je opisal potek zdravljenja, ki je v veliki meri odvisen od tega, ali imaš srečo in dobiš pravilno medicinsko oskrbo. V določenem trenutku je njegovo zdravstveno stanje bilo tako šibko, da ne ve, kako je sploh preživel. "Na to nimaš nobenega vpliva," pravi Franc. Tudi po dolgotrajni rehabilitaciji mu pljuča delajo le 50-odstotno, kar pomeni veliko odrekanja in omejitev; med drugim se je odrekel tudi petju, ki ga je pred tem imel zelo rad. Čeprav je cepljen, ga je zdaj ob spominu na mučno rehabilitacijo strah ponovne okužbe, saj je virus še vedno zelo prisoten tudi v našem okolju.

 


 

 

Fotografija: Franc Visenjak pravi, da mu po dolgotrajni rehabilitaciji po covidu 19 pljuča delajo le 50-odstotno, kar pomeni veliko odrekanja in omejitev; med drugim se je odrekel tudi petju, ki ga je pred tem imel zelo rad. ( MS)

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

Kaj si je podaril Patrik Bratuša za bli...
Torek, 26 Julij 2022 16:02
 Zakaj se je 29-letni diplomirani inženir prometa ...

Preberite več...

Še vedno je veliko nasilja nad starejšim...
Torek, 28 Junij 2022 15:11
  Nasilje nad starejšimi je ena bolj perečih tem,...

Preberite več...

Mnogi otroci doživljajo šikaniranje in n...
Torek, 24 Maj 2022 15:58
  Med otroci in mladostniki je zaznati vse več ml...

Preberite več...

Doc. dr. Robert Oravecz: "Veliko ljudi s...
Torek, 26 April 2022 14:39
V zadnjih letih je vse več nasilnih dogodkov med z...

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Ekipa radia Ptuj

voditelj

Sledite nam

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

appstore  googleplay

radioptuj300