V Talumu iz leta v leto bolj inovativni

V Talumu iz leta v leto bolj inovativni
Podjetniški izzivi

Zaposleni v enem letu podali preko 1200 inovacijskih predlogov.

V kidričevskem Talumu so pripravili že 10. dan inovativnosti s podelitvijo priznanj sodelavcem za inovativne predloge. Kaj se je tam dogajalo in kako inovativni so bili zaposleni Taluma v zadnjem letu izveste v tokratnih Podjetniških izzivih.


 Kdo so prejemniki priznanj na 10. dnevu inovativnosti v Talumu?

Letos so v Talumu podelili tri priznanja za množično inovativno dejavnost. Najbolj so bili aktivni David Lorber, vodja litja na nizkotlačnih livnih strojih s 56 predlogi, Kristijan Gajser, vodja strojnega vzdrževanja v livarnah z 41 predlogi in Danijel Pukl, vodja litja na nizkotlačnih livnih strojih s 34 predlogi.

Na področju tehničnih izboljšav se lahko v Talumu znova pohvalijo z izjemnimi dosežki. Od decembra 2020 do konca avgusta 2021 so zabeležili devet tehničnih izboljšav, ki prinašajo skupaj 237.673 evrovletne gospodarske koristi. Nagradili so procesno inovacijo Tehnologija za avtomatsko 2D ravnanje aluminijskih ulitkov večjih dimenzij (Tadej Dobrun, Matjaž Bukšek, Mitja Masten, Marko Planinšek, Simon Potočnik, Damjan Kovačič, Matjaž Rozman, Dejan Arnuš), ki je prejela bronasto priznanje za inovacije v Podravski regiji za leto 2021 na natečaju Štajerske gospodarske zbornice. Nagrajene tehnične izboljšave so še Livna robotska celica 4 strojev KM67 in KM68 – možnost ročnega litja pri okvari ali zaustavitvi robota (Alen Hertiš in Matjaž Škerget), Menjava žlebov lonca S6 – kolenski del žleba (Boris Toličič), Zamenjava izolativnega premaza (Branko Krajnc, Alojz Magdič in Tomi Eržen), Hitra spojka (Robert Marčič in Klavdija Fleišman), Varovala na ušesih vpetja batnice (Sebastjan Korošec), Krožno gospodarjenje s paletami v Skupini Talum (Aleksander Jagarinec in Haris Salihagić Hrenko), Izvedba betonskih stebrov na Riedhammerjevi peči (Branko Vogrinec) in Sanacija lukenj na mali steni Riedhammerjeve peči (Damir Vogrinec).

V okviru natečaja Upam si! so letos v Talumu prejeli 61 predlogov iz zelo raznolikih področij. Po besedah predsednika komisije in vodje strateškega razvoja v Talumu dr. Stanislava Koresa so bili nekateri predlogi zelo preprosti in že na prvi pogled nujni za izvedbo, nekateri pa so bili zelo konkretizirani in dodelani z uporabo elementov industrije 4.0. Moto letošnjega natečaja je bil Začinimo inovativnost, v Talumu pa so za 10 let inovativnosti »zakuhali« 10 izzivov, ki so sodelavce nagovarjali k viharjenju možganov, vse z namenom, da zberejo ideje in dobre prakse, zaradi katerih bodo njihovi delovni procesi ter življenje v tovarni na vseh ravneh še bolj kakovostni. Med 61 prejetimi predlogi je komisija soglasno izbrala pet najboljših, in sicer Identifikacija in digitalizacija sledljivosti kosov za laboratorijske analize do pripadajoče šarže in rezultatov analiz (Andrej Žumer in Dejan Lovrenčič), Uporaba črtne/QR kode v eskalacijske namene: pravočasna (»just in time«) oskrba delovnih mest in odprava procesnih motenj z digitalnim obveščanjem (Velimir Kokot), Prvi robot v proizvodnji anod (Emilijan Strgar), Orodjar redoljub (Sergej Hribernik in Kristijan Kovačec) ter predlog Talumova mobilna logistična aplikacija (Janez Vogrinec).

 

Fotografija: Prejemniki priznanj na 10. dnevu inovativnosti v Talumu. Foto: Stanko Kozel. 

ZADNJI DODANI PRISPEVKI

CPP želi število zaposlenih še povečati
Sreda, 20 Oktober 2021 11:00
Zatrjuje Stanka Miškovič iz podjetja Mineral, veči...

Preberite več...

Varni na spletu?
Sreda, 13 Oktober 2021 11:08
In kaj narediti, da boste.  

Preberite več...

Med najboljšimi v Podravju
Sreda, 06 Oktober 2021 12:28
Z idejami in inovacijami.  

Preberite več...

V Talumu iz leta v leto bolj inovativni
Sreda, 29 September 2021 09:06
Zaposleni v enem letu podali preko 1200 inovacijsk...

Preberite več...

Z VAMI V ŽIVO

Tone Topolovec

voditelj

Sledite nam

Prometni telefon Radio Ptuj 031 78 9999

appstore  googleplay

radioptuj300